Carisma - Techniczne - [Cari 1.9 TD] Podczas jazdy nagla zmiana pracy silnika
Piwor - 17-10-2009, 12:59
vril, pasek rozrządu trzyma wały, często pompę wody oraz rolki/napinacze. Wieloklinowy napędza osprzęt. Cóż, może to być padnięte łożysko alternatora, walnięte koło pasowe. Niech Twój mechanik to ogarnie. To wszystko gdybanie.
JCH - 17-10-2009, 17:09
Cytat: | Dodam że na tych objwach przejechałem jeszcze z 10 km (do domu).
Po rozmowie z znajomym mechanikiem powiedział mi że na bank trzeba będzie zwalić głowicę i wymienić zawory .
Prawda czy chce mnie naciągnąć ? | Miałem podobny przypadek w MSS 1.9 DID (silnik F9QT) - po uruchomieniu silnik zaczął twardo pracować (jak stary diesel taki z traktora). Co do temp. silnika to nie wiem bo silnik był wtedy zimny. Diagnoza w ASO była następująca: przeskoczył pasek rozrządu o 1 ząbek. Wymieniono tylko pasek bez zaglądania pod głowicę i do zaworów. Informacja z ASO była jeszcze taka, że rozrząd w DID do przeskoku o 6 zębów nie jest kolizyjny. Nie wiem czy to sprawdzali w jakiś sposób, czy liczyli (pewnie jest to do wyliczenia z faz rozrządu) ale taka informacja padła w rozmowie.
W Twoim przypadku skoro silnik tracił temp. może byłoby dobrze obejrzeć pompę wody. No i usunąć przyczynę czyli koło pasowe o którym pisał Krzyżak.
kiernos - 17-10-2009, 18:37
mi jak padła pompa od wspomagania to kawałek jakiegos smiecia dostał sie pod pasek od rozrzadu i sie przestawił o ząbek (chodził jak ruski czołg) odrazu zgasiłem silnik poczym juz nie mogłem odpalic juz,
zaprowadziłem do mechaniora zeby zobaczył co jest i po 3 godzinach zadzwonił ze chodzi zapłaciłem 80zł za zrobienie i nic nie wymieniał jedze do tej pory i nic sie nie dzieje
robertdg - 17-10-2009, 19:08
kiernos, technicznie rzecz biorac kazda ingerencja w rozrzad powinna skutkowac wymiana czesci na nowe, zwlaszcza jezeli chodzi o pasek który przeskoczył o ząb, osobiscie teraz cokolwiek sie stanie z rozrzadem mozesz walic smialo do mechanika zeby naprawil auto za darmo, wlasnie w ramach chocby tych prostych zasad, bo jezeli pasek przeskoczyl na kole zebatym to napewno zostala naruszona jego struktura w jakikolwiek sposob.
Anonymous - 17-10-2009, 19:38
Serdeczne dzięki panowie
W poniedziałek biorę szwagra i linke i ciągniemy do mechaniora,Zasugeruje wasze uwagi i zobaczymy co z tego wyjdzie .
[ Dodano: 21-10-2009, 08:22 ]
I po wizycie u mechanika.Okazało się że pasek przeskoczył o ząbek ,prawdopodobnie przez to
że się coś oderwało od tago paska alternatora i dostało się między pasek a koło .
Siepanie paska alternatora wynikało z luzów napinacza tego paska .
Dzięki serdeczne za pomoc
skubi25 - 23-10-2009, 01:05
Powiem ci vril że miałeś dużo szczęśćia że tylko przestawiło ci rozrząd bo jak znajomemu pasek od alternatora itd wciągneło w rozrząd to było po silniku
|
|
|