[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Pytanie o różnice pomiędzy modelami 2009 i 2010
krzychu - 13-11-2009, 11:02
adalbert7 napisał/a: |
- jest czujnik deszczu i zmierzchu
|
To może jakaś relacja z praktyki? Jak działają światła do jazdy dziennej czy w ogóle jest coś takiego?
adalbert7 - 13-11-2009, 11:13
Cytat: | To może jakaś relacja z praktyki? Jak działają światła do jazdy dziennej czy w ogóle jest coś takiego? |
Włączono mi światła do jazdy dziennej, które polegają na tym, że po odpaleniu silnika włanczają się światła mijania łącznie z pozycyjnymi (inaczej niż na ty forum było opisywane że tylko same mijania);
Natomiast jak zadziała czujnik zmierzchu to włancza się oświetlenie tablicy rejestracyjnych i oświetlenie wskaźników we wnętrzu.
To wszystko oczywiście jak na dźwigni ustawiona jest pozycja AUTO.
Jak jest pozycja OFF - to właczają się dzienne i czujnik zmiwrzchu nie działa (więc bez oświetlenia wskaźników)
Jak jest pozycja "pozycyjne" - to działają tylko pozycyjne - bez dziennych i mijania.
krzychu - 13-11-2009, 11:22
Trochę szkoda że zrobili coś to mogli już zrobić do porządku według norm albo dać możliwość wybrania co się ma dziać łącznie z przygaszeniem mijania lub wykorzystanie do tego drogowych.
sla - 13-11-2009, 14:17
krzychu napisał/a: | Trochę szkoda że zrobili coś to mogli już zrobić do porządku według norm albo dać możliwość wybrania ....... |
Nie bardzo rozumiem o co chodzi
krzychu - 13-11-2009, 14:56
sla napisał/a: |
Nie bardzo rozumiem o co chodzi |
W dzień powinny świecić tylko mijania albo drogowe z mocą około 30%. Po zmroku powinna się cała reszta włączyć (postojówki, podświetlanie tablicy, zegarów oraz wytłumić wyświetlacz radia).
ohayo - 13-11-2009, 16:17
krzychu napisał/a: | W dzień powinny świecić tylko mijania albo drogowe z mocą około 30%. |
Kurczę, u mnie tak nie ma. W dzień na "auto" nie świeci się nic. A model 2010...
adalbert7 - 13-11-2009, 16:24
Cytat: | Kurczę, u mnie tak nie ma. W dzień na "auto" nie świeci się nic. A model 2010... |
Żeby mieć aktywną opcję świateł dziennych, musisz udać się do ASO - tam podłączą do twojego lancerka laptopa i włączą tą funkcję, oczywiście odpowiednie Cię skasują
ohayo - 13-11-2009, 16:38
Właśnie zadzwoniłem do serwisu i facet powiedział mi, że nie ma takiej opcji. Powiedział, że może zrobić tak, żeby zawsze świeciły światła mijania po włączeniu zapłonu bez podświetlenia gałek w środku i takie tam...
adalbert7 - 13-11-2009, 16:47
Cytat: | Właśnie zadzwoniłem do serwisu i facet powiedział mi, że nie ma takiej opcji. Powiedział, że może zrobić tak, żeby zawsze świeciły światła mijania po włączeniu zapłonu bez podświetlenia gałek w środku i takie tam... |
Właśnie tak mam, czyli śwecą się mijania z pozycyjnymi, a po zmierzchu dodatkowo włącza się podświetlenie wskaźników oraz osłabia podświetlenie radia
ohayo - 13-11-2009, 16:51
adalbert7, czyli nie ma możliwości, żeby świeciły tylko przednie z mniejszą mocą, dobrze zrozumiałem? Ta przyjemność w MITCAR Warszawa kosztuje 120 zł.
Trik - 13-11-2009, 16:54
Luk napisał/a: | jaceksu25, jak nacisnę krótko, to psika parę razy samo na przemian z ruchem wycieraczek. Ale to jest już w moim roku modelowym, czyli od początku... Myślałem, że coś jeszcze zmienili. |
A u mnie jest tak: raz pociągnę za dźwigienke i psika raz i wyciera raz, albo pociągnę odrobine dłużej i psika raz i wyciera 3 razy.
adalbert7 - 13-11-2009, 16:57
Cytat: | adalbert7, czyli nie ma możliwości, żeby świeciły tylko przednie z mniejszą mocą, dobrze zrozumiałem? Ta przyjemność w MITCAR Warszawa kosztuje 120 zł. |
Niestety, z tego co się wywiedziałem w serwisie w katowicach, to w modelu '2010 nie ma już takiej możliwości.
Świecenie z mniejszą mocą i bez pozycyjnych, było ale w modelu wcześniejszym.
Ale ja i tak włączyłem tą opcję, to przynajmniej nie zapomnę włączyć świateł.
W katowicach włączenie tej opcji kosztuje 150 zł, ale ja utargowałem przy kupnie auta, że włączą mi to gratisowo
jaca71 - 13-11-2009, 16:58
adalbert7 napisał/a: | oraz osłabia podświetlenie radia |
Hihi, a u mnie radio nie przygasa, przygasa za to trochę wyświetlacz (do ustawionej wartości) komputera i zapalają się pokrętła od klimy tylko tyle po zmianie dziennych na "normalne" się dzieje. Poza tym zapalają się pozycyjne przednie i tylne oraz da sie drogowe na stałe włączyć. W trybie dziennych tylko blenda.
Luk - 13-11-2009, 17:02
adalbert7 napisał/a: | W katowicach włączenie tej opcji kosztuje 150 zł, ale ja utargowałem przy kupnie auta, że włączą mi to gratisowo |
Co serwis to inny obyczaj... Mnie nawet nie pytali i sami włączyli.
Myślę, że jakiekolwiek zmiany ustawień można zrobić w czasie przeglądu okresowego, wtedy i tak przecież podłączają do komputera, powinno być za darmo.
krzychu - 13-11-2009, 17:08
Ale z tym przygasaniem albo tylko mijania to tylko mój wymysł jak to powinno wyglądać (i tak jest z tego co wiem a Lancerach z USA tak jest).
|
|
|