Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Sposób na szybsze rozgrzanie silnika ?
misiek_88 - 22-10-2009, 01:28
Ja również proponuje Webasto ustawiasz sobie jakieś 20 min przed wyjazdem i jak przychodzisz to samochód jest już nagrzany (środek i silnik)
W sumie to ciężko mi powiedzieć jak to się sprawuje w zimie bo mam ten samochod dopiero od jakiegoś czasu
Sofix - 28-10-2009, 12:10
można jeszcze nie włączać nawiewu przez parę minut przy włączonym ogrzewaniu.
przesłanianie to zły pomysł.
SHARK1979 - 28-10-2009, 12:48
kosek napisał/a: | Wskazówka ma dochodzić do połowy skali i to jest jej właściwa pozycja |
Prawie do połowy
Student - 29-10-2009, 12:34
Generalnie panowie to odnoszę wrażenie że w sterowaniu wentylatorami DID ma coś popierniczone.
1. Odpalamy samochodzik po nocy
- autko zimne
- włączamy nawiew ciepłego powietrze (wiemy że go jeszcze nie ma ale wszyscy tak robią) i co?
2. załącza się wentylator chłodnicy,
Pytam się po co chłodzić chłodnicę jak płyn ma 0st.
Ale ok. ruszamy, jedziemy sobie drogą/korek i zanim wskaźnik dojdzie do 1/2 to wentylator chłodnicy włączy się jeszcze z 10 razy.
To jakaś paranoja jest.
W GDI takiego sterowania nie uwidzisz.
gulgulq - 29-10-2009, 13:14
może wiatminka tak u Ciebie podziałała
bo u mnie sie wentylator na zimnym nie uruchamia
robertdg - 29-10-2009, 17:09
Student, jak wlaczysz ogrzewanie z clima to wentylatory beda sie wlaczac, w przeciwnym wypadku wyrzuciloby Ci czynnik chlodzacy.
Student - 30-10-2009, 08:14
No właśnie nie z klimą.
Klima włącza sie dopiero po wciśnięciu pokrętła i zapaleniu diody w pokrętle a ja tego nie robię.
Chyba, że Grześ coś grzebał wcześniej w elektryce i się to spina razem.
Posiedzę nad tym.
robertdg - 30-10-2009, 16:38
Student, moze byc jakies zwarcie w instalacji, tez podobny problem kminilem przez pare dni w dieslu z 2001r, i gdyby nie to ze instalacja akumulatora sie zafajczyla to bym dalej nie wiedzial gdzie szukac usterki, otoz rozrusznik zaczal sie konczyc i starsznie obciazal przewody ktore sie grzaly (wczesniej o tym nie wiedzialem), ja zajalem sie problemem stale dzialajacej klimy, ktora pomimo jej wylaczenia ciagle dzialala, po ktorejs z kolei probie odpalenia auta wszystko zdechlo a spod maski buchnal dym, spalila sie wiazka od akumulatora do rozrusznika i masy samochodu, przewody wymienione na nowe, reszta zaizolowana na nowo, o dziwo problem z klima minal jak reka odiol, wniosek prosty zwara w instalacji. nie gwarantuje ze u Ciebie bedzie ten sam problem ale ja sie z czyms takim spotkalem, moze Ci to pomoze
misiek_88 - 31-10-2009, 18:17
Ja mam ten sam problem co Student, zauważyłem to ostatnio. Chłodnica włącza się na kilkanaście sekund po czym się wyłącza i to na zimnym silniku
Student - 19-11-2009, 11:02
I mianowiecie panowie zacząłem sprawdzać wszystko dokładnie i co ustaliłem:
Wentylator (na zimnym silniku) włącza sie wtedy gdy pokrętło od kierunku nawiewu ustawione jest bezpośrednio na szybę, jak przekręcimy pokrętło dwa pyknięcia w lewo (czyli nogi-szyba) to wentylator (nawet na zimnym silniku już się nie włącza).
Delikatny szczegół a tyle kłopotów.
Ppiotr - 19-11-2009, 19:32
Co wy tu wypisujecie? Syrenka to? sądziłem że misiek . Termostat jest odpowiedzialny aby utrzymuwać odpowiednią temperaturę mam 1,9 td a wogóle jakie auto bym nie miał zawsze tak samo 2 km i leci letnie. jeśli na tomiast tak się nie dzieje to termostat jeśli nowy założyłeś wywal, uszkodzony. Sposób na sprawdzenie czy termostat w miarę działa wkładasz do garnka z wodą i grzejesz tuż prze zagotowaniem wody powinien się otworzyć, jeśli prędzej to uszkodzony. Jak mam wątpliwości co do działąnia poprawnego to wkładam sądę termiczną i wiem dokładnie , ale nie każdy ma. Może uszczelki nie założyłeś ? ale co tam gotowanie jak silnik zimny odpal i czekaj, rękę na węże górny i dolny te od chłodnicy, jak zacznie po 10 min letni któryś się robić, termostat uszkodzony lub nie szczelność na termostacie bez dyskusji. A co do mitów zasłaniania sprawdzałem nagrzeje się prędzej nie wiele prędzej 2 min? dodam że sprawdzałem to jak było ok -15 stopni przy sprawnym termostacie ale chyba nie po to ta cała elektronika i mechanika w naszych pojazdach aby przechodzić do czasów syrenki i żuków chyba że o nich piszemy
a co do osłony silnika też bez znaczenia chyba że mamy jakieś -25 stopni to rzeczywiście może coś pomóc a na pewno nie przy panujących temperaturach
Pozdrawiam
|
|
|