To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Odbiór auta

tomekrvf - 24-10-2009, 14:50

marmach, możesz być pewny że dołączysz do "niezapomnianych" klientów serwisu w którym będziesz odbierał samochód.
fargo - 24-10-2009, 15:03

Ja tam nic nie mam do Rzeczoznawców z PZMotu ale kiedyś kumpel sprzedawał swoją cytryne i kupujący chciał właśnie zasięgnąć opinii takiego specjalisty. Miły pan wyciągnął suwmiarkę i zmierzył odleglość miedzy kołami po obu stronach auta. Wyszła różnica 3mm i niestety kupujący zrezygnował bo auto bite itp. Note bene nigdy nawet najmniejszej stłuczki nie miało i kupione w polskim sklepie :rolleyes:
marmach - 24-10-2009, 15:46

tomekrvf napisał/a:
marmach, możesz być pewny że dołączysz do "niezapomnianych" klientów serwisu w którym będziesz odbierał samochód.

Wolę być "niezapomnianym" klientem niż niezapomnianym frajerem szczególnie, że po odbiorze przestanę być klientem, a zacznę petentem. Poza tym skoro baba w kasie sprawdza każdy banknot, czy przypadkiem nie jest fałszywy i dwa razy liczy, czy nie za mało to ja mam nie sprawdzić czy towar, za który płacę jest OK?? Nie jest to przypadkiem logiczne??
Koleżka nie będzie sprawdzał niczego suwmiarką. Po prostu miernikiem grubość lakieru na poszczególnych elementach, śruby, czy nie były odkręcane i takie tam pierdoły.

sportowy - 24-10-2009, 20:36

marmach napisał/a:
tomekrvf napisał/a:

Wolę być "niezapomnianym" klientem niż niezapomnianym frajerem szczególnie, że po odbiorze przestanę być klientem, a zacznę petentem. Poza tym skoro baba w kasie sprawdza każdy banknot, czy przypadkiem nie jest fałszywy i dwa razy liczy, czy nie za mało to ja mam nie sprawdzić czy towar, za który płacę jest OK?? Nie jest to przypadkiem logiczne??
Koleżka nie będzie sprawdzał niczego suwmiarką. Po prostu miernikiem grubość lakieru na poszczególnych elementach, śruby, czy nie były odkręcane i takie tam pierdoły.
Mam nadzieję ,że auto odbierasz w sprawdzonym serwisie. Na naszym forum można się się i na ten temat dużo dowiedzieć. Oczywiście jeśli nie czujesz się pewny to zawsze lepiej zabrać specjalistę. Ja z własnego doświadzenia powiem , że nie każdy sprzedawca to naciągacz a misiek to moje 6 auto kupowane jako nowe z salonu. Z pozostałymi różnych marek też problemów nie było. Mam więc pewność , że i w twoim przypadku wszystko będzie ok. W najgorszym wypadku pozostaje TVN Turbo takiej antyreklamy każdy salon unika jak ognia. Napewno będzie dobrze. Pozdrawiam.
marmach - 24-10-2009, 21:15

Też wychodzę z założenia, że nie każdy człowiek to oszust i mam nadzieję, że z odbiorem wszystko będzie OK :wink: . Niestety na mechanice/blacharstwie się nie znam, dlatego proszę specjalistę o pomoc. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
jurekschroda - 25-10-2009, 08:10

No trochę się uśmiałem :lol: , ale najważniejsze, żebyś miał spokojną głowę. Powodzenia z nowym miśkiem, daj znać jak tam odbiór. p.s. gratulacje :)
Pinio1969 - 25-10-2009, 11:11

Witam, jestem nowy na forum, więc na wstępie się przywitam ;) . A teraz do brzegu ;) - czyli do tematu. Z jednej strony, czytając na necie informacje jakie przewałki dealerzy robią z nowymi samochodami sprzedając uszkodzone podczas transportu jako nowe to sie szanownemu koledze nie dziwię ;) , ale z drugiej strony, myślę, że chyba można choć troche zaufać człowiekowi z drugiej strony lady. Sam jestem na etapie odbioru mojego SB z salonu, najprawdopodobniej początek listopada, ale czytając Nasze forum, poprostu podejde do tematu w sposób identyczny jak to robi sie na giełdzie samochodowej ;) i nie wierząc słowom dealera poszukam dziury w całym, czyli sprawdzę wszystko co mi przyjdzie do głowy, zanim wyjadę błyszczącym samochodem z salonu ;) . Pozdrawiam i wierze, że nasze nowe samochody będa wolne od wad, czego sobie i wszystkim użytkownikom samochodów marki Mitsubishi życzę
marmach - 25-10-2009, 11:32

Panowie, nie ma co bić piany. Niech każdy robi jak uważa. Sorry wielkie, ale do sprzedawcy, którego widzę po raz pierwszy w życiu stosuję zasadę ograniczonego zaufania szczególnie, że nie chodzi tu o worek owsa, tylko pojazd za parę złotych. Poza tym sprawdzanie towaru, za który się płaci jest chyba logiczne i normalnie. Sprzedawca dokładnie liczy pieniądze, czy nie fałszywe, czy nie za mało, prawda? Dlaczego mi nie ufa i nie wierzy na słowo, że na pewno się zgadza?? :D
I jeszcze jedno. Nie jestem pieniaczem. Nie chodzi mi o to, żeby komukolwiek uprzykrzać życie wyszukując pierdoły i próbując wyłudzić od dealera dodatkowy bonus. Zależy mi na tym, żeby kupić w pełni sprawne auto i się nim cieszyć. Nie mam czasu ani ochoty na użeranie się z kimkolwiek, a szczególnie ze sprzedawcą.

bulapol - 25-10-2009, 12:28

czytając ten temat zacząłem się zastanawiać nad znalezieniem kogoś kto będzie w stanie rzetelnie ocenić stan samochodu np. rzeczoznawca lub coś w ten deseń... Czy ma ktoś kogoś do polecenia na terenie Warszawy? Powiem tzlko, e pocytkowo nawet nie braem pod uwag tej opcji... chciaem tzlkjo sprawdzić zgodność (kompletność) wyposażenia, stan ogólny (wygląd z zewnątrz i wewnątrz) i wyjechać swoim długo wyczekiwanym autem...

no ale teraz... sam już nie wiem (to moje pierwsze auto ;) )

Pinio1969 - 05-11-2009, 17:34

Ponieważ 31.10 odebrałem swojego Lancerka SB postanowiłem opisac dla porządku, co w czasie odbioru sie działo, bo może sie to przydać niektórym, którzy jeszcze są przed tym faktem.

Sam proces odbioru samochodu może wyglądać w sposób banalny
Dealer - Szanowny Pan życzy sobie kawę?
Kupujący - tak poporszę
Dealer - Szanowny Pan podpisze tu, i tu i tu i tu i jeszcze tu
Kupujący - proszę bardzo
No i później oględziny samochodu. Warto sprawdzić powierzchnie blachy na dachu - dach pokaże wszystko. warto przyjrzeć sie śrubom, czy nie były odkręcane. Jeśli klucz był używany będzie to widać. Sprawdzic ukompletowanie według wykazu - ja podczas sprawdzania wykryłem, że dealer wmawiał mi że otrzymam w modelu 2010 3 gniazdka 12V. Okazało sie że jest tylko jedno. Musiał niestety wyjść z twarza z tej pomyłki i dostałem ochraniacze na zderzaki, bo kuweta była według niego za droga ;) . No cóż uznałem że dobre i to, gdyż nie chciałem żeby mi w elektryce dodatkowo coś grzebali.

Całość - papiery i oględziny plus obowiązkowo jazda próbna zajęły 3 godziny. Po jeździe próbnej spisywany jest jeszcze protokół oględzin gdzie mozna wpisac swoje uwagi.

Myślę, że zrobiłem wszystko co mogłem aby nie odebrac bubla ;) . Resztę niestety pokaże czas. Z doświadczenia wiem już, że kłopoty moga wyniknąć z dodatkowych robionych na miejscu w ASO instalacji. U mnie poduszka pasażera samoczynnie się wyłączyła po 160 km.

Pozdrawiam i życzę udanych odbiorów

Trik - 05-11-2009, 18:37

Pinio1969 napisał/a:
3 gniazdka 12V

kompletne orginalne gniazdo V12 to w Mitsu ok 390pln/szt bez wstawienia. Tanie :lol:

Pinio1969 - 05-11-2009, 18:48

[ Dodano: 05-11-2009, 18:49 ]
Trik napisał/a:
Pinio1969 napisał/a:
3 gniazdka 12V

kompletne orginalne gniazdo V12 to w Mitsu ok 390pln/szt bez wstawienia. Tanie :lol:

rozumiem że kolega chce ze mnie zadrwić ;) jakos nie czuje się urażony :P

Trik - 06-11-2009, 00:32

Pinio1969 napisał/a:
rozumiem że kolega chce ze mnie zadrwić jakos nie czuje się urażony

Bynajmniej to nie drwina z kolegi :) Chodziło mi jedynie o stosunek ceny gnazd 12V do ceny kuwety bagażnika 446PLN, a ochraniacze na zderzaki 84PLN za 2 szt. tanio sie sprzedawca "wykpił". Osobiście gniazda to świetny pomysł, ale pierwsze słyszę żeby mogły być aż 3 szt w SB. Są natomiast 2 (wg katalogu) od wersji INTENSE. Czy jest ktoś kto mógłby to zweryfikować "organoleptycznie" na swoim przypadku.

Meyster - 06-11-2009, 01:37

Pytanie: czy kazdy z odbierajacych korzystał z jazdy próbnej swoim egzemplarzem? Nie robiono Wam problemów?
Anonymous - 06-11-2009, 08:07

Meyster napisał/a:
czy kazdy z odbierajacych korzystał z jazdy próbnej swoim egzemplarzem? Nie robiono Wam problemów?

skoro jest to juz twoj egzepmplarz, a co za tym idzie juz oplacony to nie widze problemu dlaczego salon mialby robic jakiekolwiek problemy.