[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Ogrzewanie postojowe - Webasto, Eberspraecher
krzychu - 30-10-2009, 00:32
sla - odpuść trochę. Kolega ma TDI i chyba właśnie poczytał że nie wystarczy przejechać 2km żeby mieć ciepło. A spalanie z początku jest kilka razy większe niż latem. Podobno ma 3 grzałki na nagrzewnicy ale to takie pół środki które powodują jeszcze większe zużycie paliwa. Może nie lubi jak odpala auto a wszyscy nie patrząc myślą wieśwagen. Może też się martwić o głowicę jak jest zmarznięta tak -20 stopni i zasadzisz jej taki WYBUCH to potem płyn chłodniczy może zacząć ubywać. Turbinka też dostaje w jak ma gęęęsssstttty olej.
Po za tym kolega zapytał "które polecacie" a nie "czy warto". W końcu jak zakupił TDI to może jest indywidualistą albo lubi pozornie dobre inwestycje. Nikt mu chyba tego nie zabroni?
Lestat - 30-10-2009, 08:31
Oj tak narzekacie na te diesle na pompowtryskach a przciez jest to dobra, sprawdzona konstrukcja.
Owszem przestarzala i zdaje sobie z tego sprawe ale jakos w moim Focusie 1.8 TDI dzialal sprawnie i nigdy mnie nie zawiodl.
Wiem, wiem Focus nie mial silnika z VW ale chodzi o sama konstrukcje.
Wielu producentow w tym VW przechodzi na wtryskiwacze...a tak nota bene o Fiacie to sie mowi Fiat - g...no wart...a prosze malo kto wie ze to wlosi wymyslil CommonRaily, a teraz robia silnik z zastosowaniem systemu Multiair - cos jak Multijet w dieslu ale dedykowane dla benzyny i np z takiego silniczka 0.9 wycisneli seryjnie 105 KM - i co wy na to? Nie popadam tutaj w zachwyt nad Fiatem...ale dobra zlazlem z tematu jak pijany z drogi...
Jesli o mnie chodzi to kupowalbym Webasto niezaleznie od tego czy mialbym benzyne czy diesla - bo lubie wygode i tyle. Oczywiscie wszystko ma swoje granice ale dla mnie obecna cena ogrzewania postojowego nie jest kwota zaporową. Tak jak krzychu napisal nie jest to watek w ktorym chce poruszyc kwestie czy to ma sens czy nie...bo to jest rzecz wzgledna...tak jak juz pisalem o tym wczesniej.
fargo - 30-10-2009, 09:17
Jest jeszcze 3 system trochę inny w działaniu niż Webasto czy Eber. Kiedyś w zimie będąc u znajomego, poszedłem rano troszkę wczesniej żeby odszukać w zaspie i odśnieżyc moją furę. Obok pod śniegiem stało jego Volvo. I mało co bym tam zawału nie dostał kiedy jego fura sama odpaliła o wyznaczonej godzinie. To było seryjne wyposażenie które można zaprogramować na określoną godzinę.
Lestat - 30-10-2009, 09:25
Tak, wiem. Znajomy ma S80 i ma tam seryjnie zamontowane takie cóś hehe wierze ze mozna dostac zawalu he he he Co do tego uruchamiania to jak masz odpowiedni zegar zamontowany do Webasto lube Ebera tez mozesz sobie ustawic godzine odpalenia, albo np mozesz uruchomic sobie to smsem )
krzychu - 30-10-2009, 09:53
ulrik napisał/a: | a tak nota bene o Fiacie to sie mowi Fiat - g...no wart...a prosze malo kto wie ze to wlosi wymyslil CommonRaily, a teraz robia silnik z zastosowaniem systemu Multiair - cos jak Multijet w dieslu ale dedykowane dla benzyny i np z takiego silniczka 0.9 wycisneli seryjnie 105 KM - i co wy na to? |
A nie Bosch wymyślił CR?? Nawet jeśli nie wymyślił to produkuje dla Fiata (fakt faktem jedna z najszybszych wtrysków na rynku nie licząc tam jakiejś najnowszej konstrukcji BMW). A co do tego określenia które przytoczyłeś to nie do końca odnosi się do innowacji (bo tutaj akurat jest ciekawie np. piezoelektryczne regulowane zawory ssące w najnowszej alfie romeo, czy 1,4 T-Jet z 150 koniami) ale raczej o jakości wykonania, bezawaryjności, żywotności itd. Oczywiście zaraz ktoś może powiedzieć że ma fiata i zero problemów ok ale to mała próbka.
Lestat - 30-10-2009, 10:13
Fiat wymyslil, BOSCH wykonal
No coz innowacyjne w tym silniku jest to ze 0,9 jest dwucylindrowy
co do Fiata to powiem tak - mieli ogromne problemy z utrzymaniem jakosci - nawet jak autko bylo zaprojektowane supper to zawsze na montazu musieli cos spieprzyc...teraz wzieli sie do roboty i jest znacznie lepiej, no ale coz sa jeszcze fabryki - glownie we wloszech gdzie leja na to sikiem prostym...ale nie istotne niech sie martwia wlasciciele Fiatow
Trik - 30-10-2009, 10:49
fargo napisał/a: | Obok pod śniegiem stało jego Volvo. I mało co bym tam zawału nie dostał kiedy jego fura sama odpaliła o wyznaczonej godzinie. |
Znajomy miał Lexusa z 1993r z takim systemem (zegar czasowy lub pilot) do wyboru. Niestety był jeden wrunek - automatycznia skrzynia biegów .
Lestat - 30-10-2009, 10:58
Ja sie z tym spotkalem tez wlasnie w latach 90 w BMW ale szczerze - nie pamietam ktory to byl model
jaca71 - 30-10-2009, 13:18
ulrik napisał/a: | Fiat wymyslil, BOSCH wykonal |
Trochę mylisz pojęcia
CR był znany od wielu lat a zwał się wtrysk wielopunktowy oznaczany jako MPI Zastosowanie MPI/CR w dieslu to faktycznie pomysł Fiata, kolejnym pomysłem/wynalazkiem Fiata jest... o dziwo zmienne fazy rozrządu niekiedy zwane dumnie MIVEC ulrik napisał/a: | a teraz robia silnik z zastosowaniem systemu Multiair - cos jak Multijet w dieslu ale dedykowane dla benzyny |
Multiair to:
krzychu napisał/a: | bo tutaj akurat jest ciekawie np. piezoelektryczne regulowane zawory ssące |
Inowacyjność polega na tym że zawory przestały byc powiązane z wałem silnika - pomysł fiata.
krzychu - 30-10-2009, 13:22
jaca71 napisał/a: |
Inowacyjność polega na tym że zawory przestały byc powiązane z wałem silnika - pomysł fiata. |
Eee tak chcieli zrobić a wyszło jak zwykle. Jest dalej krzywka która popycha zawór ale między tym jeszcze jeden jakiś dziw które potrafi zmniejszyć wychylenie. Gdzieś widziałem filmik propagandowy. W sumie fajnie bo można kształtować prawie dowolnie przebieg otwarcia i zamknięcia zaworu ssącego. Potestują w Alfie (ludzie znowu będą się umawiać na zloty w serwisach) a jak poprawią trafi do Fiata Już słyszałem że jak długo postoi (parę dni) ciężko odpalić bo olej spłyną z regulatora.
http://www.youtube.com/wa...qHE&feature=fvw
jaca71 - 30-10-2009, 13:35
O widzisz, a myślałem że jednak przełom Problem będzie jak się w kompie pojawi niebieski ekran i zawory zostaną otwarte na stałe...
krzychu - 30-10-2009, 13:41
E no właśnie tam się tak nie stanie. Wychylenie może być tylko na maxa krzywki tylko w jej zakresie można "upuszczać" więc problem jest jak się nie otworzą w ogolę.
Lestat - 30-10-2009, 14:23
No i watek o ogrzewaniu postojowym poszedl...w ...hehe i w ogole na co to zeszlo - na Fiata...
piomic - 30-10-2009, 15:24
W Chevrolecie widziałem kiedyś ogrzewanie na 110V - grzałki zatopione w bloku silnika, w cieczy chłodzącej. No ale trzeba mieć gniazdko w zasięgu, pod blokiem nie zadziała.
sla - 02-11-2009, 10:54
ulrik napisał/a: | co do ceny to bede wiedzial mysle ze jeszcze dzisiaj. Czekam az dealer mi oddzwoni |
I jak atrakcyjna jest cena?
|
|
|