Carisma - Ogólne - [Cari 1.9TD] dosyć wysokie spalanie
mskiba03 - 09-11-2009, 22:23
robertdg napisał/a: | mskiba03 napisał/a: |
PS. Teraz w że tak powiem w mokre dni, po odpaleniu auta z rury idzie (najbardziej trafne okreslenie) para, nie jest to raczej spalany olej czy płyn chłodniczy. Czy to jest normalne. Mi się wydaje, to jest raczej wina wilgotnego powietrza, bo zanim zaczely popadywac deszcz to nic takego nie mialo miejsca. Oleju nie ubywa, plynu nie ubywa. Ale wolę sie upewnic
|
Dobrze stwierdzasz to normalne zjawisko, swiece zarowe jakby byly uszkodzne ciezko by palil zwlaszcza przy bardzo niskich temperaturach, a przy odpalaniu puscilby lekko blekitnego dyma |
To powiedz mi jeszcze czy to normalne, że jak przeciagne go do powyzej 3 tysiecy obrtów to mniej wiecej przy 3 tysiacach lekko przykopci?
robertdg - 09-11-2009, 22:34
Kazdy diesel potrafi puscic delikatnego dymka czy jak mocno dasz mu w gar czy tez jak go troche przydusisz, mozesz sprawdzic w jakim stanie jest EGR jak zawór bedzie sie przycinal to bedzie szedl czarny bak, albo jak sie calkiem zawiesi, to bedzie brak mocy i kopcenie na czarno, w dieslu najwazniejsza jest czystosc filtra powietrza i filtra paliwa, pomimo tego ze producent zaleca wymiane filtra paliwa co 60tys ja zalecam osobiscie z wlasnego doswiadczenia czesciej w zaleznosci od jakosci paliwa jakie sie tankuje, powiem Ci ze widzialem filtry po 10tys czysciutkie jak lza i tez po takim samym przebiegu czarne jak smola, w dodatku w odstoiniku byla woda i rdza. Jakiego koloru puszcza Ci dyma jak Ci przykopci przy takich obrotach?
mskiba03 - 09-11-2009, 23:14
Zdaje mi sie, ze czarny Ale pewnosci nie mam, bo obserwowałem to raczej po swiatlach auta z tylu.
PS. Jak rozebrac i przeczyscic ten zawor egr? Gdzie on dokladnie jest?
pawelsonx - 09-11-2009, 23:49
co do kopcenia około 3000 tysięcy to raczej nie powinien tego robić oczywiście może się zdarzyć ale od czasu do czasu.
Oprócz egr sprawdź zawór turbo booster(lda)
jest to dość częsta awaria i dość często ignorowana przez mechaników którzy trzepią masówkę ze stajni VAG a pompy Lucasa znają z opowieści.
zazwyczaj pękają membrany i paliwo zasysane jest do kolektora dolotowego co przy dużym podciśnieniu powoduje przepalenie większej ilości paliwa i irracjonalne zachowania silnika
Zdarza się że w tym zaworze zacina się trzpień.
A diagnoza polega na zdjęciu jednego wężyka co podałem wcześniej. roboty na 5 min a wykluczysz ta częsta awarie.
robertdg - 10-11-2009, 22:02
pawelsonx, opisal to bardzo pieknie i tresciwie z podkresleniem na stajnie VAG, jakby Audi czy VW to byla swieta krowa, a ludzie gnaja do tego jak muchy do wiadomo czego, jakby innych marek nie bylo.
pawelsonx - 10-11-2009, 22:36
nie ale musisz zauważyć że vag w polce wyrobił sobie opinie niezawodnych a jak już trzeba naprawić to tani jak barszcz z czym się nie zgadzam. W irlandii miałem styczność z mechanikami z polski którzy np za wymianę tulejek w tylnim zawieszeniu chcieli więcej niż aso mitsubishi a tylko dlatego że to niby japońskie auto. Za rozrząd tez niedorzeczną kwotę bo francuski silnik w końcu znalazłem Irlandczyka który naprawia mi za połowe kwoty proponowanej przez polskich fachowców dając samochód zastępczy i nie ma dla niego znaczenia z jakiej stajni pochodzi cennik ma stały.
Zresztą jak oglądam polski portal z ogłoszeniami w Irlandii to 70 procent ze stajni vag odwrotnie niż tubylcy którzy cenią toyotę których jest więcej niż seatów vw audi szkód i BMW razem wziętych co ciekaw taniej kupisz vw taniej od Irlandczyka niż od polaka.
Zresztą spójrz na allegro vw jest prawie 30000 następny jest opel prawie 25000 a popyt budzi podaż
Więc w Polsce święta krowa jest VAG w Irlandii toyota .
|
|
|