To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Problem z moim Mitsu

auxtech - 05-11-2009, 13:30

Witam ponownie. Sprawdziłęm błędy kompa. Pierwszy błąd to: "miernik temperatury powietrza - Uszkodzenie tego czujnika nie pozwala na ustalenie temperatury powietrza zasysanego przez silnik." Drugi błąd to: "miernik temperatury silnika - To czujnik, który m.in. włącza ssanie i jest obecny przy ustalaniu składu mieszanki. Kosztuje w ASO 180 zł, ale jest bardzo ważny, gdyż jeśli padnie to często nie można uruchomić silnika gdy temperatura spadnie do kilku stopni." Trzeci błąd to blą numer 32 i nie ma go na liście krzyżaka :( . MOzecie mi podpowiedziec gdzie dokładnie znajdują sie te mierniki o których pisze w blędzie 1 i 2?? z góry dzięki
Krzyzak - 05-11-2009, 14:06

32 to wspomniany MAP sensor
zmierz czujnik temp. silnika omomierzem - gdyby padl, mozna juz kupic zamienniki za ok. 30 zl; wiem ze kolega ma taki na sprzedaz za 60 zl (innej firmy niz te za 30 zl)

ale wyskoczenie 3 takich bledow to w mojej opinii problem z ECU - na poczatek wymiana kondensatorow!!!

auxtech - 05-11-2009, 17:54

i tak tez zrobie koszta praktycznie zerowe a wymiana kondensatorów nie zaszkodzi. bede na bierząco informował co i jak. Moze komuś innemu sie info przyda. pozdro

[ Dodano: 07-11-2009, 19:57 ]
a wiec kondensatory wymieniony przez elektronika z wieloletnim doświadczeniem. przy okazji poprawił luty uznane za niego za słabe, tak wiec robota wykonana porządnie. niestety dioda wykrywa nadal te same błędy co wczesniej:( kolejny krok. kupie czujnik temp powietrza i sprawdze jakie blędy pokaże po wymianie jednego czujnika. pozdrawiam

[ Dodano: 08-11-2009, 06:45 ]
witam ponownie. Mozesz mi Krzyzak podpowiedziec gdzie znajduje sie czujnik temperatury silnika? Widze jakiś czujnik wkręcony w blok pod kolektorami wydechowymi ale nie jestem pewien czy to temp czy ciśnienie oleju. no i gdzie jest ten map sensor o którym wspomniałes? dzieki i pozdrawiam

auxtech - 10-11-2009, 09:08
Temat postu: Czujnik temperaturty powietrza, silnika i map sensor ??
Witam. Gdzie znajdują sie te czujniki w silniku 1,3 12v?? Wydaje mi sie ze czujnik temp powietrza to ten wkręcony w kolektor ssący przy napisie EPI (chyba). Czujnik dwu pinowy. NIe wiem gdzie jest czujnik temp silnika :( i co to jest ten map sensor i gdzie sie znajduje?? z góry dzięki za odpowiedzi pozdro
harpagan - 10-11-2009, 09:15

auxtech napisał/a:
i co to jest ten map sensor i gdzie sie znajduje??

Czujnik podcisnienia w kolektorze ssacym
Przymocowany do sciany grodziowej mniej wiecej na srodku

auxtech - 10-11-2009, 12:10

Panowie po wymianie kondensatorów w ECU i wymianie czujnika temp powietrza ECU pokazuje nadal błąd temp. silnika, powietrza, map sensor a co ciekawe do tego doszedł bląd 22 czyli położenie wału. Co to moze byc? całe ECU do wymiany>?? proszę o pomoc
Krzyzak - 10-11-2009, 12:16

auxtech, na 99% tak
auxtech - 10-11-2009, 12:21

Normalnie rece juz mi opadaja. na samym początku mechanik powiedział ze to pompka paliwa - wymieniłem. potem świece i kalbe - wyminiłem następnie kondenstory czujnik a tu nadal nic świece czarne jak komin a z rury wydechowej paliwo az kapie i kopci na czarno. problemu z odpalaniem baaardzo duze... czyli Krzyzak, proponujesz wymienic ECU... no ok tez nie mam juz innego pomysłu wiec tak zrobie. Szkoda ze nie mam zadnego znajomego kto ma tez takiego colta zebym mógł podmienic kompa w celu sprawdzenia. pozdro dzięki
Krzyzak - 10-11-2009, 16:37

ja tylko stwierdzam, ze pojawienie sie bledow czujnikow zasilanych 5V, ktore nie sa ze soba jakos fizycznie powiazane, najczesciej swiadczy o usterce ECU

duze spalanie to czesto wina sondy lambda

auxtech - 11-11-2009, 13:37

pytanie: co jesli ja mam oznaczenie ECU MD189748 a kupie komputer o innym oznaczeniu ale od tego modelu i silnika?
londolut - 11-11-2009, 14:25

Na ECU są 2 numery nabite. Ten pierwszy powinien się zgadzać a ten drugi może być różny.
auxtech - 11-11-2009, 16:09

ale pytam co bedzie jesli zaden z nich sie nie bedzie zgadzał?
londolut - 11-11-2009, 16:13

Najprawdopodobniej będzie to komp z innego auta, na którym twój nie pojedzie.
auxtech - 11-11-2009, 16:24

tzn byłby to komputer od CA1A tak jak mój tylko ze inne numery. Chodzi o to ze znalazłem na allegro duzo komputerów ale wszystkie inne numery niz mój. a jak juz znalazłem mój to za 280 zł :(

[ Dodano: 13-11-2009, 12:57 ]
Wymieniał ktoś kiedyś komputer na inny o innych numerach seryjnych??