Forum ogólne - Światła do jazdy dziennej
Anonymous - 20-11-2009, 22:47
By dzienne były legalne muszą mieć homologację RL (nie DRL!) i muszą się automatycznie włączać (chyba wraz z zapłonem).
Te dwie rzeczy sprawdzają policaje od wiosny gdy ukazało się sławetne rozporządzenie o możliwości jazdy na samych dziennych (bez tylnych pozycyjnych), no i kupa ludzi zaczęła sobie montować rózne wynalazki.
krzychu - 20-11-2009, 22:50
Alek napisał/a: | muszą mieć homologację RL (nie DRL!) |
Homologację DRL, a że symbole na lampach są 2 literowe wybija się samo "RL"
Alek napisał/a: | i muszą się automatycznie włączać (chyba wraz z zapłonem). |
Jak ma homologację DRL to ma w zestawie taki włącznik. Po za tym mają się same wyłączyć po włączeniu zwykłych świateł. Do tego cały pakiet tego co wyżej napisano o jasności, umiejscowieniu, powierzchni itd.
Anonymous - 20-11-2009, 23:08
Alek, widze ze slyszales ze gdzies dzwoni tylko nie wiesz dokladnie gdzie
Alek napisał/a: | i muszą się automatycznie włączać (chyba wraz z zapłonem). |
nic nie musza, musza tylko to co krzychu powyzej pisze
btw dawno cie tu nie bylo
Anonymous - 23-11-2009, 11:03
Podtrzymuję wszystko co wcześniej napisałem.
Co do DRL, to użyłem pewnego skrótu myślowego, więc teraz wyjaśnię. DRL oznacza wspomagające światła do jazdy dziennej, czyli takie, które można legalnie używać tylko gdy jednocześnie włączymy te "legalne" (czyli mijania lub dzienne z homologacją RL). Ale że oba oznaczenia są podobne, to sytuacja wykorzystywana jest przez sprzedawców, którzy próbują wciskać jako legalne lampy bez homologacji RL lub bez dopuszczenia do użytku w Europie. Stąd jeśli kupujemy (zwłaszcza wysyłkowo), a w nazwie /opisie lamp pojawia się "DRL", to bądźmy czujni i dopytajmy się czy na kloszach lamp jest oznaczenie RL i E... .
A co do automatycznego włączania dziennych, to wymóg ten istnieje od 2002 roku, czyli od pierwszego aktu prawnego ich dotyczącego. Rozporządzenie, które zaczęło działać wiosną tego roku tylko uzupełnia tamto, ale nie unieważnia. Jednak pewne źródła (np. wikipedia LINK ) zapomniały o tym i podają jedynie to co widnieje w najnowszym akcie. Zresztą wikipedia pominęła też konieczność posiadania przez lampy dopuszczenia do użycia ich w Europie (E.. ).
Nie mam linku na tę ustawę (rozporządzenie?) z 2002 roku, ale komunikaty prasowe z wiosny i lata tego roku potwierdzają to o czym piszę. Podrzucam jeden LINK , a zbliżony tekst widziałem też w innych źródłach. Tu akurat bardzo formalnie brzmi fragment o momencie kiedy światła te mają się zapalać (ca. "..pozycja kluczyka, w której możliwa jest praca silnika.."). W innych źródłach bywa to skracane do "włączenia zapłonu", co nie ma sensu w dieslach albo w takich systemach jak w moim obecnym aucie - wsiadam, auto jest martwe z wyjątkiem oświetlenia wnętrza, nic nie wkładam ani nie przekręcam, naciskam przycisk Start i silnik pracuje.
Podrzucam też link do wątku z forum Laguny, gdzie dość dokładnie rozpracowano te wymogi, a przy okazji omówiono ofertę LEDów z allegro (kwestie techniczne i prawne). Niestety trzeba się tam zarejestrować.
http://renaultlaguna.pl/f...pic=35208&st=80
Kieruję do środka dość długiego wątku, bo dopiero tu pojawiła się sprawa nowego rozporządzenia i wynikających z niego zmian.
arturro, dwa lata temu, gdy powiększyła mi się rodzina, nagle jakoś zabrakło mi czasu na WSZYSTKO inne. Dlatego wyłączyłem się z forów i innych podobnych czasozjadaczy. Ale czasami tu zaglądam. Zresztą z ogromną przyjemnością, bo forum Laguny gdzie bywam częściej, to pod względem kultury... no, powstrzymam się od epitetów.
krzychu - 23-11-2009, 11:10
Alek - Homologacja EXX jest podstawą żeby cokolwiek używać. DR musi być wybite. Tyle potrzeba bo jeśli ma RL to ma ten włącznik który działa po przekręceniu kluczyka lub po załączeniu się ładowania (czyli po rozruchu), mają też odpowiednią wielkość, jasność itd. Wyłącza się po załączeniu innych świateł (czyli działają bez udziału kierowcy). Należy je zamontować w odpowiednich odległościach od siebie oraz na odpowiedniej wysokości.
O czymś "w skrócie" zapomniałem?
Anonymous - 23-11-2009, 11:28
Chodziło mi wyłącznie o to, że DRL, DRL/RL (czy inne podobne) w opisie, nie oznacza że jest to legalna w Polsce dzienna lampa.
Wymiary, rozmieszczenie, powierzchnia, jasność - rzeczy istotne, ale chyba nie do skontrolowania przez policję na drodze. No chyba że patrole mają legalizowane miarki.
krzychu - 23-11-2009, 11:53
Ale wybite RL na kloszu lampy (a nie w opisie aukcji) już oznacza legalność (oczywiście E także musi być wybite, a w zestawie musi być ten moduł/włacznik itd). Bo policja może tylko sprawdzić te rzeczy ewentualnie poprawność montażu.
Anonymous - 23-11-2009, 13:08
I dokładnie o to mi szło.
Bo wątek zaczął się od korzystania z niedowoltowanych długich jako dziennych, a przy tym (Paweł_BB) włączanych ręcznie.
Anonymous - 23-11-2009, 15:00
Alek napisał/a: | a przy tym (Paweł_BB) włączanych ręcznie. |
Alek ten przepis dotyczy nowo rejestrowanych aut bo kto sprawdzi czy ktos ma taki wlacznik?
Nie ma takiej opcji, przeciez mozesz zawsze powiedziec ze uzywasz mijania do jazdy w dzien, ze swojego doswiadczenia wiem ze policja sprawdza tylko oznaczenia na kloszach.
Anonymous - 23-11-2009, 22:39
Policjant nie będzie szukał wyłącznika, sprawdzi tylko czy światła dzienne właczają się automatycznie wraz z silnikiem, wyłączają po włączeniu mijania i nie wyłączają przy mryganiu długimi. Dalej zglębiać tematu nie będzie bo nie jest w stanie, nawet jesli będzie podejrzewał że w samochodzie zastosowano jakieś myki pozwalające na inne działanie świateł.
Ale już wyczytałem w necie o oficjalnym stanowisku jakiegoś dość wysoko postawionego policjanta z drogówki, że w okresie jesienno-zimowym dzienne nie wystarczają i trzeba jeździć na mijania
krzychu - 23-11-2009, 22:44
Alek napisał/a: | Ale już wyczytałem w necie o oficjalnym stanowisku jakiegoś dość wysoko postawionego policjanta z drogówki, że w okresie jesienno-zimowym dzienne nie wystarczają i trzeba jeździć na mijania |
A to ciekawostka... Pomyśleli by o wymogu odblasków dla pieszych, o kontrolowaniu i SUROWYM karaniu rowerzystów bez świateł i odblasków po zmroku. Zajęli by się czymś pożytecznym a nie szukali problemów tam gdzie ich nie ma.
Anonymous - 23-11-2009, 23:43
Alek napisał/a: | Ale już wyczytałem w necie o oficjalnym stanowisku jakiegoś dość wysoko postawionego policjanta z drogówki, że w okresie jesienno-zimowym dzienne nie wystarczają i trzeba jeździć na mijania |
tja moze zrobia jeszcze panstwo w panstwie, ja sie smieje z takich policjantow i jak widze twardoglowego to go prosze o nr odznaki i nazwisko by moc napisac skarge.
Alek napisał/a: | Policjant nie będzie szukał wyłącznika, sprawdzi tylko czy światła dzienne właczają się automatycznie wraz z silnikiem, |
w jaki sposob udowodni mi ze palace sie swiatla dzienne nie zostaly zapalone automatycznie? gdyby mnie ktos taki zatrzymal i kazal cos takiego jemu zademonstrowac, zasmialbym sie w twarz i powiedzial ze od tej chwili chce jechac na mijania i nie musze jemu nic pokazywac.
Alek a tak wogole to Dz.U. 2009 nr 75 poz. 639 przy pozycji "sposob podlaczenia" i opisywanym przez ciebie automatycznym wlaczaniu podczas zapalania ma odnosnik 45 ktory mowi: 45 - Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może byc takie, aby nie można było ich włączyć, jeżeli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.
czyli tyczy sie to pojazdow nowo rejestrowanych po 31 grudnia 2009 wyposazonych w swiatla D RL i niech tym automatycznym wlacznikiem martwia sie osoby ktore pierwszy raz zarejestruja auto po 31.12 i dostawia sobie takie swiatla.
link do ustawy http://isap.sejm.gov.pl/D...=WDU20090750639
Anonymous - 24-11-2009, 00:22
arturro, z tego co cytujesz jak byk wynika że masz rację z brakiem konieczności automatycznego włączania się dziennych i sprawa wydaje się jasna. Nie chce mi się teraz wertować watku na forum Laguny, ale tam doszli do wniosku że ten automat jest jednak konieczny.
A co do kontroli, to drogówka ma prawo sprawdzić każde zainstalowane w samochodzie urządzenie związane z ich kompetencjami. I nieważne czy planujesz go używać czy nie.
Ale tak jak napisałem poprzednio, nie wydaje mi się żeby próbowali udowadniać że da radę dzienne włączyć ręcznie, a wystarczy im gdy zobaczą że mogą włączyć się automatycznie.
Anonymous - 24-11-2009, 08:18
Alek napisał/a: | arturro, z tego co cytujesz jak byk wynika że masz rację z brakiem konieczności automatycznego włączania się dziennych i sprawa wydaje się jasna. Nie chce mi się teraz wertować watku na forum Laguny, ale tam doszli do wniosku że ten automat jest jednak konieczny.
A co do kontroli, to drogówka ma prawo sprawdzić każde zainstalowane w samochodzie urządzenie związane z ich kompetencjami. I nieważne czy planujesz go używać czy nie.
Ale tak jak napisałem poprzednio, nie wydaje mi się żeby próbowali udowadniać że da radę dzienne włączyć ręcznie, a wystarczy im gdy zobaczą że mogą włączyć się automatycznie. |
tak jak pisalem, przepis dotyczyc bedzie nowo rejestrowanych aut po 31.12.09 wiec pozostali moga sobie tym glowy nie zawracac i jak policjant czepnie sie wlacznika mozna mu zacytowac odnosnik 45.
na forum audi tez poruszany byl ten temat i tez mi troche zajelo wytlumaczenie ze ten zapis dotyczyc bedzie nowo rejestrowanych aut.
JCH - 25-03-2010, 22:19
Światła drogowe jako dzienne
Czy ktoś podpowie mi gdzie mógłbym kupić taki moduł, bo ten z podanego wyżej linka już nie jest dostępny
|
|
|