Pajero Pinin - [1.8 MPI] Rury wlewu paliwa
Hudini - 12-02-2010, 19:22
Mi samo odpadło więc Ci nie powiem co trza odkręcić...
Anonymous - 12-02-2010, 20:45
Bez kitu, odpadła Ci obudowa? Miazga...Jutro młotkuję swoją zobaczę co kryje mrok.
zuk21 - 12-02-2010, 21:18
U mnie było 5 wkrętów/kołków plastikowych oraz wspomniana śruba.
Mniej więcej w zaznaczonych miejscach
Anonymous - 12-02-2010, 21:21
A czyli te kołki też mają znaczenie. U mnie już jest ich o wiele mnie niź 5, zimno było...Mrozik kocha plastik.
[ Dodano: 12-02-2010, 21:21 ]
Ale luz, jutro będzie jeszcze mniej i zostanie tylko śruba.
zuk21 - 12-02-2010, 21:34
dokładnie... u mnie nie została nawet ta śruba. Po prostu, ściągnąłem osłonę, była zbędna...
Teraz przynajmniej ten cały brud sam odpada, a nie gromadzi się pod plastikiem
Anonymous - 12-02-2010, 21:39
W tym momencie dzieci asystenta inżyniera odpowiadającego za ten segment porastają kaktusami.
zuk brawo za edit z obrazkiem! Wiedziałem że dasz rady, zuch chłop! Dziękuję za namiary w które miejsca mam kopać.
zuk21 - 12-02-2010, 21:52
a niech porastają czymkolwiek... ja zamieniłem ten kawałek blaszanej rurki na gumową.
Więc i zimowa sól jej nie zje...
Anonymous - 12-02-2010, 22:14
To lepiej z powrotem zamontuj obudowę, jak Ci przywalą kamienie z opony to będziesz miał biedę, poważnie, coś za coś.
zuk21 - 12-02-2010, 22:30
A co może zrobić kamień gumowej rurze? Ścianka tej rury ma 6-7mm grubości, wzmocniona jest w środku siatką, więc nie widzę zagrożenia. Najsłabszym elementem w tym rozwiązaniu są opaski zaciskowe na rurze, ale taką opaskę można wozić w bagażniku, dużo miejsca nie zajmie...
Anonymous - 10-03-2010, 09:35
Proste, kwestia indywidualna.
Ja mam to szczęście że rura jest szczelna, oczyściłem, pokryłem dwukrotnie środkiem antykorozyjnym, podkładem i lakierem, myślę że sobie poradzi jeszcze jakiś dłuższy czas. Zmieniłem sposób mocowania osłony żeby można było się łatwiej do niej dostać i opróżniać zbierający się tam śmieć.
mstrucz - 16-07-2010, 08:18
Hello!
Jestem właścicielem Pininka od 2 tygodni. Auto jest z 2003 roku z polskiego salonu. Wczesniej nie znalazłem tego forum, i w zasadzie przeczytałem ten temat zaraz po tym jak odebrałem samochód z konserwacji (moim zdaniem niezbędna - ta fabryczna to jakby jej nie było). No i jak oddawałem to sprawdzałem pod tą plastikową osłoną - kupa piachu. Jak przeczytałem co tu piszecie to włosy mi stanęły dęba (resztka ) bo przy tankowaniu zauważyłem lekki nalot rdzy na końcówce wlewu od środka (przed autozamknięciem). No zaraz do samochodu wkładam rękę po ten plastik i ulga - wszystko wyczyścił i zamalował - organoleptycznie rura jest cała gładka bez najmniejszych nawet porów, jak wcześniej pisał kolega przy otwieraniu wlewu mlaśnięcie jest głośne - więc rura szczelna. No to sobie myślę chyba mam szczęście! Czy naprawdę to wyjątek że u mnie jest cała?
sq9mcs - 16-07-2010, 16:00
Mitsubishi trochę dało plamę o tą osłonę. Ja ze swojego Pinina wyciągnąłem stamtąd wiaderko błota i piachu. Niestety rura oberwała konkretnie od tego i pordzewiała więc w najbliższym czasie biorę się za jej rekonstrukcję. Z tyłu powinno być nadkole zasłaniające rurę wlewu, niestety producent nie pomyślał
Anonymous - 28-07-2010, 21:01
Patent lichy występuje w wielu japońskich modelach. Częsty demontaż obudowy, odczyszczanie i konserwacja środkami antykorozyjnymi powinna na jakiś czas dać radę ( u mnie oryginał funkcjonuje od 2001) ale w przypadku poważniejszych korozji faktycznie warto pomyśleć o wymianie wlewu i pamiętać o regularnym dolewaniu baku, jazda na rezerwie zasysa flaki korozji z dna baku i gwałci bezbronny układ paliwowy pinokia.
tupack997 - 31-08-2010, 09:11
witajcie
Racja w każdym PININKU dzieje się dzieje z korozja rury do baku
u mnie wymyłem błoto i piasek wodą pod ciśnieniem i wypsikałem pierw fluidolem a później barankiem
mam nadzieję że pomoże , jest jedna sprawa nigdy bym na to nawet nie zwrócił uwagi kto patrzy na rurę idącą do baku przeczytałem na forum i sprawdziłem u siebie wielkie dzięki pzdr
krzychu
postrzepiony - 02-10-2010, 22:51
Czy w wersji GDI rura wlewu jest taka sama ? Pozdrawiam
|
|
|