Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Dziwne odgłosy tylko na biegu powyżej 1500obr
robertdg - 18-11-2009, 19:05
LukaszSZ999, stusujac silikon do uszczelniania elemntow turbiny mozesz w przyszlym czasei potrzasnac mocno portfelem, na regeneracje turbiny, tam przychodza uszczelki i je sie wymienia a nie zaden silikon, to nie WC
tomi0112 - 19-11-2009, 14:52 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Dziwne odgłosy tylko na biegu powyżej 1500obr A gdzie mogę dostać taką uszczelkę?;> nigdzie nie mogę jej znaleźć;> Jest to na tyle łatwe żebym sam to naprawił czy będę musiał zawieźć to do jakiegoś mechanika;>?
robertdg - 19-11-2009, 22:08
tomi0112, jezeli masz cierpliwosc i pojecie mechaniczne to zrobisz to sam, uszczelki tylko serwis, albo zaklady specjalizujace sie w naprawach turbin
pawelsonx - 19-11-2009, 22:13
A ja ciągle mam wrażenie że chodzi o ten nieszczęsny zawór gaszący przy kolektorze.
Proponuje zamieścić zdjęcia wtedy łatwiej rozkminimi co trzeba
tomi0112 - 19-11-2009, 22:27
Ok zrobię zdjęcia i wtedy może będzie łatwiej rozstrzygnąć ten problem:) od siebie mogę tylko powiedzieć,że kiedy zobaczymy to miejsce zalane olejem to widać na pierwszy rzut oka taką rurkę,która wygląda jak sprężyna...i trochę wyżej widzę uszczelkę z której ten olej wycieka...myślę,że właśnie stamtąd słychać to syczenie...Gdyby było trochę cichsze to jeździłbym tak ale to jest tak denerwujące...Jak dodam gazu to nie słyszę radia...
[ Dodano: 21-11-2009, 11:56 ]
Koledzy zrobiłem zdjęcia i wybrałem to najdokładniejsze...Tak jak mówiłem...to taka rurka w kształcie sprężyny...no i wydaje mi się,że u gury jest jakaś dziura lub pęknięcie bo jak widać na foto wszystko jest zalane tym olejem...A może to się jakoś dokręca?;> niżej podaje link do zdjęcia:)
Pozdrawiam wszystkich i czekam na pomoc
http://www.fotosik.pl/pok...f109501882.html
pawelsonx - 21-11-2009, 14:25
Jest to przewód do recyrkulacji spalin do zaworu egr. ta rurka jest wymienna popytać w renault lub mitsu lub volvo
tomi0112 - 21-11-2009, 14:58
czy to może być powodem tego dziwnego syczenia?;> Czy ten przewód można dokręcić? albo obkleić czymś dookoła? Mam cały kolektor ssący i wydechowy za cenę 100zł więc może od razy wymienić całość?;>
robertdg - 21-11-2009, 18:58
tomi0112, ta rurka jest bardzo sztywna ciezko ja sie formuje i wymiana jej nie nalezy do bardzo przyjemnej, spradwz czy te opaski nie sa luzne, tam nie ma zadnych usczelnien, gdyz rurka ta ma osadzenie soczewkowe, jezeli cieknie to albbo jest peknieta (lub w jakis inny sposob uszkodzona), albo jest niedokrecona, wiec jezeli jest nieszczelna to moze z niej syczec gdyz tamtedy przechadzaja sie spaliny tak jak napisał pawelsonx napisał/a: | Jest to przewód do recyrkulacji spalin do zaworu egr. ta rurka jest wymienna popytać w renault lub mitsu lub volvo |
Wiec sprawdz w jakim ona jest stanie i nie staraj sie jej na sile prostowac (poprawiac), etc., to nic nie da, zerknij na te opaski
[ Dodano: 21-11-2009, 19:01 ]
EDIT
tomi0112 napisał/a: | Mam cały kolektor ssący i wydechowy za cenę 100zł więc może od razy wymienić całość? | jezeli jest sprawne i jestes tego pewien to napewno nie zaszkodzi, tyle ze musisz sie wtedy zaopatrzyc w nowe uszczelki do tych kolektorow, a szczerze stwierdzam ze latwiej jednak wymienic ta rurke niz te kolektory, zwlaszcza wydechowke, bedziesz mial troche problemow przy turbinie, a do tego najlepiej abys zastosowal wtedy nowe nakretki do kolektora, pod warunkiem ze stare odkreca sie bezproblemowo i nie ukrecisz zadnej szpilki.
tomi0112 - 22-11-2009, 09:37
to mam jeszcze takie pytanie;> Jeśli będę chciał wymienić ten przewód to nie muszę wyjmować kolektora?;> W jaki sposób dokręca się ten przewód? tam są takie obejmy ale one są luźne i obracają się...Nie widać tam żadnej nakrętki;>
robertdg - 22-11-2009, 11:07
tomi0112, te obejmy nie moga byc luzne, w oryginale sa spinane obaskami ktore mozna ujac za jednorazowe, choc jak ma sie odpowiednie szczypce mozna je zacisnac wielokrotnie z pomyslnym efektem, kwestia tylko podejscia.
LukaszSZ999 - 22-11-2009, 18:49
robertdg napisał/a: | LukaszSZ999, stusujac silikon do uszczelniania elemntow turbiny mozesz w przyszlym czasei potrzasnac mocno portfelem, na regeneracje turbiny, tam przychodza uszczelki i je sie wymienia a nie zaden silikon, to nie WC |
Widocznie nie wiesz o które miejsce mi chodzi...
A co do Twojego Galanta...
tomi0112 - 04-12-2009, 12:05 Temat postu: Dziwne odgłosy tylko na biegu powyżej 1500obr CARI 1.9DI-D Słyszałem od pewnego mechanika,że teoretycznie można jeździć bez tego zaworu...z Tym,że trzeba jakoś pozatykać otwory przy kolektorze ssącym i wydechowym...Podobno auto wtedy będzie silniejsze a spalanie nie zwiększy się:) Nie wiem ile jest w tym prawdy;> Może się ktoś wypowiedzieć na ten temat?:)
pawelsonx - 04-12-2009, 12:35
Można zaślepić czy będzie silniejsze co do tego są różne opinie.
Przed zaślepieniem należało by przestudiować manuale czy np ten zawór nie ma czujnika temperatury spalin itp które mogły by mieć wpływ na prace silnika
http://pl.wikipedia.org/w...rkulacji_spalin
tomi0112 - 04-12-2009, 23:16
mam nowy zawór i zrobiłem to tak jak powinno być:) obyło się bez wizyty u mechanika:) nie wiem czy dobrze zrobiłem ale dodatkowo uszczelniłem to jeszcze silikonem który wytrzymuje temp. do 350'...Nie wiem czy to coś pomoże bo przecież w katalizatorze temperatura waha się ok 700'...Nie mniej jednak dziękuje wszystkim za pomoc w rozwiązaniu tego problemu:)
[ Dodano: 03-02-2010, 11:51 ]
Witam ponownie;) Mam ten sam problem...nie wiem dlaczego ale zawór pęknął w tym samym miejscu co poprzedni...Na dodatek z kolektora ssącego wypadła rurka...wygląda na to,że ona jest wyjmowana...na potwierdzenie wstawiam zdjęcie...
Chciałbym się dowiedziec czy to co wypadło z kolektora jest normalne? czy bede musial postarac sie o nowy kolektor?
Prosze o szybka odpowiedz
Pozdrawiam i z gory dziekuje
|
|
|