To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Sonda lambda - siada, chyba....

tomusn - 08-09-2006, 08:46

SebaD napisał/a:

Przycisk POMÓGŁ ... poszło...

wszystkim zasłużonym :)

Anonymous - 08-09-2006, 16:16

Witam
No ba....
Kto pomógł to dostał!!! Wiedza kosztuje...

Więc temat sondy można już chyba zamknąć.

pozdro4all
SebaD

josie - 11-09-2006, 21:39

A ja powtórzę swoje pytanie do Bartka bo wiem, że komuś podpowiadał jak to zrobić (nawet facet sprzedający na Allegro sondy o tym mówił :D ).
Kupiłem sondę 4-przewodową do swojego auta zamiast dwu.
Jak podłączyć podgrzewanie? Ma się grzać non stop po włączeniu stacyjki?
Upewnijcie mnie też że przewód czarny w wiązce od sondy idzie na masę a biały do ECU (tak widziałem na schemacie) bo w sondzie NTK podobno czarny jest sygnałowy

Anonymous - 12-09-2006, 06:41

Witam
Zgadzam się, przyda się to niejednemu mitsumaniakowi :-)

pozdro
SebaD

Bartek - 13-09-2006, 16:10

josie napisał/a:
Ma się grzać non stop po włączeniu stacyjki?

Tak - ja podłączam się pod zasilanie cewki zapłonowej (tak jest rozwiązane fabrycznie w Galancie GTi model '88-89), aczkolwiek jeszcze lepszym jeszcze rozwiązaniem jest podłączenie się do zasilania pompy paliwa, ale wymaga to pociągnięcia dodatkowego kabelka ze środka samochodu.

josie napisał/a:
Upewnijcie mnie też że przewód czarny w wiązce od sondy idzie na masę a biały do ECU (tak widziałem na schemacie) bo w sondzie NTK podobno czarny jest sygnałowy

Wierzyć należy instrukcji dołączonej do sondy i NIGDY nie praktykować, bo grozi to zgonem sondy. Jak sprzedawca nie dołącza opisu kabli, niech sobie w d... wsadzi taką sondę.

Krzyzak - 13-09-2006, 20:34

Bartek napisał/a:
Jak sprzedawca nie dołącza opisu kabli, niech sobie w d... wsadzi taką sondę.

Przepraszam za OT, ale zaplułem monitor :)

josie - 13-09-2006, 23:01

Bartek napisał/a:
Wierzyć należy instrukcji dołączonej do sondy i NIGDY nie praktykować, bo grozi to zgonem sondy. Jak sprzedawca nie dołącza opisu kabli, niech sobie w d... wsadzi taką sondę.

Źle się wyraziłem... Sprzedawca poinformował co jest co, i w tej sondzie którą kupiłem czarny jest sygnałowy. Ale ze schematu misia wynika, że w instalacji auta, czarny idzie na masę.

Dzięki za info:)

Anonymous - 19-09-2006, 21:16

Witam :)
Dawno już się nie wypowiadałem, ale niestety mam strasznie mało czasu na przyjemności ;(
Być może to nie odpowiedni post, ale mam pytanie odnośnie sondy do mojego Colcika (dla przypomnienia rok 91 silnik 4G15 12V 1,5l z katalizatorem) od dłuższego czasu próbuję się skontaktować (od czerwca) z Japaneze niestety nie odpowiada. Chciałbym kupić oryginalną, albo NGK/NTK niestety w sklepie na osiedlu chcą 193zl i to jeszcze muszę im podać dokładnie model (a go nie znam). Sprawdzając na stronie http://www.ngkntk.pl/inde...tsubishi&m=Colt
chwyciłem się za głowę, bo nie potrafię dokładnie sprecyzować o którą chodzi :(
Bardzo proszę Was o pomoc np.:
- jak skutecznie skontaktować się z japaneze,
- gdzie można tanio kupić nową NGK lub ori sondę,
- model jaki pasuje do mojego silnika

PS. Wg mnie to nie ma różnicy najważniejsze zeby była 2-przewodowa i 1 Voltowa.

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.

josie - 19-09-2006, 22:19

SONDA NTK - 79zł (jeszcze potaniało, ponad tydzień temu kupowałem za 89zł :evil: ). Pozostałe 2 przewody to ogrzewanie sondy - albo nie podłączasz, albo podłączasz pod + cewki - u Ciebie raczej trudno bo w aparacie siedzi, albo pod + pompy - na ścianie grodziowej jest złącze do testowania pompy na którym będzie 12V. Masa byle gdzie do masy i poprawisz fabrykę (sonda zacznie działać po kilkudzesięciu sek) Ja tak zrobiłem i bangla :wink:
Hubeeert - 19-09-2006, 22:27

marqs_b napisał/a:
jak skutecznie skontaktować się z japaneze,

Zadzwonić.

Anonymous - 19-09-2006, 22:46

hehe :)
cały problem w tym,ze nie mam do niego numeru telefonu, a ostatni post na mitsumaniakach napisał w kwietniu.
Radzisz kupić 4-przewodową? Trochę nie wiem gdzie podłączyć to ogrzewanie, ale nie ma rzeczy nie możliwych. Najwyżej nie podłączę.
Kupiłeś na Allegro?Bo z tego co widze NTK mają tylko 4-przewodowe.

Hubeeert - 19-09-2006, 23:03

marqs_b, namiary w dziale Kupię Sprzedam - temat sprzedawcy częsci. :roll: nie jestes na forum od dziś - chyba wiesz co to szukaj :?: ;-)
josie - 19-09-2006, 23:33

marqs_b napisał/a:
Trochę nie wiem gdzie podłączyć to ogrzewanie, ale nie ma rzeczy nie możliwych. Najwyżej nie podłączę.
Kupiłeś na Allegro?Bo z tego co widze NTK mają tylko 4-przewodowe.

Tak, na Allegro.
Sonda ma 4 wyprowadzenia:
2x biały - grzałka - obojętne gdzie + gdzie -
czarny - sygnał
szary - masa

W aucie do sondy idą 2 przewody:
czarny - masa
biały - sygnał

Czyli łączysz - po lewej sonda po prawej auto:
czarny-biały
szary-czarny
biały- "+" pompy paliwa - mogę Ci strzelić fotkę gdzie złącze
biały - "-" czyli pod śrubę gdzieś - ale można podłączyć pod czarny bo on bezpośrednio na masę leci (sam o tym nie pomyślałem przy montażu)

Anonymous - 11-07-2007, 10:52

A ja mam u siebie :

2x czarny
1x niebieski
1x biały

A nowa sonda ma :

2x biały
1x szary
1x czarny

Jak to połączyć ? :shock:

josie - 11-07-2007, 11:51

Kuczan, http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=8874

Pamiętaj tylko że tam jest obrazek wtyczki pod którą podpina się sondę a nie samej sondy. Powodzenia