Outlander II GEN Techniczne - Rodzaj żarnika - Xenony
mitsu00 - 19-11-2009, 12:52
tcic napisał/a: | Witam,
Potwierdzam - pytałem w serwisie.
Nie ma gwarancji na zwykłe zarówki. Na XENONY jest pełna gwarancja. Dotyczy zarówno przetwornicy jak i żarników. Nie dajcie się kiwać ASO !
Zresztą jest to wprost napisane w książce przeglądów. |
Dzięki za info. Szykuje się niezła awantura w pewnym warszawskim ASO za brak kompetencji i próbę wyłudzenia.....
Pozdr.
Woo - 19-11-2009, 16:26
mitsu00 napisał/a: |
Dzięki za info. Szykuje się niezła awantura w pewnym warszawskim ASO za brak kompetencji i próbę wyłudzenia.....
Pozdr. |
Już chyba podejrzewam w którym
Byłem u nich na wymianie oleju po 2kkm i prosiłem o ustawienie trybu skandynawskiego (włącznik na auto i światła się włączają przy starcie silnika - jak dobrze rozumiem tryb skandynawski). Jednak Pan w serwisie mi powiedział, że nie polecają tego trybu bo podobno w tym samym momencie zapalają sie światła i następuje start silnika co pochłania dużo energii elektrycznej i często padają żarniki... a one nie są objęte gwarancją... nie wiem czy w to wierzyć, bo jakby tak było to by takiego trybu nie było w samochodzie.
Tak czy siak, teraz jadę na przegląd po 20kkm i poproszę o włączenie tej trybu. Żarniki i tak są na gwarancji więc to nie będzie mój problem
sylb - 19-11-2009, 16:59
Ja, nie mam trybu "skandynawskiego”, ale mam przełączona na stałe na światła mijania/dzienne. Działa świetnie, wył. silnik gasną, przekręcasz kluczyk zaświecają się. To apropo tego, by ci co nie mają ustawionego trybu skandynawskiego nie czuli się jakoś pokrzywdzeni przez serwis.
Anonymous - 19-11-2009, 17:13
sylb napisał/a: | Ja, nie mam trybu "skandynawskiego”, ale mam przełączona na stałe na światła mijania/dzienne. Działa świetnie, wył. silnik gasną, przekręcasz kluczyk zaświecają się. To apropo tego, by ci co nie mają ustawionego trybu skandynawskiego nie czuli się jakoś pokrzywdzeni przez serwis. |
Ja tyż tak mam........
Wieczorami się nieraz zapominam i tak patrze na radio i pokrętła wentylatora......co tak ciemno.....????? Nic nie widać.......
Hiszpan - 19-11-2009, 19:21
AlCapone napisał/a: | Wieczorami się nieraz zapominam i tak patrze na radio i pokrętła wentylatora......co tak ciemno.....????? Nic nie widać....... | Bo przy trybie skandynawskim ustawiamy włącznik świateł na "AUTO" i wtedy wyłącznik zmierzchowy służy właśnie do zapalania podświetlenia deski.
Anonymous - 17-12-2009, 16:53
A jak jest orginalna barwa światła
Kupiłem 6000K i świeci identycznie jak orginał
mitsu00 - 17-12-2009, 22:42
FUFAJ napisał/a: | A jak jest orginalna barwa światła
Kupiłem 6000K i świeci identycznie jak orginał |
Napewno 6000K nie świeci identycznie jak xenony w światłach mijania. mam 6000K na dlugich i barwa jest bardziej błękitna niż fabryczne xenony. Wydaje mi się że xenony w światłach mijania mają 4200-4300K co jest standardem u większości producentów.
Pozdr.
tcic - 18-12-2009, 11:18
Ale podsumowując ten wątek mam jedno pytanie:
Czy komuś w praktyce udałe się wymienić na gwarancji żarnik w xenonach?
Pytam, bo serwis zapewniał mnie, że gwarancja obejmuje komplet (również żarnik). Niektóre serwisy dają odpowiedzi.... wymijające.
Pytam o konkretnie załatwioną pozytywnie wymianę żarnika w ramach gwarancji.
jmgmotocykle - 18-12-2009, 20:42
dodam jedną ważną informację : niezależnie czy gwarancja czy też nie : żarniki się wymienia parami!!!! - przy żarnikach obowiązuje taka sama zasada jak przy hamulcach,amorach czy oponach - zawsze komplet!!!! - żarniki też ulegają zużyciu/wypaleniu ... tym samym zmniejsza się ich barwa/wydajność.
[ Dodano: 18-12-2009, 20:44 ]
Cytat: | Niektóre serwisy dają odpowiedzi.... wymijające. |
zarządaj kwitu na ich teorię i pismo do mitsu - trzeba walczyć z tymi chorymi praktykami aso
Anonymous - 18-12-2009, 22:52
jmgmotocykle napisał/a: | dodam jedną ważną informację : niezależnie czy gwarancja czy też nie : żarniki się wymienia parami!!!! - przy żarnikach obowiązuje taka sama zasada jak przy hamulcach,amorach czy oponach - zawsze komplet!!!! |
od kiedy jest taka zasada?
zarnik mozesz wymienic jeden i nie ma to zupelnie wplywu na druga zarowke,
prawda jest to ze im dluzej palacy sie zarnik tym kolor sie zmienia i poprostu jak wymienisz jeden to jesli zostal ci stary bedzie zalatywal niebieskim swiatlem, a nowy bialym ale w niczym to nie przeszkadza.
sprzedawcy lobbuja zasade kupna dwoch zarnikow ale wcale nie trzeba tego robic.
jmgmotocykle - 19-12-2009, 09:48
Cytat: | prawda jest to ze im dluzej palacy sie zarnik tym kolor sie zmienia i poprostu jak wymienisz jeden to jesli zostal ci stary bedzie zalatywal niebieskim swiatlem, |
powielasz moja informację i sie jeszcze z nia nie zgadzasz.... chodzi o prostą sprawę - bezpieczeństwo!!!! jesli tak uważasz że cię wszyscy naciągaja to wymień sobie jak ci sie uszkodzi/zużyje prawy tylny amor i lewa oponę - przeciez reszta jest ok!? powodzenia...
Cytat: | zarnik mozesz wymienic jeden i nie ma to zupelnie wplywu na druga zarowke |
święta racja -ale zabarwienie/intensywność jest zupełnie inna...i dlatego wymieniamy kpl.
Anonymous - 19-12-2009, 14:07
jmgmotocykle napisał/a: | chodzi o prostą sprawę - bezpieczeństwo!!!! |
po co takie bzdury piszesz??
kiedy stwierdzasz ze kolor zarnika staje sie niebezpieczny??
komu on sprawia niebezpieczenstwo tobie czy innym uzytkownikom drogi??
jmgmotocykle napisał/a: | jesli tak uważasz że cię wszyscy naciągaja to wymień sobie jak ci sie uszkodzi/zużyje prawy tylny amor i lewa oponę - przeciez reszta jest ok!? powodzenia... |
co ma wspolnego amortyzator z zarowka?
poczytaj sobie o zywotnosci zarnika i jak sie zmnienia jego kolor (jesli nigdy nie miales stycznosci z lampami ksenonowymi):
na poczatku jest bialy podobny do zoltego jak zwykla H, po kilkuset godzinach ciagle jest bialy ale z poswiata niebieskiego ale dodam raz jeszcze ze ciagle jest bialy!! i taki pozostaje przez wiekszosc swojego dlugiego zycia aby na koniec zmienic sie w rozowy - taki ksenon zaraz padnie.
wiec jesli zmienisz sobie na bialy zarnik (zolty) ktory i tak po kilkuset godzinach zmieni sie w blektiny pozostawiajac drugi bialy blekitny to GDZIE TU JEST NIEBEZPIECZENSTWO?????
zaden serwis wymieniajac na gwarancji zarniki nie wymienia ich obu!! wiec nie pisz wiecej takich bzdur bo niepotrzebnie narazisz innych na spiecia w serwisie z tego tytulu.
acha i na koniec dla mnie osobiscie mozesz sobie wymienic z zarnikiem cala instalacje elektryczna ale nie pisz ze to jest KONIECZNE!!!
jmgmotocykle - 19-12-2009, 14:40
napiszę inaczej - jest wiele opisów TECHNICZNYCH które mówia o tym co wspomniałem wyżej - nie jest to jakas wesoła twórczośc panów zza komputera - tylko fachowe artykuły osób które stworzyły żarówki ksenonowe - ale to cie pewnie nie przekona bo wiesz lepiej... - co do gwarancji - wątpię w wymiane kpl. mimo że sie nalezy.... jak sam czytałes wyżej nawet nie chcą uznac żarnika który jak sie okazuje jest objęty gwarancją...
Cytat: | acha i na koniec dla mnie osobiscie mozesz sobie wymienic z zarnikiem cala instalacje elektryczna ale nie pisz ze to jest KONIECZNE!!! |
masz problemy z czytaniem - pisze o żarnikach nie o inst. elektrycznej.... amorki czy opony były przenośnią której chyba tez nie załapałeś...
Anonymous - 19-12-2009, 17:07
jmgmotocykle napisał/a: | napiszę inaczej - jest wiele opisów TECHNICZNYCH które mówia o tym co wspomniałem wyżej |
podrzuc linka chetnie poczytam, oczywiscie oprocz opisow osob lub sklepow sprzedajacych takie zarowki.
no i jeszcze ciagle czekam na wyjasnienie jak okreslasz czy zarowka ktora zostaje jest niebezpieczna lub moze chociaz wyjasnisz na czym ma polegac takie niebezpieczenstwo?
jmgmotocykle napisał/a: | masz problemy z czytaniem - pisze o żarnikach nie o inst. elektrycznej.... amorki czy opony były przenośnią której chyba tez nie załapałeś... |
dokladnie umiem czytac ale twoj przyklad z amorami ma sie tak samo jak instalacja do zarnikow ktora były(a) przenośnią której chyba tez nie załapałeś...
jmgmotocykle - 19-12-2009, 21:34
dostełem już po uszach od admina za nasz spór ale.... jedna odpowiedz:
Cytat: | wyjasnienie jak okreslasz czy zarowka ktora zostaje jest niebezpieczna lub moze chociaz |
jesli dla ciebie bezpieczne jest światło żółte z prawego reflektora a niebieskie z lewego to.... przepraszam - nie będę polemizował... przytoczyłem może skrajności , ale tylko po to żeby uzmysłowić że jest to pewne niebezpieczeństwo - sam przyznałeś że żarniki się wypalają, sugerujesz mobbing sprzedawców - przyjmijmy że tak jest - odpowiedz mi na jedno pytanie - dlaczego ów mobbingu nie ma wśród zwykłych żarówek , gdzie rynek zwykłej żarówki to ok. 70-80 % - tu by była kasa - a jednak nie mówią o wymianie "parami" . A przy ksenonach tak jest ... ktoś sugerując wymiane pary pewnie ma jakąś teorię dlaczego - tą teorią jest naturalne zużycie - czego nie ma w zwykłych żarówkach - w tych ostatnich żywotność określa się jako ilość godzin lub cykli - ksenon nie - załorzony w "parze" równomiernie ulega wypaleniu, równomiernie zmienia intensywność aż do stanu agonalnego...
jak wiesz ksenon ma spryskiwacze - po to aby usuwać zanieczyszczenia które powodują zniekształcenie światła i oślepianie jadących z naprzeciwka - do czego piję : pewnie zdarzyło ci się kiedyś wymijać z autem które miało spaloną żarówkę w jednym reflektorze - nie zastanowił cie dlaczego on tak bardzo oślepia - skoro świeci jedna a nie dwie żarówki???? uległa załamaniu symeria snopu swiatła - ten sam samochód mając 2 sprawne żarówki już nie oslepia!!!! - temat potwierdzony własnym doświadczeniem!!! ( cztery lata temu przegrałem 1l.% - wzieliśmy zwykłego golfa 3 i zrobiliśmy 2 przejazdy - z odłączoną jedną żarówką oślepiał!!!) - obawiam się że przy dwukolorowości/intensywności ksenona też może dochodzić do oślepiania....ale to już moje obawy - ty będziesz miał kolorową drogę przed soboą i nie będą cię interesowali ci z naprzeciwka.... pozdro
PS> dodam tylko że kończę ten wątek - nie będę już odpisywał - i tak nie znajdziemy porozumienia....
|
|
|