L200 Techniczne do 2005r. - problem z napendami l200
pgas - 19-02-2011, 01:14
Witam kolegów
Ostatnio oglądałem na TVN Turbo program o kłopotach z L200 (nowym)
Problem polegał na tym, że gość nie mógł wyłączyć drugiego napędu.
Kilka wizyt w serwisie i nic.
Rozwiązanie okazało się banalne. na obu osiach miał założone kapcie o takich samych wymiarach, ale różnych producentów. i to była przyczyna wszelkich kłopotów.
trochę rozbawiło mnie to, że w autoryzowanym serwisie nie wiedzieli, że ogumienie pomimo takiego samego rozmiaru powinno mieć tego samego producenta.
Później rozmawiałem ze starym koneserem aut 4x4 i powiedział mi, że w niektórych modelach aut ma poprawną pracę napędów (na suchej, utwardzonej nawierzchni) może mieć ogromny wpływ nawet stopień zużycia kapci.
Reasumując kupować kapcie tego samego producenta, ten sam model i taki sam stopień zużycia.
Pozdrawiam
namotore - 19-02-2011, 13:48
pgas napisał/a: | kupować kapcie tego samego producenta, ten sam model i taki sam stopień zużycia.
|
albo jezdzic dupozarzucaczem 2H i miec wszystko w o!
mechanio - 29-03-2011, 14:49
copro79 napisał/a: | Dzieki śliczne. Szczerze mówiąc,to zamówiłem już opony i wymieniam wszystkie .Tylko skąd ta różnica w prowadzeniu między 2h,a 4h? |
U mnie to samo jest ale to norma na przednim napędzie. Jak włączysz to ciągną dwa koła na raz. W osobówce masz mechanizm różnicowy i na zakrętach jedne pokonuje inny promień.
DamianL2002000 - 04-10-2013, 09:48
Dzień Dobry Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów
Jestem od kilku dni posiadaczem L200 2,5 2000 rocznik Najlepsze Auto Jakaie miałem - chyba spieprzyłem na poczatku 4x4 . Wziąlem się za wymiane tarcz i klocków z przodu - musialem to zrobic na poczatku hamulcow nie bylo .Przy okazji trzeba było rozebrac naped . Hamulce ok tarcze Abe klocki Kashiyama - hamulce mam ale przy zapalaniu migała przez moment kontrolka zielona 4x4 - teraz przestało . Czy ma ktos jakąś może instrukcję abo wsparcie - nie dołaczam na razie tego przedniego napendu nie chce tego rozwalic ( dzialalo dobrze ) to pewnie kwesia skręcenia z odpowiednia siła ? Jezęli ktoś może pomóc bede wdzięczny.Serdecznie pozdrawiam
zbyszekm2 - 04-10-2013, 11:38
Kontrolka napędu nie ma nic wspólnego z hamulcami.
Jak migają zielone kontrolki, to znaczy że coś nie styka albo na reduktorze albo czujnik w przednim moście.
|
|
|