To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wydruk z hamownii ( GDI )

Robson86 - 21-11-2009, 16:29

dylson napisał/a:
Tzn w europie najpierw mierzona jest moc na kolach a nastepnie hamownia liczy straty w napedzie i przelicza to na moc na silniku.

z tym ze w broszurach amerykanskich moc chciazby Nissana GTR-a wynosi ponad 500Km a w rzeczywistosci na kolach ma 476Km bodajrze (mierzone w fifth gearze kiedys).
dylson napisał/a:
Tzn w europie najpierw mierzona jest moc na kolach a nastepnie hamownia liczy straty w napedzie i przelicza to na moc na silniku.

tak wiec wedle Twojej teorii, pierwsza moc z tego wykresu Choopera to moc na kolach (113KM), a druga moc silnika jak to ladnie ujales wymierzona i przeliczona(124KM).
Innej opcji nie ma, czyli wyszlo i tak jak mowilismy na poczatku tego tematu :P

Inna wersja moze byc taka ze test2 jest to skrot od numer testu z ktorego zczytano pomiar z wlaczona klim± i max. obciazeniu alternatora , a chp2 (chapter 2) jest to odczyt mocy seryjnej.
Cos a'la teges:
http://www.dt-motorsport....esy/wykres2.gif
tyle ze ten pomiar zostal wykonany w Polsce a tamten we Wloszech?...
Pozdroo

Anonymous - 21-11-2009, 17:02

Jesli chodzi o r35 to wiem ze ma 480km a wersja v spec ma/ma miec 550km. Nie wiem dlaczego w amerykanskich broszurach jest podane 500. To pytanie chyba do nissana albo ludzi odpowiedzialnych za marketing nissana w usa (500 na pewno lepiej brzmi jak 480). Co do wykresu ktory wkleil Choper to niestety tylko ona sam moze nam powiedziec co na nim jest ale wedlug mnie nie jest to moc na kolach vs moc na silniku. Natomiast skrot chp jak dla mnie sugeruje chipa.
Robson86 - 21-11-2009, 17:04

dylson napisał/a:
Co do wykresu ktory wkleil Choper to niestety tylko ona sam moze nam powiedziec co na nim jest

Wiec trzeba poczekac, moze nam opisze na czym polega ten wykres :?
dylson napisał/a:
Natomiast skrot chp jak dla mnie sugeruje chipa

chip w silniku benzynowym nie podniosl by mocy o 12KM...

ten wloski test na hamowni nie moze sie wiele roznic od polskiego:
http://www.dt-motorsport....esy/wykres2.gif
Pozdroo

Anonymous - 21-11-2009, 17:10

Robson86 napisał/a:
chip w silniku benzynowym nie podniosl by mocy o 12KM...

Moze inaczej. Chip w silniku wolnossacym nie podniesie tak mocy i to doskonale wiem ale wez pod uwage ze to wykres v-techa wiec moze on miec charakter reklamowy. I teraz wartosc nizsza mocy i momentu zostala podana za niska a drua za wysoka zeby pokazac jaki to fenomenalny wplyw na ten silnk ma chip v-techa.

Robson86 - 21-11-2009, 17:30

dylson napisał/a:
Chip w

dlaczego twierdzisz ze ten wykres to wykres przed i po przerobce (chip)? predzej skrot chp oznacza chapter niz chip...
Pozdroo

Anonymous - 21-11-2009, 19:45

Robson86 napisał/a:
dlaczego twierdzisz ze ten wykres to wykres przed i po przerobce (chip)? predzej skrot chp oznacza chapter niz chip...

Jedyne co nam zostaje to zaczekac az Choper nam na to odpowie :) Bo pewnie jeszcze kilka rozwiniec skrotu chp by sie znalazlo :)

Luq - 21-11-2009, 20:19

Ale tak czy inaczej ( NIESTETY ) rzeczywista moc jest nizsza niz te 125koni "oferowane" przez producenta... A szkoda :D :D
Robson86 - 21-11-2009, 21:38

Luq napisał/a:
Ale tak czy inaczej ( NIESTETY ) rzeczywista moc jest nizsza niz te 125koni "oferowane" przez producenta... A szkoda

a mianowicie 124KM :D :?: nooo dramat hehe :D
Pozdroo

saphire - 24-11-2009, 14:16

KAŻDE auto ma na kołach mniej mocy i momentu niż na silniku. Przecież s± straty (choćby tarcie) na skrzyni biegów, sprzęgle, przegubach itp. itd. więc co w tym dziwnego że marketing folderowy zawsze reklamuje moc silnika a nie ile z niej trafi na koła :finga:
mik - 25-11-2009, 20:45

Normalna skrzynia biegow ma straty ~30%. ;)
Co do norm w USA to kojarzy mi sie, ze tam sie podaje moc golego silnika, a w Europie ze wszystkimi pierdolami (pompami/sprezarkami/filtrami itp.).
W finale silniki w USA maja wiecej mocy na papierze. Oczywiscie te normy obowiazuja producentow, a nie badania na hamowni. Oczywisie hamownie moga to przeliczac przeroznie.