[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - ??O filtrach
lukas1 - 16-04-2009, 15:46
Ja tez zamowilem ale z niemieckiego sklepu 63 euro + przesylka i czekac do 5 dni, wiec to pewniejsze zrodlo niz ktos z allegro i cena zblizona
juz sie niemoge doczekac, pewnie wiecej zadziala wyobraznia ale.........
poziomka - 16-04-2009, 15:57
lukas1 napisał/a: | wiec to pewniejsze zrodlo niz ktos z allegro i cena zblizona |
nie przesadzaj allegro jest bardzo bezpieczne - pod warunkiem, że kupujesz od kogoś kto ma konto min 1 rok i pozytywne komentarze oraz nie sprzedaje filtra za 1/2 ceny - cudów nie ma.
Ja kupiłem w sklepie.
btw też jestem Ciekawy Twoich spostrzeżeń jak już zamontujesz filtr
igor
[ Dodano: 21-04-2009, 09:26 ]
Uwex napisał/a: | poziomka - ciekawy jestem jakie będą efekty ? Czekam niecierpliwie na raport |
po zamontowaniu filtra K&N i przejechaniu 30 km - moje spostrzeżenia
- bardziej elastyczny samochód
- chyba trochę głośniejszy - mam takie odczucia - ale jechałem na wyższych obrotach
- mocy może i więcej - mi i tak starczało tej na filtrze papierowym
- ogólnie nie pogorszyły się parametry a moje odczucia są pozytywne
to jest filtr wielorazowego użytku - biorąc pod uwagę ile fabryczny papierowy do Lancera będzie kosztował w serwisie - to chyba warto wymienić z ekonomicznego punktu widzenia
nr filtra 33-2392
igor
lukas1 - 23-04-2009, 12:31
ja dzis zalozzylem takze filtr K&N i moje odczuci asa te same co POZIOMKI, -generalni wauto troszke zwawsze , szczzegolnie przy ruszaniu z 1( przy tak samo wcisnietych pedalach co wczesniej- i tak jezdze wolno ale jak sami wiecie 1.8 na niskich obrotach czasami wydawal mi sie przymulony- teraz lekko odczuwam przyplyw tlenu do krwiobiegu
Uwex - 23-04-2009, 13:20
lukas1 , poziomka - tak naprawdę to prawdziwy obraz dałby wykres z hamowni , ale na pewno silnik swobodniej oddycha , więc coś to musi dać .
poziomka - kupiłeś u tego gościa , co dałem namiary ? cena 299 zł. ?
poziomka - 23-04-2009, 13:25
Uwex napisał/a: | poziomka - kupiłeś u tego gościa , co dałem namiary ? cena 299 zł. ? |
kupiłem w BlueCity w W-wa - tam mieli prawie od ręki - 2 dni czekania- cena ta sama -
btw odczuwam poprawienie kultury pracy silnika - ale to moje odczucia nie poparte wykresami.
pozdrawiam
igor
Uwex - 23-04-2009, 17:35
Tutaj macie wykres z Colta po wymianie wkładu filtra na sportowy K&N - efekt minimalny ale jest . Przypuszczam , że na mocniejszym silniku będzie też większa różnica .
krzychu - 23-04-2009, 18:09
Mnie to przekonuje koło 4Nm na dole i 2KM to sporo jak na sam filtr.
Krzychu
tomekrvf - 23-04-2009, 23:10
Nie szkoda wam silników? Przecież K&N wyłapuje tylko muchy i kamienie a cały kurz idzie do silnika.
lukas1 - 23-04-2009, 23:35
NIE WYDAJE MNIE SIE
http://www.bobistheoilguy...er/airtest3.htm
MASZ TU POROWNANIE Z INNYMI TAKZE
KOLES OOPISUJE TEZ ZE K&N KONTAKTOWALO SIE Z NIM OPISUJEAC ZE ICH FILTRY FILTRUJE 99% TEGO CO WERSJE OEM
tomekrvf - 24-04-2009, 00:22
lukas1, gdybym kilka lat temu nie obsługiwał rajdowego VW Polo i widział co się stało z silnikiem który latał na K&N to nie pisałbym że K&N szkodzi.
lukas1 - 24-04-2009, 00:46
tam pewniw byl stozek ktory ponoc ma wieksza powierzchnie zazasysanie i zasysa wszytko wokol , no i pewnie jak to na rajdach kurzy co nie miara( jak w egipcie gdzie filtry maja wczesniejszy okrez wymiany)
myslisz ze gdyby tak niszczyly silniki to dalej by sie trzymaly na rynku- takie moje przeyslenie
tomekrvf - 24-04-2009, 12:29
lukas1 napisał/a: | tam pewniw byl stozek |
Była wkładka.
krzychu - 24-04-2009, 12:45
tomekrvf napisał/a: | widział co się stało z silnikiem który latał na K&N |
Jakieś szczegóły co się stało? Bo jakiś pyłek co może zrobić silnikowi?
Krzychu
Radassss - 24-04-2009, 20:06
krzychu napisał/a: | Jakieś szczegóły co się stało? Bo jakiś pyłek co może zrobić silnikowi? |
jeden nie ale tego pelno w powietrzu lata, czesc wylapie filtr powietrza (powinien prawie wszystko), najdoskonalsze w samochodzie sa filtry p.pylkowe (do klimy jak kto woli, szczegolnie te z weglem aktywnym) inna czesc zostanie wylapana przez olej i filtr oleju, ale jesli jest tego swinstwa duzo czesc sie osadzi na pozostalych czesciach silnika... ja sie bardziej sklaniam ku temu co napisal tomekrvf, wg mnie w dluzszym okresie nie wplynie to korzystnie na silnik, zeby dostarczyc wiecej powietrza i zachowac podobna filtracje co filtr "oryginalny" nalezaloby zwiekszyc powierzchnie filtracyjna filtrac, czyli najprosciej mowiac upchac wiecej srodka filtracyjnego w te sama obudowe np niektore filtry sa robione z mikro wlukien syntetycznych a nie celulozy, jest to material bardziej cienki i za razem majacu wiekszy zakres filtracji, z czego robi K&N nie wiem ale nie sadze zeby z tego... jeszcze niedawno tylko MAN Filter korzystalo z tej technologii nie wiem jak jest teraz...
krzychu - 24-04-2009, 20:25
Ja pytałem co się stało... Bo tak z grubsza to co przepływomierz jest na to uczulony? Bo tak w samym silniku to nie bardzo to widzę. Potem katalizator się zapycha? Czyli jeszcze mogę sobie jakoś wyrazić uszkodzenie osprzętu przed i za silnikiem ale samego silnika?
|
|
|