[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Szarpanie podczas jazdy na niskich obrotach.
Anonymous - 11-12-2009, 12:25
ok, w takim razie do rzeczy:
1) Naciągnąłem troche linke gazu bo lekko wisiała
2) Wyczyściłem przepustnice, ale tylko tyle ile moglem bez jej całkowitego wykręcania (brak narzędzi). Generalnie nie była jakaś brudna... najważniejsze miejsce, czyli okrąg styku TP wyczyściłem dokładnie.
3) Próbowałem ustawić śrubkę główną ze zmasowanym złączem diagnostycznym . Ale. Była wkręcona na maxa. W ogóle obawiam się ze ją zjechałem bo już nie moge kręcić w żadną ze stron.
4) Reset ECU
Problem nie ustał.
Przyjżałem się bardzo dokładnie obrotom. Da się zauważyć lekkkkie falowanie na jałowym (+-50RPM). Jeżeli dodam gazu i równo trzymam pedał aby silnik mial 2000 RPM to falowanie jest bardziej widoczne (nawet +-150RPM). Na zimnym tego nie ma.
polbo - 13-12-2009, 21:42
Mam ten sam problem. Przpustnica wyczyszczona, obroty jak nie falowaly, tak nie faluja. Na poczatku troche mnie to denerwowalo.
Teraz jakos na wyczucie, kiedy zbliza sie moment szarpniecia doslownie muskam lekko gaz i auto jedzie plynnie. Najbardziej przydaje sie gdy tocze sie powoli w korkach. W innych przypadkach - szybko wrzucam II
Anonymous - 20-12-2009, 14:00
Witam ponowinie.
Udało mi się rozwiązać problem dławienia przy jeździe na wolnych obrotach. Okazało się, że miałem źle ustawiony czujnik IPS. Rozwarcie na pinach pojawiało się po dość sporym wychyleniu przepustnicy (gdzieś prawie centymetr!! a powinno być 0,45mm). Teoretycznie wszystko do siebie pasuje:
- przepustnica otwarta
- auto jedzie 30km/h - 2000rpm
- ecu widzi zamkniętą przepustnice i próbuje doprowadzić do obrotów jałowych, auto zaczyna przydławiać na kilka sekund
- sonda lambda daje wskazanie o dużej ilość tlenu i ecu wzbogaca mieszanke
i tak wkółko ....
Ustawiłem IPS i autko jedzie równiusieńko !!!!!!!!!
p.s. nie obyło się bez problemów.
- przy okazji wyjąłem i wyczyściłem przepustnice
- po zamonotwaniu reset ecu i uczenie wolnych
I dupa , wolne obroty mam ponad 1000rpm. Co ciekawe, jeżeli położę nogę na gazie (nie wciskam, tylko lekko położe) to po około 3-4 sek. obroty spadają do regulaminowych 850 .... Co to może być :
1) naciąg linki (moim zdaniem jest ok)
2) Ustawienia śrubki (zgrubnej) blokującej trzpień zaworu przepustnicy ?
3) Źle ustawiłem IPS ? (po dokręceniu IPS sprawdziłem i wyszło mi to wręcz komputerowo : 0mm - 0,4mm ZWARCIE ,a 0,45mm i więcej - rozwarcie)
[ Dodano: 23-12-2009, 19:58 ]
Ok wyjaśniło się, przesunąłem TPS/IPS zgodnie z ruchem wskazówek zegara jeszcze o dosłownie grubość picznego włosa i wszystko jest ok Obroty jałowe rozgrzanego silnika 750rpm.
Reasumując.
Wszystkim, którzy doświadczają problemu cyklicznego dławienia przy jeździe na niskich obrotach (a kilka tych osób było) polecam ustawienie czujnika TPS/IPS.
p.s. a może dodać ten wątek do CJ0 FAQ ?
Pexu - 30-12-2009, 09:20
wczoraj w końcu wyczyściłem u Maro (po raz kolejny wielkie dzięki, że masz siłę słuchać moich żalów i wciaż masz chęć zajmować się moim żółtym skarbem) przepustnicę, ustawiliśmy wolne obroty oraz został wyregulowany TPS. i teraz pytanie, bo szarpanie stało się niestety bardziej zauważalne (przy leciutko położonej nodze na gazie) - jaką wartość powinien mieć ten TPS? czuję że to właśnie o to chodzi, a po przeczytaniu posta powyżej jestem coraz bliżej rozwiązania problemu. mam nadzieję
swoją drogą. wolne obroty na rozgrzanym powinny być na 750 czy 850?
Anonymous - 31-12-2009, 10:47
Pexu napisał/a: | wczoraj w końcu wyczyściłem u Maro (po raz kolejny wielkie dzięki, że masz siłę słuchać moich żalów i wciaż masz chęć zajmować się moim żółtym skarbem) przepustnicę, ustawiliśmy wolne obroty oraz został wyregulowany TPS. i teraz pytanie, bo szarpanie stało się niestety bardziej zauważalne (przy leciutko położonej nodze na gazie) - jaką wartość powinien mieć ten TPS? czuję że to właśnie o to chodzi, a po przeczytaniu posta powyżej jestem coraz bliżej rozwiązania problemu. mam nadzieję
swoją drogą. wolne obroty na rozgrzanym powinny być na 750 czy 850? |
Ja korzystałem z opisu na stronie Krzyżaka. Przy ustawianiu chodzi o to aby przy wychyleniu przepustnicy o 0,40mm (i mniej) było zwarcie na dwóch ostatnich pinach gniazda TPS/IPS. Przy wychyleniu 0,45mm (i więcej) powinno już być rozwarcie.
Przez "wychylenie przepustnicy o 0,XX mm" rozumiemy włożenie szczelinomierza z odpowiednią wartością pomiędzy dźwigienkę przepustnicy a śrubkę ją blokującą.
Moim zdaniem powinniście zwrócić uwagę na:
- czy śrubka blokująca przepustnicę jest na pewno dobrze ustawiona (tz. czy zamknięta przepustnica jest rzeczywiście zamknięta i śrubka dotyka wtedy tej dźwigni ze sprężyną)
- czy po dokręceniu TPS/IPS się nie przesuwa (koniecznie sprawdzić ustawienie po dokręceniu!)
- naciąg linki gazu (nie za mocno - żeby dobrze odbijało, nie za słabo- żeby nie było luzu na pedale)
- z tym resetem ECU nie przesadzać ale moim zdaniem w tym przypadku się przyda
Być może dodatkowo należy:
- przeczyścić tryby w silniczku krokowym - być może zebrał się tam brud i nie chodzi on zbyt płynnie - stąd szarpanie
Obroty powinny być 750 rpm. Na obrotomierzu masz pięć pól pomiędzy 0 a 1000, wskazówka powinna być więc prawie (lekko przed) na ostatniej kresce przed 1000.
Pexu - 02-01-2010, 12:38
no niestety... wczoraj zrobiliśmy podejście nr2 i... jest tak samo, albo i gorzej
dlamer napisał/a: | chodzi o to aby przy wychyleniu przepustnicy o 0,40mm (i mniej) było zwarcie na dwóch ostatnich pinach gniazda TPS/IPS. Przy wychyleniu 0,45mm (i więcej) powinno już być rozwarcie. |
dokładnie tak jest ustawione
w nadchodzącym tygodniu zrobimy podejście nr3, mam nadzieję że ostateczne...
[ Dodano: 04-01-2010, 08:37 ]
w końcu
do trzech razy sztuka udało się nam ustawić TPS, samochodem nie szarpie i można bez komplexów poruszać się po drodze
podziękowania oczywiście dla Maretzkiego, oraz dla Krzyżaka i dlamera za opisy
przy okazji po raz kolejny wiem, że na Mitsumaniaków naprawdę można liczyć
|
|
|