Forum ogólne - Pijak debil, idiota i wszystkie epitety swiata w Carismie
londolut - 07-12-2009, 19:43
Kolejny temat o nadmiernych prędkościach
Jazda pod wpływem alkoholu powinna być karana więzieniem i dożywotnim zabraniem prawka. Obojętnie czy spowodował wypadek czy nie.
Btw ciekaw jestem, dlaczego WSZYSTKIE pismaki piszą marki i modele samochodów z malej litery
jaca71 - 07-12-2009, 19:45
londolut napisał/a: | Btw ciekaw jestem, dlaczego WSZYSTKIE pismaki piszą marki i modele samochodów z malej litery |
Bo poprawnie po polsku marka ma być z małej - czyli piszą dobrze, a model z wielkiej litery - tu robią błąd.
A jednak się mylę? Pamiętam jak dzisiaj jak pan Miodek twierdził przed kamerą że marka samochodu ma byc z małej litery Ale to już dawno było. Może z 20 lat temu?
londolut - 07-12-2009, 19:49
A czy Mitsubishi, Audi, Opel to nie jest nazwa własna?
BigTomala - 07-12-2009, 20:03
Cytat: | A czy Mitsubishi, Audi, Opel to nie jest nazwa własna? |
Tak, a nazwy własne w języku polskim rozpoczynamy wielką literą. Jednak mówimy jechałem mercedesem czy prałem amicą. Ale jechałem samochodem marki Mercedes czy prałem w pralce marki Amica.
Nazwy własne, imiona własne (łac. nomina propria) - nazwy przysługujące jednostkom, w odróżnieniu od nazw pospolitych mogących się odnosić do dowolnych egzemplarzy desygnatów określonej klasy przedmiotów. Nazwy własne nie są definiowalne przez określenie znaczenia: np. słowo krzesło można zdefiniować przez wymienienie cech typowych dla wszystkich krzeseł, słowa Karol nie można zdefiniować w ten sposób. Nauka o nazwach własnych to onomastyka.
Onomastyka (ang. onomastics, franc. onomastique, niem. Namenkunde) - dział językoznawstwa zajmujący się badaniem nazw własnych (zwanych też onimami), czyli odnoszących się do konkretnych przedmiotów, a nie ich klasy. Onomastyka zajmuje się m.in. nazwami miejscowości, imionami, nazwiskami.
Analizuje sposoby funkcjonowania w systemie językowym oraz rolę w komunikacji. Przedstawia ich ewolucję i stan współczesny nazewnictwa. Materiał badany jest zarówno w aspekcie diachronicznym, jak i synchronicznym. Określenie pochodzi od greckiego słowa ónōma, oznaczającego imię.
JCH - 07-12-2009, 20:25
arturro napisał/a: | No i decyzja o wypuszczeniu tego imbecyla | No i dobrze, że go wypuścili teraz. Po co mamy jeszcze łożyć na jego utrzymanie.
HouseM - 07-12-2009, 20:38
Tutaj w troche lepszej jakości http://www.youtube.com/watch?v=ZWBZAsZhGTg
czyżbym widział tam naklejkę klubową ?? przyznać się ,kto to taką fantazją dysponuje ?
jaca71 napisał/a: | A jednak się mylę? Pamiętam jak dzisiaj jak pan Miodek twierdził przed kamerą że marka samochodu ma byc z małej litery Ale to już dawno było. Może z 20 lat temu? |
NA SZCZĘŚCIE MAMY TAKI WYNALAZEK JAK CAPS LOCK. JAK NIE WIADOMO CZY Z DUŻEJ CZY MAŁEJ TO WALIMY WSZYSTKO KAPITALIKAMI I JEST GIT.
akbi - 07-12-2009, 20:44
arturro napisał/a: | akbi napisał/a: | Od zawsze powtarzam, że Policja i reszta bandy z fotoradarami kieruje się jedynie "prędkością" ...a faktycznie niebezpieczni kierowcy są puszczani wolno |
nie jest tak jak piszesz, wezmy chocby dzisiejszy wyrok gdzie pijak ktory spowodowal smiertelny wypadek zabijajac dwie nastolatki dostal 12 lat wiezienia
ten tez powinien dostac chocby z pol roku i do wyroku siedziec w pierdlu gdzie mialby czas na przemyslenia. |
Artur, ja pisze o sytuacjach rzeczywistych, spotykanych setki razy dziennie, a nie o czyms, co jest tak sporadyczne, ze jak juz sie zdazy to podaja to w wiadomoasciach na wszystkich stacjach telewizyjnych
JayChyl - 07-12-2009, 20:50
Ostatnio głośno o tym w telewizji - ale oczywiście niedaleko mnie bo około 80km.
Niezła popisówa - jak w filmie amerykańskim. Z tym że tutaj nie grają kaskaderzy tylko bezmózgowcy.
Szkoda słów, podobno zabił 2 osoby. To teraz to samo powinni z nim zrobic, TEŻ 2 razy.
akbi - 07-12-2009, 20:51
jaca71 napisał/a: |
Faktycznie, więzienia to aż pękają w szwach od kierowców przekraczających prędkość.
Masz jakieś badania na temat wpływu na bezpieczeństwo, o skutkach wypadków spowodowane przez pijanego nieprzekraczającego prędkości a trzeźwego przekraczającego prędkość dopuszczalna o np. 50km/h? Które zdarzenie ma większe szanse na skutek śmiertelny? Nie bzdurzcie Panowie że przekraczanie prędkości jest bezpiecznym zachowaniem. |
nie zrozumiales sensu mojej wypowiedz, poza tym jak slusznie zauwazyl Londolut ... temat o tych sprawach juz na forum mamy ... ma juz cos ok 100 stron ... i ja dosc dokladnie sie tam wypowiadalem na podobne do Twoich sformulowania jakies 2 lata temu, wiec nie bede tu tego powtarzal.
Anonymous - 07-12-2009, 22:18
JCH napisał/a: | No i dobrze, że go wypuścili teraz. Po co mamy jeszcze łożyć na jego utrzymanie. |
ja moge na niego lozyc bo zamkniecie w 4 scianach z perspektywa przedmuchania pierdziaszki daja duuuzo do myslenia
akbi napisał/a: | Artur, ja pisze o sytuacjach rzeczywistych, spotykanych setki razy dziennie, a nie o czyms, co jest tak sporadyczne, ze jak juz sie zdazy to podaja to w wiadomoasciach na wszystkich stacjach telewizyjnych |
dobrze ze podaja, moze ktos pomysli intensywniej
kurcze ja za kolnierz nie wylewam ale nigdy nie pomyslalbym zeby po kielichu wsiasc za kolko, co tacy ludzie sobie mysla? trzeba miec jakies zaburzenia zeby podjac taka decyzje?
Paweł_BB - 08-12-2009, 05:57
arturro napisał/a: | co tacy ludzie sobie mysla? trzeba miec jakies zaburzenia zeby podjac taka decyzje? |
Też się nad tym wielokrotnie zastanawiałem i nic sensownego nie wymyśliłem
cns80 - 08-12-2009, 07:53
Paweł_BB napisał/a: | arturro napisał/a: | co tacy ludzie sobie mysla? trzeba miec jakies zaburzenia zeby podjac taka decyzje? |
Też się nad tym wielokrotnie zastanawiałem i nic sensownego nie wymyśliłem | A Wy spodziewacie się sensownego myślenia po pijaku
Anonymous - 08-12-2009, 08:12
cns80 napisał/a: | Paweł_BB napisał/a: | arturro napisał/a: | co tacy ludzie sobie mysla? trzeba miec jakies zaburzenia zeby podjac taka decyzje? |
Też się nad tym wielokrotnie zastanawiałem i nic sensownego nie wymyśliłem | A Wy spodziewacie się sensownego myślenia po pijaku |
wiadomo po pijaku raczej nic sensownego nie da sie wymyslec ale przeciez nikt nie wlazi na dach jakiegos domu i z niego nie skacze (w zaleznosci jak bardzo pijany, wybiera wyzszy budynek) liczac ze przezyje, podobnie z jazda autem.
taka jazda to jest ewidentne igranie z zyciem wlasnym i cudzym.
cns80 - 08-12-2009, 08:29
arturro napisał/a: | wiadomo po pijaku raczej nic sensownego nie da sie wymyslec ale przeciez nikt nie wlazi na dach jakiegos domu i z niego nie skacze (w zaleznosci jak bardzo pijany, wybiera wyzszy budynek) liczac ze przezyje, podobnie z jazda autem. | Instynkt samozachowawczy lub niemożność pokonania schodów to determinują
arturro napisał/a: | taka jazda to jest ewidentne igranie z zyciem wlasnym i cudzym. | Nie. Taka jazda to sprawdzenie i udowodnienie sobie jakim kozakiem się się jest. Zauważ że gdy skoczysz z dachu to masz 100% szans na to że zrobisz sobie krzywdę. A gdy pojedziesz po pijaku samochodem to szanse na zrobienie sobie krzywdy są dużo mniejsze. Jak widać na filmie mimo usilnych starań on całkiem spory kawałek ujechał, a nawet mimo kolizji nie zrobił sobie krzywdy. Świadczy to o tym że jedyną konsekwencją jest policja i sąd, ale pijanemu i tak się wydaje że przechytrzy wszystkich więc dalej będzie ryzykował. I żadna kara tego nie zmieni. Chyba że zaczną karać współtowarzyszy biesiady to wtedy Ci trzeźwiejsi nie pozwolą takiemu jechać.
Krzyzak - 08-12-2009, 08:36
arturro napisał/a: | trzeba miec jakies zaburzenia zeby podjac taka decyzje |
cns80 napisał/a: | pijanemu i tak się wydaje że przechytrzy wszystkich |
czyli powinno się takie osoby leczyć psychicznie, bo też zgadzam się, że musi mieć coś nie halo z głową, by tak zrobić...
|
|
|