Carisma - Techniczne - problem z klimatyzacją
robertdg - 16-12-2009, 20:11
Centosz napisał/a: | Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy klima sie załącza? | jest, otóż na odpalonym silniku i na nie włączonej klimie ten element na samym czole koła kompresora klimy (taki ponitowany)
(rysunek pogladowy)
sie nie obraca, jezeli wlaczysz klime to on powinien sie zalaczac w zaleznosci od tempretatury zewnetrznej (im wieksza temperatura tym czestsze zalaczanie) w niskich temperaturach nie zalacza sie wogole albo zalacza sie na chwilke aby wyrównac cisnienie w ukladzie, to jest sprzeglo elektromagnetyczne
Saqu - 16-12-2009, 21:20
Centosz napisał/a: | U mnie przy włączeniu klimy obroty spadaja |
Przy włączaniu klimy obroty powinny skakać do góry, dodatkowe obciążenie na silnik i żeby wyrobić zwiększają się obroty Nawet w instrukcjach piszą, że "powinno sie uważać przy ruszaniu na klimie bo obroty mogą być wyższe niż normalnie" czy coś takiego xD
spaawu napisał/a: | Nie tylko można też podczas dłuższej jazdy spróbować włączyć klime wtedy będziesz wiedział na pewno ;D |
Hym jedziesz to po obrotach raczej nie zobaczysz, teraz włączysz nawiew na zimne powietrze? zimno na dworze to będzie ono brane z zewnątrz i nie ocieplane, akurat to w zimie podczas jazdy może być trudne do zauważenia. Bardziej zaufanym pomysłem jest parking podziemny albo coś takiego gdzie ciepło.
Jeżeli masz climatronic to głównie komputer decyduje kiedy może włączyć klime patrząc na temperature jaka jest na zewnątrz. Mimo że silnik będzie miał 100stopni temperatura na czujniku będzie pokazywała prawidłową na dworze, jest on przed silnikiem i nie dociera do niego ciepło
@Moje zdanie.
Jak się mylę to poprawcie
spaawu - 17-12-2009, 18:48
Klima to wybredna sprawa najlepiej dostępna tylko w lecie a żaden parking nie zastąpi garażu tylko tak można dobrze auto schować i ochronić przed zimnem
|
|
|