Pajero II - [2.8 TD] Jak wam zapala diesel zimą?
stegano - 17-12-2009, 18:33
Gumowe węże to 8mm czy 10mm ?
leśniczy22 - 17-12-2009, 22:33
Wybacz ale nie grzebie sam w samochodzie a mój Nick jest zgodny z tym czym się zajmuję. Kolega Gene jest bardzo otrzaskany w sprawach technicznych.
kawekk - 20-12-2009, 03:32
a jak bym zamontował zaworek tuż przed filtrem paliwa (pomiędzy zbiornikiem a filtrem)??
Faraonix - 20-12-2009, 12:10
do filtra kupilem 8mm wezyk i pasowal, widzialem tez wezyki 7,5mm - moze by nawet ciasniej wlazily bo ta 8 tak lekko weszla
leśniczy22 - 20-12-2009, 12:53
Zaworek zakładasz żeby paliwo nie schodziło z pompy więc jaki widzisz sens zakładania zaworka przed pompą? Może ja głupi jestem ale dla mnie to nie ma sensu.
Faraonix - 20-12-2009, 17:55
Jezeli wszystko jest ok to nie jest potrzebny zaden zaworek.
gołąb - 20-12-2009, 22:19
Faraonix napisał/a: | Jezeli wszystko jest ok to nie jest potrzebny zaden zaworek. |
Jasna sprawa.
A propo odpalania-do tej pory kręcił i odpalał mi pięknie-aż któregoś pięknego dnia niestety przestał.Po długim kręceniu stwierdziłem że zajżę pod machę i okazało się że pompka ręczna robi na sucho,nie podaje paliwa,zaznaczam że paliwo z BP,więc nie mogło zamarznąć i czujnik wody w filtrze nic nie wykazywał....
Stawiam,że gdzieś była odrobina wody i złapało,tylko w którym miejscu
leśniczy22 - 21-12-2009, 11:16
No i po tych mrozach widzę, że muszę jechać walczyć z całym układem paliwowym. Kręcę, kręcę a on ani dudu.
jawaldek - 21-12-2009, 16:59
gołąb napisał/a: | zaznaczam że paliwo z BP |
Chyba się w tym roku z paliwem zepsuli bo też na BP tankowałem i też łapie. gołąb napisał/a: | że gdzieś była odrobina wody i złapało,tylko w którym miejscu |
Nie wiem czemu ale obstawiał bym na wyjściu ze zbiornika i sprawdź korek do wlewu jeśli zapchany/zamarzł
(pompa wytworzy podciśnienie) to po odkręceniu usłyszysz syczenie powietrza. leśniczy22 napisał/a: | No i po tych mrozach widzę, że muszę jechać walczyć z całym układem paliwowym. Kręcę, kręcę a on ani dudu. |
Niestety nie Ty jeden w moich okolicach już parę terenówek stoi na poboczach ( w zaprzyjaźnionym warsztacie zlewają paliwo z zamarzniętych i nowym zalewają) i nie jest to postój zaplanowany a raczej wymuszony zamarzniętym paliwem.Ogrzewany garaż też na nic się nie zda jeśli w paliwie woda bo podczas jazdy,przy takim mrozie, złapie.
Darek123456 - 23-12-2009, 19:31
Misiek 2.8 TD ma wbudowane w filtrze paliwa podgrzewacz ktury utrzymuje temperature około 50 stopni C i są w nim też zaworki czyli jeżeli jest sprawny to mątarz dodatkowego zaworku jedynie na powrocie i zamarzanie paliwa raczej nie grozi.
A te inne terenówki co stoją zamarznięte to knota im pod filter powietrza albo kopciucha pod mise
stegano - 23-12-2009, 19:50
Darek123456 napisał/a: | Misiek 2.8 TD ma wbudowane w filtrze paliwa podgrzewacz ktury utrzymuje temperature około 50 stopni C i są w nim też zaworki czyli jeżeli jest sprawny to mątarz dodatkowego zaworku jedynie na powrocie i zamarzanie paliwa raczej nie grozi |
W którym miejscu jest ten podgrzewacz? i w jaki sposób utrzymuje tą temperature?
Darek123456 - 23-12-2009, 21:06
W orginale montowany jest pompka ręczna z podgrzewaczem paliwa i czujnikiem temperatury do kturej przykręcony jest filtr paliwa różni się od zamiennika bez podgrzewacza tym że ma tłoczek wykręcany i pompuje się w bok a zamiennik ma zgury naciskany grzybek. Od podgrzewacza i czujnika idą kable do kostki pod filtrem zaraz obok kostki czujnika wody w filtrze. Informacje o temperaturze są pszekazywane do komputera i mają wpływ na prace silnika i dawke spalania.
stegano - 23-12-2009, 21:48
Darek123456 napisał/a: | W orginale montowany jest pompka ręczna z podgrzewaczem paliwa i czujnikiem temperatury do kturej przykręcony jest filtr paliwa różni się od zamiennika bez podgrzewacza tym że ma tłoczek wykręcany i pompuje się w bok a zamiennik ma zgury naciskany grzybek. Od podgrzewacza i czujnika idą kable do kostki pod filtrem zaraz obok kostki czujnika wody w filtrze. Informacje o temperaturze są pszekazywane do komputera i mają wpływ na prace silnika i dawke spalania. |
No ale przecież jak samochód jest wyłączony, to jaki ma sens taki podgrzewacz? Czy on zaczyna grzać po przekręceniu kluczyka w stacyjce?
Darek123456 - 23-12-2009, 22:37
Zaczyna grzać po przekrenceniu kluczyka. nagrzewa paliwo wpływające do filtra i parafina nie zakleja ścianek. Powrut paliwa podgrzanego do zbiornika paliwa odbywa się praktycznie w środek sidka przez kture jest zaciągane. W praktyce całe paliwo w zbiorniku morze zamarznąć a wokół smoka będzie ciepłe Czujnik temperatury paliwa steruje podgrzewaczem w zalerzności od potrzeb utrzymując temperature około 50st C
stegano - 23-12-2009, 22:47
Darek123456 napisał/a: | Zaczyna grzać po przekrenceniu kluczyka. nagrzewa paliwo wpływające do filtra i parafina nie zakleja ścianek. Powrut paliwa podgrzanego do zbiornika paliwa odbywa się praktycznie w środek sidka przez kture jest zaciągane. W praktyce całe paliwo w zbiorniku morze zamarznąć a wokół smoka będzie ciepłe Czujnik temperatury paliwa steruje podgrzewaczem w zalerzności od potrzeb utrzymując temperature około 50st C |
Dzięki za odpowiedz.
|
|
|