To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E34A 1.8TD] dziwne bulgotanie w silniku

Maretzky85 - 17-12-2009, 21:54

Najpierw zmień korek od chłodnicy. Kosztuje ze 30 zł. Sprawdź, a potem będziemy myśleć.

EDIT:
I zostawcie termostat w spokoju. Ewentualnie wymień na nowy. Jeśli głowica jest pęknięta, albo uszczelka pod głowicą walnięta to wywalenie termostatu nic nie da. Jeśli to wina korka, to wywalenie termostatu da tyle, że nie będzie się nagrzewał do temperatury pracy...

Andrew - 17-12-2009, 21:56

W sumie też o tym nie pomyślałem :shock:
matti87 - 17-12-2009, 22:38

autko mam 3 lata .. własnie dziś wywaliłem termostat , musze jeszcze ta uszczelkę wymienić od osłony termostatu bo sie rozleciała i wtedy zobaczę czy to coś da

[ Dodano: 17-12-2009, 22:42 ]
korek może już jutro wymienię .. a termostat sprawdzałem i otwiera sie za póżno przy 100 stopniach a ma sie otwierać przy 82

robertdg - 17-12-2009, 22:46

matti87 napisał/a:
a termostat sprawdzałem i otwiera sie za póżno przy 100 stopniach a ma sie otwierać przy 82
kup nowy i zamontuj, bo silnik bedzie sie niedogrzewal, a co za tym idzie bedzie slabe ogrzewanie w aucie, nie wspominajac juz o innych rzeczach ktore sa skutkiem niedogrzewanego silnika
Maretzky85 - 17-12-2009, 22:48

A jak sprawdziłeś przy jakiej temp otwiera się termostat ?
W każdym razie jak już wywaliłeś to chociaż wsadź nowy. Zamiast uszczelki (którą trudno dostać jak nie kupujesz nowego termostatu), która (dostarczana z nowymi termostatami) lubi się rozlatywać możesz złożyć na silikon wysokotemperaturowy, tyle, że musisz dokładnie oczyścić miejsca styku.

matti87 - 17-12-2009, 23:04

w goracej wodzie o temp 90 stopni sie nie otworzył a we wrzatku tak .. spróbuje na tym silikonie .. jak kupiłem galant to nie było termostatu tylko częściowo przytkany ten otwór od obiegu i dopiero jak wymieniałem uszczelke pod głowićą to zauwarzyłem że go nie ma i założyłem ..ale wcześniej autko też sie dobrze grzało tylko że chwilkę dłużej mu to schodziło

[ Dodano: 18-12-2009, 19:57 ]
ja juz nie wiem co jest galowi wymieniłem termostat i korek zalałem płyn przejechałem 2 km i zgasł i jak go odpaliłem to chwile pochodził i znów zgasł nie wchodzi na obroty i trzeba długo go kręcić .. więc musiałem go scholować !!