Sigma/Diamante Ogólne - ASO WROCŁAW versus moja SIGMA przeczytaj KU PRZESTRODZE! ! !
Anonymous - 26-12-2009, 12:36
witam miałem już taką przypadłość że mimo stanu oleju kontrolka świeciła z tym że ona nie tylko poziom pokazuje działo mi sie to po wymianie oleju i okazało sie ze ten olej był po prostu BEE do tego silnika (castrol magnatec 10/40) a kontrolka mnie to chciec powiedzieć POZDROWIONKA
zbyszek05 - 27-12-2009, 10:10
cz.olejowy jest po prawej stronie - kolor pomarańczowy -jak zapala się i gaśnie tak jak piszesz to dolej oleju mimo tego że masz stan .sigma lubi jak ma ciut powyżej .
patrz post:Kontrolka poziomu oleju
HermeS - 28-12-2009, 08:11
kontrolka pali sie na pomarańczowo , oleju jest ciut więcej niż górna granica jakiś 1 mm ponad MAX - olej jaki mam to CASTROL EDGE 5 W 30
ABS musiał się w takim układzie przesunąc, jeśli tak małe różnice mają wpływ na jego działanie to objawy wskazują na jego przesunięcie się bo czasem gaśnie
ECU wskazuje błędy solonoidów 71 i 72 a komp jest z ang + TCE czyli kontrola trakcji, czego w mojej nie ma więc palą sie bo jest nie ten komp co być powinien a błędy to "z kosmosu są"
kosior thx za sczytanie błędów (tak jak w/w nie mam tcl więc ta rurka powinna być jedna na przepustnicy a sczytuje komp jako błędy bo po prosu przy moim silniku nie ma TCL więc brak solonoidów daje błąd )
CDN....
zbyszek05 - 28-12-2009, 13:48
z własnych doświadczeń wiem że sigmy nie lubią castrola i shell'a ...spróbuj valvoline/tanszy/ lub millera .../droższy/ - zerknij jeszcze czy nie masz uszkodzonej /czyt.wgiętej /delikatnie miseczki olejowej .
VirMan - 28-12-2009, 13:59
ja stosuję olej 5w50 mobil1 .. i musze przyznać że ładnie jeździ
lukasz12 - 28-12-2009, 16:29
zbyszek05 napisał/a: | z własnych doświadczeń wiem że sigmy nie lubią castrola i shell'a ...spróbuj valvoline/tanszy/ lub millera .../droższy/ - zerknij jeszcze czy nie masz uszkodzonej /czyt.wgiętej /delikatnie miseczki olejowej . |
I polecałbym VALVOLINE bo jest znacznie mniejsze prawdopodobieństwo że ktoś się bawi w chrzczenie tego oleju.
VirMan - 28-12-2009, 17:18
miałem wcześniej valvoline 10w60 , i muszę powiedzieć że też fajnie jeździł . Po prostu po przejsciu na 5w50 od razu zachowuje sie lepiej , nawet na zimnym silniku ( od razu jest rzadszyi ładnie smaruje i nie zmienia tak charakterystyki. Z tego powodu polecam właśnie 5w50 jak valvoline ma taki to pewnie tak samo dobrze jeździ Po prostu mobila łatwiej na stacji dostać jak dolać trzeba ( a zdarzyło mi się szukać , bo się zorientowałem ,ze mam poniżej minimum w trasie.. no cóż - nieszczelna uszczelka..)
wojtas - 28-12-2009, 21:52
zbyszek05 napisał/a: | z własnych doświadczeń wiem że sigmy nie lubią castrola i shell'a ... |
Zbyszek rozwiń ten temat jeśli możesz, ja mam zalany motor sheell’em i jak na razie zrobione 26kkm wymiana co 10kkm. I jak na razie jest ok.
HermeS napisał/a: | ABS musiał się w takim układzie przesunąc, jeśli tak małe różnice mają wpływ na jego działanie to objawy wskazują na jego przesunięcie się bo czasem gaśnie |
Proponował bym jeszcze profilaktycznie sprawdzić poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku pompy ABS.
zbyszek05 - 29-12-2009, 09:31
chodzi mi o to że ... gdy sprowadzono autko było na oleju texaco lub valvoline /musiałbym zajrzeć / - pełnym syntetyku , zdecydowałem się na wymianę w zakładzie napraw gumpol bo dotychczas wszystko mi tam robili ok.z innymi autami .zalano mi shell ultra 5w 40 za kwotę 144zł.- 4 litry /mam paragon / no i przy okazji powymieniano rozrząd komplet - /paragon też mam / i wszystko chodziło super do ok. 4000km - potem wszystkie zawory zaczeły niemiłosiernie klepać i zapalała się pomarańczowa lampka stanu oleju a olej na miarce po sprawdzeniu był ok. nawet ponad stan - nawet jak go zlałem to było ponad 4 l. z tym że ten olej był jak woda .gdy wziąłem go na palce by zobaczyć to nic się nie lepił - kolor ciemny pomarańcz a więc nie przepalił się jeszcze ....zastanawiało mnie to że te zawory tak klepały i ta lampka ... zjechałem do teściowej z zakupionym olejem valvolina maxlife 10w40 - gęsciejszym bo się wystraszyłem tym klepaniem i zalałem silnik ponownie ....problemy znikły . dlatego polecam maxlife bo w sigmach ładnie wycisza i smaruje silniczek .a ubytki oleju jak na 260tys .są nieznaczne . co do castrola - przykład u kolegi taki sam w3000 SL-u - "woda "
VirMan - 29-12-2009, 11:19
jak olej sie rozgrzeje do tych 80-90 stopni ( a czesto w miescach obciazonych jest nawet 200 stopni ) to jest własnie taki rzadki jak woda. im mniejszy ten drugo numerek , tym rzadszy jest w wyższych temperaturach. - nie mogę dokładnie bez spradzenia odpowiedzieć czemu tak a nie inaczej się twój silnik zachowywał , ale na swoim mam porównanie , i na 5w50 chodzi idealnie- i właściwie nie chodzi mi tu o tę pierwszą wartość , bo ona pomaga jak jest zimno i rozruch i na początku jak silnik jest zimny.. ale ta druga jest istotna i mówi o klasie wytrzymałości oleju na wysoką temperaturę.
[ Dodano: 29-12-2009, 11:23 ]
moze ta żółta lampka zapalała sie,ponieważ tenolej lepiej przelewał sieprzez silnik , i szybciej go ubywało w misce olejowej .. pewnie w 24v jest wiecej miejsca w głowicach to i olej tam znikał , w każdym razie jego obieg jest szybszy i lepiej smaruje. W naszych silnikach jest gdzie sieten olej podziać , więc ja zawsze staram się mieć oleju powyżej max lekko , pozatym ,warto sprawdzićautentyczność oleju.. bo chrzczą czym siedaw polsce niestety - zdarza sie, wiec wolę widzieć fabrycznie zapakowane pakowania zanim ktoś mi wleje to do silnika.
wojtas - 29-12-2009, 19:54
Dziękuje Zbyszek za wyczerpującą odpowiedz, nie dziwię się że zmieniłeś olej na inny. Zastanawiam się tylko czy to wina samego oleju. Nie chcę niczego sugerować ale możliwe jest, że twój silnik wcześniej pracował na oleju półsyntetycznym. Po zmianie na pełen syntetyk mogły pojawić się takie objawy jak opisałeś. Ja mam zalany półsyntetycznym. 10W40 shell. Nie miałem okazji przetestować innych olejów ale z tego co zauważyłem, to zwiększone zużycie powyżej 150km\h ,i trudniejszy rozruch przy -15 C (ale to może być wina akumulatora). Mam zamiar przy kolejnej wymianie zalać silnik olejem valvoline maxlife 10w40, w celu porównania.
VirMan - 29-12-2009, 20:13
wojtas021180, 5w40 to wcale nie musi byćsyntetyk na moim oleju tez pisze półsyntetyczny. a mam 5w50. z tego co wiem systetyki zwykle to 0w40 czy 0w50 i z tego co widziałem 5w40 rally jakiś.
wojtas - 29-12-2009, 20:41
Z tego co się orientuje to:
0W i 5W– olej syntetyczny,
10W- olej półsyntetyczny,
15W i 20W- olej mineralny.
I tego się trzymam.
VirMan - 29-12-2009, 20:55
wiec ku potomnym klasyfikacja oznaczeń olejów :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_silnikowy
a tu co to jest olej mineralny :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oleje_mineralne
i tam link do syntetycznych.
mineralny czyli nie syntetyczny - syntetyczne to sztucznie wytwarzane -czyli bardziej jednorodne , a te zwykłe czyli mineralne to te pochodzące z ropy naftowej i innych paliw kopalnych.
[ Dodano: 29-12-2009, 20:58 ]
wniosek - olej syntetyczny może być nawet 20w40 - to nie ma znaczenia. olej syntetyczny po prostu lepiej pracuje, a powód dla którego praktycznie niedostępne są oleje mineralne o parametrach lepkości w niskich temperaturach 5 lub mniej to to ,że bardzo trudno je uzyskać , i łatwiej i taniej użyć syntetyka.
olej półsyntetyczny to po prostu mieszanka oleju syntetycznego z mineralnym.
[ Dodano: 29-12-2009, 21:08 ]
przy okazji efekty takie jak klekotanie po czasie które opisywał zbyszek05, mogły być efektem wlania lewego oleju , albo filtru albo czegokolwiek innego - nie koniecznie samego oleju jako klasy. Fakt , ten olej mógł mieć złą charakterystykę tempraturową dla tego silnika.. szczerze , to można tylko gdybać.
Fakt jest jeden , olej gęstrzy może zlikwidować klepanie zaworów przy konkretnej budowie silnika - jednemu typowi pomorze , innemu zaszkodzi , jeśli nie występuję klepanie lub inny objaw , to stosowanie oleju syntetycznego jest ZAWSZE lepsze od mineralnego. oczywiście nie mówię tu o dolewaniu do malczaka... well każdy wie o co chodzi.
Przy okazji - ciekawa sprawa ,ze oleje dla silników diesla maja te same oznaczenia , a mimo to są inne i dostosowane do wysokich obciążeń. Kto mądry powie mi czy i dlaczego można lać olej do diesla do silnika benzynowego
wojtas - 29-12-2009, 21:34
Nie będę się Bartek z tobą przepychał. Ty zawsze wiesz swoje. Ja chciałem tylko przedstawić jak można najszybciej i prawie ze 100% zgodnością rozpoznać olej po klasie lepkości. Bo jak sam zauważyłeś nie ma na rynku olejów mineralnych które w klasie lepkości mają OW lub 5W. Zresztą przy olejach wielosezonowych to bez znaczenia. Osobiście uważam że wlanie oleju o lepszych parametrach do silnika niż był jest niedopuszczalne i karzy dobry mechanik to potwierdzi. Olej o lepszych właściwościach ma więcej substancji czyszczących powodujących wypłukiwanie zanieczyszczeń w najlepszym przypadku kończy się to wyciekami z silnika a w najgorszym zatarciem poprzez zapchanie kanałów olejowych.
|
|
|