[92-96]Galant E5xA - zbyt czułe wspomaganie
rmx2rmx - 19-01-2010, 23:19
mitsu_pl
Witam cię gorąco. Obroty auta reguluje ECU a rosną ponieważ gdy manewrujemy lub np. włączasz duże odbiorniki prądu (światła itp. itd.) obciążasz silnik na wolnych obrotach, a ECU chcąc zapobiec spadku obrotów podwyższa je. A co do tego że nie ma na pompie wspomagania żadnych zaworów to masz racje, ale nie jest powiedziane że w środku także nie ma zaworu - ja wręcz jestem przekonany że jest i ten kabel właśnie służy do tego o czym pisałem poprzednio. Nie mam 100% pewności ponieważ pompy nie rozbierałem na części pierwsze ale myślę że tak jest. Jutro to zresztą sprawdzę. Jeśli wiesz dokładnie co jest w pompie wspomagania to napisz - człowiek uczy się całe życie.
mitsu_pl - 20-01-2010, 01:16
tak się składa, że w swoim E88A przerabialiśmy problem braku wspomagania, rozebraliśmy 3 pompy wspomagania i z nich złożyliśmy jedną dobrą. Zapewniam Cię, że ten czujniczek służy do podnoszenia obrotów na postoju, jeżeli nie wierzysz, zrób proste doświadczenie. Pokręć kierownicą w miejscu z podłączonym kabelkiem, później z odłączonym
wojtek1503 - 24-01-2010, 15:50
[quote="pipi_ja"] rmx2rmx napisał/a: | Święte słowa. Kiedyś już na forum był poruszany ten temat i było pisane o tym przewodzie. Nie wyobrażam sobie jakby wspomaganie miało działać z taką samą siłą na postoju i jadąc np 100km/h.
Tak jak pisali koledzy wcześniej, polikwiduj luzy i zobacz. Jak sie nie poprawi to wtedy możesz szukać przyczyny w prądach.
Pozdrawiam. |
Niestety u mnie działa tak samo na parkingu i przy 100km/h - luzów brak więc będę szukać dalej
|
|
|