Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Słabo grzeje
XL - 20-12-2009, 22:41
5 mm czy 3 mm - nigdy nie mierzyłem
W każdym razie wskazówka ma być tuż PRZED połową skali (co potwierdzają liczni świadkowie). U mnie dmucha ciepłym powietrzem już po 2 km, kiedy wskazówka jest tuż NAD minimum. Coś czuję, że na wymianie termostatu się nie skończy. Gdybyś nie wiedział, to chłodzenie (uproszczając) składa się z 2 obiegów: tzw. małego obiegu, obejmującego silnik, pompę i nagrzewnicę, oraz z tzw. dużego obiegu, zawierającego dodatkowo chłodnicę. Przy zimnym silniku aktywny jest mały obieg, dzięki czemu ogrzewanie zaczyna działać, gdy tylko płyn chłodzący choć trochę się nagrzeje. Po osiągnięciu zadanej temperatury termostat się otwiera, umożliwiając przepływ przez duży obieg i stabilizację temperatury silnika. Dlatego twierdzę, że to nie wina termostatu. No, ale wymienisz, to sam się przekonasz.
Pozdrawiam, XL
Anonymous - 20-12-2009, 22:51
A mało osób wie, że tak jak sa opony zimowe tak samo sa termostaty zimowe.
I tyle na ten temat.
POzdr.
Saqu - 20-12-2009, 23:41
JackD napisał/a: | termostaty zimowe. |
E nie no sory... pozwole sobie zapytać co on ma na celu robić?
Otwierać się o 1 stopień wcześniej czy jak?
Producent do danego samochodu przewidział określoną temperaturę otwierania się termostatu. No ale to zapewne wiesz
A ogrzewanie kabiny działa chwile po starcie samochodu, dajmy przejechaniu 2km i robi się ciepło tak jak jest w naszym przypadku. W tym czasie termostat jest jeszcze zamknięty i działa tylko mały obieg.
Ejdzej - 21-12-2009, 00:58
robertdg napisał/a: | Ejdzej, autko masz na samej benzynce czy z gazem? |
Mam benzynę plus gaz, a to coś zmienia? U mnie sytuacja podobna, ale to raczej nie termostat, silnik nagrzewa się w szybkim tempie i osiąga tak polowe skali, czasami więcej. Najciekawsze jest to, że nie ma problemu z ciepłem jeśli zamknę obieg powietrza w samocodzie, ale wtedy szyby w kilka minut są całkowicie zaparowane.
Anonymous - 21-12-2009, 01:08
A lewa środkowa kratka nie jest czasami otwarta ? Ona puszcza zimne powietrze. Jak jej zamknięcie nic nie daje to jeszcze można sprawdzić czy linka nie spadła. Ja u siebie miałem problem własnie z tym.
Najpierw zepsułem wymieniając żarówkę w zegarku. Zegarek schodzi z kratkami, do lewej z nich podczepiona jest linka sterująca klapą z zimnym powietrzem. U mnie ta linka była bardzo krótka i nie mogłem jej prawidłowo założyć przez co klapa z zimnym powietrzem nie była do końca zamknięta.
By to sprawdzić trzeba zdjąć lewą osłonę środkowego panelu (tę po prawej stronie pedału gazu), odszukać kółko z linką od lewej kratki. Kolejna sprawa to test domknięcia klapy, trzeba po prostu ręcznie pokręcać tym kółkiem i sprawdzić czy leci ciepłe powietrze. Ja u siebie zdjąłem w ogóle linkę a kółko przypiąłem paskiem na sztywno. Jest dobrze, cieplutko
Pozostaje jeszcze jazda na ostrym skręcie w lewo, tak jak tu: czytanka
Ejdzej - 21-12-2009, 01:21
Wiesz co, jak otwieram właśnie środkowe kratki to mi zimno wieje jak na Syberii, a dziś to już było przegięcie. Ostatnio też zmieniałem żarówkę w zegarku i faktycznie, może coś popsułem, choć jak zamykam prawym kółkiem kratki to wydaje się iż działa, bo nie leci nic. Mówisz by zdjąć osłonę przy od środkowej części, jutro to zrobię, a czego tam dokładnie szukać?
Anonymous - 21-12-2009, 01:35
Prawe kółko odcina ruch powietrza a lewe miesza ciepłe z zimnym. To są dwa różne regulatory.
Jak już zdejmiesz osłonę to musisz odnaleźć przy narzewnicy kółko z linką która idzie do lewej kratki. Po prostu kręcisz lewą kratką i patrzysz które się rusza pod spodem. Z tego co pamiętam to powinieneś szukać małego białego kółka o średnicy ok. 2 cm z trzpieniem i zaczepioną linką. Jak to znajdziesz, kręć/dociskaj do prawego i lewego oporu i patrz czy leci gorące z kratki.
Życzę gorącego powietrza
Anonymous - 21-12-2009, 12:09
Saqu napisał/a: | JackD napisał/a: | termostaty zimowe. |
E nie no sory... pozwole sobie zapytać co on ma na celu robić?
Otwierać się o 1 stopień wcześniej czy jak?
Producent do danego samochodu przewidział określoną temperaturę otwierania się termostatu. No ale to zapewne wiesz
A ogrzewanie kabiny działa chwile po starcie samochodu, dajmy przejechaniu 2km i robi się ciepło tak jak jest w naszym przypadku. W tym czasie termostat jest jeszcze zamknięty i działa tylko mały obieg. |
sorry, ale jeszcze musisz troszke poczytac.
Termostat zimowy otwiera sie około 5 stopni C później niż letni.
Gdy u nas są zimy, gdzie temperatury nie skacza poniżej -20 stopni to takie zmiany termostatów nie sa koniecznoscią. Obecna temp. tylko to potwierdzają, dlatego jest ten wątek.
POzdr.
wejdź sobie np na katalog IC i sprawdź jakie sa dostepne termostaty z okreslonymi temperaturami otwarcia. Staraj się pisać o tych rzeczach, gdy jeste pewien i masz wiedzę na ten temat.
Saqu - 21-12-2009, 13:50
Patrzyłem na IC i są termostaty do carismy, które zamiast 82st otwierają się przy 85st. Ale, żeby to nazywać termostatem zimowym to nie co przesada. I fakt faktem w Polsce raczej nikt się takim czymś by nie bawił, żeby na 3 dni mrozu ~-10 wymieniać termostat na 'zimowy'.
rzoberto - 21-12-2009, 17:37
Ja bym zastanowił się nad kilkoma sprawami:
1. Sprawdzić czy układ chłodniczy nie jest zapowietrzony
2. Sprawdzić to o czym pisał Saqu
3. Jeśli powyższe jest w O.K. to prawdopodobnie termostat padł i się nie otwiera - najlepiej sprawdź węże wchodzące do chłodnicy. Po nagrzaniu silnika zarówno górny, jak i dolny powinien być ciepły (gorący). Jeśli dolny będzie zimny to niestety termostat
Nagrzewnicę ruszyłbym dopiero po wykluczeniu innych przyczyn.
rasiak1980 - 21-12-2009, 17:48
albo zapowietrzony układ albo sterowanie klapa która przełącza zimne/ciepłe powietrze jest walnięte
Ginger1021 - 21-12-2009, 19:19
Już po sprawie, termostat wymieniony i jest ciepełko po ok 2,5 km.
Dzięki wszystkim i WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!
Saqu - 21-12-2009, 20:26
A to dziwne, no ale wyszło na termostat wesołych świat również
Moomin - 21-12-2009, 20:27
Od początku obstawiałem termostat bo przerobiłem identyczną sytuację.
Ejdzej - 22-12-2009, 11:57
MichalM napisał/a: | Prawe kółko odcina ruch powietrza a lewe miesza ciepłe z zimnym. To są dwa różne regulatory.
Jak już zdejmiesz osłonę to musisz odnaleźć przy narzewnicy kółko z linką która idzie do lewej kratki. Po prostu kręcisz lewą kratką i patrzysz które się rusza pod spodem. Z tego co pamiętam to powinieneś szukać małego białego kółka o średnicy ok. 2 cm z trzpieniem i zaczepioną linką. Jak to znajdziesz, kręć/dociskaj do prawego i lewego oporu i patrz czy leci gorące z kratki.
Życzę gorącego powietrza |
Dzięki za poradę, dziś zabieram się za mojego gagatka.
|
|
|