To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Zimowy stan dróg w Polsce

Paweł_BB - 22-12-2009, 05:53

A propos Phaetona, z całego auta jestem pod wrażeniem tylko jego budowy w fabryce :shock: polecam filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=nd5WGLWNllA

JCH - 11-01-2010, 10:28

Dziś rano, pomimo wczorajszych dość intensywnych opadów śniegu, drogi na Śląsku czarne. Tzn. na trasie mojego przejazdu Bytom - Katowice przez Rudę Śląską, w tym DTŚ i fragment Murckowskiej (DK-86) na Tychy-Bielsko. Wszystko czarne, mokre za wyjątkiem krótkiego fragmentu lewego, skrajnego pasa na DTŚ, z którego zmuszony byłem skorzystać.
Jestem zawiedziony .... :( :cry: :(

krzychu - 11-01-2010, 11:00

Ja jestem tym bardziej zawiedziony że droga czarna a na drodze Zywiec -> Bielsko nie wiadomo czemu wszyscy 40km/h, do minięciu tabliczki BB 30km/h. Nawet żywiecka (2 pasmówka) oba pasy 30km/h jechałem pierwszy raz tej zimy 1h 10 minut do pracy a na wszystkich światłach czekałem jedną zmianę więc to nie żadne korki :axe:
DROGA CZARNA. A jak były przesypy, albo ubity śnieg z lodem to wszyscy 50-70km/h....

Wczoraj za to było zabawnie ale tylko przez kilka godzin piaskarek dzisiaj po drodze widziałem 3....

JCH - 11-01-2010, 13:07

Widzisz, bo to jest właśnie paradoks:
- droga biała - wiem co mam pod kołami i czuję czy trzyma i do kiedy trzyma (w miarę oczywiście)
- droga czarna - nie wiem czy jest to czarne "czarne", czy czarne "śliskie" ;)
Poza tym czarne pokryte cienkim szkliwem dalej wyglada jak czarne a wiadomo jakie jest.
W sobotę rano miałem jechać do sąsiedniej dzielnicy i z duszą na ramieniu wsiadałem do auta bo to co było na chodnikach to masakra. Na szczęście na drogach było znośnie.
Podobnie jak przyjechał gigant87 w niedzielę rano, jak wyszedłem z domu myślałem, że orła wywinę. Na drogach mogło być wtedy nieciekawie :?

Anonymous - 11-01-2010, 13:25

u mnie na osiedlu breja na jezdni, odsniezarki tylko sypaly z podniesiony plugiem. Jazde utrudnia snieg zmieszany z blotem, a pod nim lod. Wjazd w zakret 90stp z gumowym podkladem wokol torow tramwajowych skutkowal wyjazdem przodu, trzeba bylo przyhamowac.

musze stwierdzic ze w takich warunkach colcik z oponkami 155/80/13 spisywal sie troche lepiej niz moj ponad poltoratonowy czolg na 205/55/16.

kamasxxx - 11-01-2010, 14:54

W Toruniu sytuacja fatalna dopiero teraz cześć dróg krajowych jest koloru czarnego ... pozostałe pod gruba pokrywa śniegu najgorzej jest na uliczkach osiedlowych a do zaparkowania potrzeba jest sprawna łopata :shock: sam odkopywałem Cari przez godzinę 8)
j-rules - 14-02-2010, 12:04

jak sytuacja? u mnie nie da rady wyjechac autem. Wszystko zasypane w sniegu a pluga nie widac. Ciekawe jak na miescie to wyglada. Rok temu na walentynki tez mnie zasypalo ze nie szlo wyjechac... :(
krzychu - 14-02-2010, 12:39

U mnie tylko trochę popadało ale drogi białe... Fajnie się jechało...
Student - 14-02-2010, 12:56

Wczoraj wróciłem z tygodniowego pobytu na feriach w Wierzbowie (Mazury) i drogi były ok.
Jechałem w tamtą stronę (Marki-Ostrołeka-Rozogi ...) to droga była czarna , potem trochę piaskowymi 4km, przez pola które też były odśnieżone przez miejscową ludność traktorkiem z takim wielkim pługiem że pierwszy raz w życiu widziałem, łączny czas przejazdu 210km, 2h 36min.
Z powrotem , 2h 30min

Generalnie nie ma na co narzekać, jest Zima i bardzo mi się podoba metrowa warstwa śniegu na działce, a odśnieżanie co wieczór to sama przyjemność przed snem.

j-rules - 14-02-2010, 13:52

Ja nie znosze zimy ;p w koncu dokopalem sie do auta i poejchalem zbadac teren. Miejskie dorgi w sumie czarne, z lekkiim blotkiem, ale no stress. Gminne smiganie to juz trudniejsza sprawa, wyslizgane sa tylko koleiny reszta biala. Zas nasze domowe drozki no coz... naprawde ciezko dojechac po dom, mimo ze odwiedzil nas plug.
JCH - 14-02-2010, 17:03

Na Śląsku jest czarno, wszędzie czarno :( Nie wiem co jest grane, za dużo kasy mają na odśnieżanie i solenie, czy co :?: :roll:
Nawet drogi osiedlowe są posypane tak, że pomimo ujemnej temp. na drodze mokro i breja. Masakra :evil: 8)

Wczoraj byłem na nartach w Wiśle i pomimo całonocnych opadów (co prawda tak tylko prószyło) to "Wiślanka" dwa pasy czarne. W samej Wiśle też czarno. Po śniegu to jechałem tylko jak zjechałem z głównej w jedną z dolinek, gdzie tylko lokalesi jeżdzą.

krzychu - 14-02-2010, 17:18

JCH napisał/a:
Na Śląsku jest czarno, wszędzie czarno :( Nie wiem co jest grane, za dużo kasy mają na odśnieżanie i solenie, czy co :?: :roll:

Z tego co wiem to Katowice ze swoimi kontrahentami podpisali umowę na ryczałt czyli płacą stałą kwotę jak jest mały śnieg to się firma cieszy jak duży to niestety popłynęli.... w Warszawie płacą zależnie od śniegu no i mają problem.

JCH napisał/a:
Wczoraj byłem na nartach w Wiśle i pomimo całonocnych opadów (co prawda tak tylko prószyło) to "Wiślanka" dwa pasy czarne. W samej Wiśle też czarno. Po śniegu to jechałem tylko jak zjechałem z głównej w jedną z dolinek, gdzie tylko lokalesi jeżdzą.

A Bielsko z rańca było białe tak samo jak większość Żywca. To już nie Śląsk? :?

Pexu - 14-02-2010, 17:26

dzisiaj zrobiłem trasę Halinów-Marysin i po 3 godzinach w drugą stronę. śnieg rozjeżdzony, standardowo żadnego pługu. w sumie przywykłem już do tego. a najfajniej mam tu, gdzie mieszkam - Halinów odśnieżają tak, że nawet tydzień po opadach śniegu drogi są białe :D
gorzej jak przyjdzie odwilż, dziura będzie dziurą poganiała kolejną dziurę... :roll: :evil:

Kaucz - 14-02-2010, 20:14

Mam ochotę dorwać tych, którzy odpowiedzialni są za odśnieżanie parkingów na osiedlach... To co tam jest to już nawet nie śnieg... To lód ! Pakowanie stało się niebezpieczne dla zderzaków. Nie wspomnę o tym, że na każdym miejscu od cholery lodu, o który trę podwoziem :evil: .
Dziury ? To są już kratery...
Czuję, że zawiecha będzie do robienia :cry:

Corey - 14-02-2010, 20:43

Fakt, o drogach może czasem się drogowcom ale o parkingach nikt nie pamięta.
Śnieg na drodze tak bardzo jeszcze nie przeszkadza, gorzej z tymi dziurami których ciągle przybywa.