Forum ogólne - Zanim zaczniecie narzekać na swoje stare auta- przeczytajcie
Anonymous - 24-12-2009, 10:04
jaca71 napisał/a: | Czyli chodzi o początki 2.0TDI PD? |
czyli chodzi po pierwsze o sprawdzenie czy w danym silniku o danym kodzie moze wystepowac ten problem i po drugie jak stwierdzimy ze nasz silnik jest "zagrozony" czy zostalo to wymienione na jakiejs akcji serwisowej jesli nie to OMIJAMY TAKI SILNIK SZEROKIM LUKIEM, podobnie jak skrzynie multitronic.
robertdg napisał/a: | zdarzały się też problemy z falującymi wolnymi obrotami, problem niestety nie tkwił w programie ECU, tylko gdzieś w jakimś elemencie silnika, znam takich conajmiej 6 potwierdzonych przypadków, |
nie znam takich przypadkow choc siedze sporo na forach VAG ale tak jak piszesz jest to jakis bzdet ktory moze sie przydazyc dla kazdego auta.
krzychu - 24-12-2009, 10:21
Jeśli silnik diesla jest planowany na 150 tyś km to jest to silnik jest do
Powinien przejechać bez problemu 250 tys km jeśli to silnik diesla.
Trochę się już wcześniej nasłuchałem o tym 2.0 TDI...
Ja tam się cieszę ponieważ w benzyniakach jest prościej i mniej elementów narażonych na ekstremalne doznania
[ Dodano: 24-12-2009, 10:32 ]
arturro napisał/a: | podobnie jak skrzynie multitronic. |
A o tym może coś rozwiniesz. Znajomy ma taką w audi na razie 90 tys więc chyba na nią nie czas?
Anonymous - 24-12-2009, 10:55
krzychu napisał/a: | A o tym może coś rozwiniesz. |
sporo jest o tym na forach tematycznych, ogolnie jest to skrzynia z wyrokiem tzn ze musi sie popsuc (predzyj czy pozniej), a problem polega na tym ze naprawa jest bardzo droga i nie wszyscy potrafia to zrobic.
polecam tematy:
http://www.audiklub.org/p...t=83112&start=0
http://www.audiklub.org/p...t=75914&start=0
Anonymous - 24-12-2009, 11:17
I jeszcze "Ekspert Auto-Świata":
Marna jakość, ale nie chciało mi się przepisywać - idzie się jednak doczytać
http://img189.imageshack....0/zdjcie282.jpg
http://img199.imageshack....35/59359871.jpg
Anonymous - 24-12-2009, 11:30
dlatego min. jak szukalem sobie kolejnego audika zajelo mi to sporo bo w pierwszej kolejnosci odpadaly multi, a z manualem cabrio jest jak na lekarstwo, szukalem z quatrro ktory jest z tipem ale tych jest jeszcze mniej.
dodam ze nowe multi nie maja juz tych problemow
acha a jesli ktos sie napali ze musi byc multi (bo to jednak super skrzynia) to nalezy sprawdzic przy zakupie czy chociaz w aso byla zmieniana adaptacja skrzyni (byla na to akcja serwisowa) to przynajmniej odpadnie nam problem elektroniki ktory jest najczestrzy.
ja polecam omijanie multi z silnikiem 2.0TDI
ze to fajna skrzynia to wystarczy zerknac na filmik ponizej:
http://www.youtube.com/watch?v=mXBBn244joQ
zwroccie uwage jak auto przyspiesza a obrotomiesz stoi w miejscu, ma sie wrazenie jazdy autem ktore ciagle przyspiesza a'la tramwaj
Morfi - 24-12-2009, 11:49
Dlatego wole japońska motoryzacje Pożądna koncówka XX wieku
215 tys km i smiga super.
Anonymous - 24-12-2009, 11:55
Morfi napisał/a: | Dlatego wole japońska motoryzacje Pożądna koncówka XX wieku
215 tys km i smiga super. |
a niemiecka z konca XX wieku inna? stare merce lub audiki tez jezdza i maja trzy razy takie przebiegi, pogadaj kiedys z taksowkarzem ktory bedzie cie wiozl trapezem
Kaleid - 24-12-2009, 12:03
Morfi napisał/a: | Dlatego wole japońska motoryzacje Pożądna koncówka XX wieku
215 tys km i smiga super. |
Szkoda tylko, że gnije jak Polonez z lat dziewięćdziesiątych
Morfi - 24-12-2009, 12:09
arturro, chyba poczatek lat 90- tych. W124 maja po 600 tys na lpg i jezdzą.
Czy Audi 80 lub cygara 100
krzychu - 24-12-2009, 12:37
arturro napisał/a: |
ja polecam omijanie multi z silnikiem 2.0TDI |
Taki ma
arturro napisał/a: |
zwroccie uwage jak auto przyspiesza a obrotomiesz stoi w miejscu, ma sie wrazenie jazdy autem ktore ciagle przyspiesza a'la tramwaj |
Jechałem. W sumie w dieslu nie jest źle (nisko moment obrotowy) ale np. przy wyprzedzaniu jest zwłoka zanim ona zwiększy obroty a samochód zacznie przyspieszać...
W Mitsu masz CVT w benzyniakach zasada ta sama.
Anonymous - 24-12-2009, 12:38
Morfi napisał/a: | arturro, chyba poczatek lat 90- tych. W124 maja po 600 tys na lpg i jezdzą.
Czy Audi 80 lub cygara 100 |
to nie jest koniec XX wieku tzn lata 90'te?
odpowiem za Ciebie, tak jest to koniec XX wieku.
robertdg - 24-12-2009, 15:05
krzychu napisał/a: | Jeśli silnik diesla jest planowany na 150 tyś km to jest to silnik jest do
Powinien przejechać bez problemu 250 tys km jeśli to silnik diesla. |
Byłbym sklonny powiedzieć ze powinien bez problemu przejechać ponad 500tyś, mam sąsiada który jest taksówkarzem, w 2002r kupił glanc nówke Avensis z silnikiem D4-D, auto zrobiło bez zająknięcia niespełna 600tyś i śmiga do dzisiaj bezproblemowo, a już nie będę wspominał po ile mają natrzaskane Mercedesy okulary z silnikami 3.2 CDi którymi śmiga kunkurencyjna dla niego korporacja(dodam tylko że średni przebieg roczny takiego Mercedesa to min 150tyś km)
arturro napisał/a: | zwroccie uwage jak auto przyspiesza a obrotomiesz stoi w miejscu, ma sie wrazenie jazdy autem ktore ciagle przyspiesza a'la tramwaj | 67s od 0-200km/h porażka jak na auto z silnikiem 2.0TDi 140KM
Anonymous - 24-12-2009, 15:45
robertdg napisał/a: | 67s od 0-200km/h porażka jak na auto z silnikiem 2.0TDi 140KM |
nie chodzi o czasowke tylko o to w jaki sposob to robi (przyspiesza), ma sie wrazenie jakby auto caly czas ciagnelo do przodu.
jesli zas chodzi o podziwianie czasu polecam ten filmik:
http://www.youtube.com/us.../88/qrlM1Abbk5s
jaca71 - 25-12-2009, 21:41
arturro napisał/a: | nie chodzi o czasowke tylko o to w jaki sposob to robi (przyspiesza), ma sie wrazenie jakby auto caly czas ciagnelo do przodu |
Skrzynie CVT (zwane przez audi multitronik) to jest genialny wynalazek mimo pozostawienia w układzie conwertera momentu obrotowego. A najfajniejsze w tej skrzyni jest to że przeczy teorii jakoby samochód najlepiej przyspieszał przy max momencie silnika
Misiek :) - 26-12-2009, 11:31
Scheißewagen z silnikiem tdi w pl jest kultem...z którym ja się nigdy nie zgadzałem.
Jechałem jako pasażer avensisem i passatem z 2006r oba 2,0 diesel.
Avensis reaguje od razu na pedał gazu, a Scheißewagen po chwili
pozatym kultura pracy i konfort podróżowania inny.
Po jeździe toyką stwierdziłem, że takie auto mógłbym mieć. Passat? wozidełko jakich wiele i nic mnie w nim nie urzekło. i nie dał bym tyle kasy za takie auto...
Po drugie ludzie zapominają że Scheißewagen ma też niezłe silniki benzynowe... i na dieslu się świat nnie kończy
A jeszcze pytanko...
Mitsu korzysta z 2,0 tdi z Scheißewagena, czy one też tak się sypią...
|
|
|