To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1.9 Di-D] Dwie sprawy

robertdg - 28-12-2009, 23:22

pawelsonx, w 1.9 Di-D turbina jest chłodzona tylko olejem
pawelsonx - 29-12-2009, 00:42

no tak poderdało mi się z moim samochodem
niezbedny - 29-12-2009, 16:28

przejechałem prawie 500km. spalanie się znacznie zmniejszyło. 6,4l na 100 przy dość szybkiej jeździe (200km autostradą). Wskazówka temperatury prawie pionowo, więc wszystko ok :) a co do turbiny, to pytanie czysto teoretyczne. wydaje mi się, że wszystko jest ok. jeszcze tylko to piszczenie w kole muszę zlikwidować.

pozdrawiam

Anonymous - 29-12-2009, 19:19

Cześć Niezbedny. Jeśli chodzi o popiskiwanie w kole to ja miałem też kiedyś taki patent w swojej Cari. Okazało się, że kończyły się klocki a ten dźwięk to był po prostu sygnał dla kierowcy, że trzeba zajrzeć do koła. W trakcie jazdy zaczynało coś popiskiwać - w trakcie hamowania cisza. Po kilku hamowaniach przestawało piszczeć a za jakiś czas od nowa. Zobacz u siebie, być może masz te same klocki co ja.
Tomashi - 31-12-2009, 10:30

LukaszSZ999 napisał/a:
Temperaturę masz w normie.
Jejku, to żaden termostat, tak mają i koniec... Latem to się do połowy wychyli ale nie zimą.

Ależ skąd! Przecież Kolega pisze, ze "przy długiej jeździe 130 km/h". Przy takich prędkościach MUSI dojść do prawie połowy.
Przy trasach paru-parunastu kilometrowych na zimnym silniku (zimą) faktycznie ledwo co się wychyli, ale nie przy takiej jeździe j.w.
Walnięty termostat na bank, co potwierdza wysokie zużycie paliwa.

Zresztą na ten temat Forumowicze wylali morze postów :roll:

carismax - 02-01-2010, 11:39

Przyłączam sie do tematu

Moja wskazówka cały czas wygląda tak:

Temperatura za oknem -2*C ale inna sprawą jest to że poruszam się bardzo delikatnie bo to nowy nabytek, pierwszy raz mam diesla i w dodatku nie mam opon zimowych :P

gulgulq - 02-01-2010, 13:30

jak wyżej - wszystko wskazuje na walnięty termostat
Tomashi - 02-01-2010, 21:32

wiktorholas napisał/a:
nie mam opon zimowych :P

:shock:
Uwaga! Szaleniec na drodze ! :D
Tak poważnie, to czym prędzej śmigaj po zimówki, bo może być za późno...

Saqu - 02-01-2010, 21:38

wiktorholas napisał/a:
i w dodatku nie mam opon zimowych

Heh raz, że masz inne właściwości jezdne i się ślizgasz nawet na "suchym" asfalcie zimą, a dwa to nadmierne zużywanie się i niszczenie opon letnich, gumy się niszczą i mogą za długo nie pociągnąć, tak patrząc na portfel jednak chyba jest lepiej wymieniać opony :D

Troche mały OT się zrobił :P

carismax - 03-01-2010, 17:43

Tomashi napisał/a:
wiktorholas napisał/a:
nie mam opon zimowych :P

:shock:
Uwaga! Szaleniec na drodze ! :D
Tak poważnie, to czym prędzej śmigaj po zimówki, bo może być za późno...

Spokojnie, sytuacja opanowana. Zimówki zakupione, różnica jest straszna i nawet Cari zaczęła hamować :P

Wracając do sprawy termostatu, trochę dziś podeptałem i temperatura nadal nie chce się podnieść. W tygodniu postaram podjechac sie do mechanika żeby to zrobić i dam znać czy się polepszyło. A powiedzcie mi jeszcze... Cari z silnikiem 1.9 DiD jakie lubi obroty?? Wszystkie japońce jakie miałem (w benzynach) lubiły jeździć górą, a jak diesel ??

[ Dodano: 04-01-2010, 14:50 ]
A powiedzcie mi... wymieniać cały termostat (wraz z obudową) czy można bez problemu kupić sam wkład i wymienić?? Czy ciężkie jest dojście to termostatu??

A więc... termostat wymieniliśmy z kolegą, temperatura wróciła do normy, spalanie się zmniejsza. Wymiana (jak na pierwszy raz) 30min

kamil9550 - 23-01-2010, 20:46

Witam serdecznie jestem posiadaczem Carismy 1.9 DID 2000r od paru dni. Jak prawidłowo wskazówka powinna pokazywać temperaturę po rozgrzaniu silnika? U mnie jest tak trochę więcej, niż 1/3 ale do polowy jeszcze brakuje.Zauwazyle tez cos takiego, że po przejechaniu około 15km silnik się rozgrzał i obroty spadły a jak stanąłem na światłach to nagle temp. zaczęła spadać znowu a obroty wzrosły. Czy to może być wina termostatu?
robertdg - 23-01-2010, 20:59

kamil9550, moze byc wina termostatu. przy okazji sprawdz poziom plynu chłodniczego
kamil9550 - 23-01-2010, 21:03

plyn jest ok sprawdzalem.a jakiej firmy termostat kupic do DID?Dobry ale nie za drogi.
robertdg - 23-01-2010, 21:06

kamil9550, wahler
kamil9550 - 23-01-2010, 21:08

w przyblizeniu ile moze kosztowac?