Carisma - Techniczne - Przycisk komputera pokładowego
adams915 - 13-01-2010, 21:25
Witam wszystkich.
Czytam, czytam i dalej nic nie wiem, a w szczególności jak uzyskać jakiekolwiek wskazania komputera na wyświetlaczu. Oprócz temperatury zewnętrznej, daty, godziny i informacji radiowych nie mam innych wskazań. Myślę, że jest to jakiś drobiazg lecz ja tego nie wiem. Dzięki za wszystkie informacje.
plecho1 - 14-01-2010, 12:39
Witam.
Pisaliśmy o przypadkach jak podłączone mamy inne niż orginalne radio.
Ty masz jak rozumiem orginalne więc powinieneś poszukać w funkcjach radia. Moim zdaniem powinno się przełanczać pomiędzy wskazaniami kompa a informacjami wyświetlanymi przez radio. Przełanczanie funkcji kompa oraz resetowanie wskazań dokonuje się za pośrednictwem radia. Tylko nie wiem jak bo nie mialem orginalnego radia .
adams915 - 14-01-2010, 20:28
Mam na nim napisane:
Mitsubishi Motors W142
Tak więc sądzę, że jest to fabryczne urządzenie. Tym bardziej jestem zdziwiony, bo wydawalo mi sie, że to właśnie sprzęt fabryczny powinien współdziałać.
Dzięki za każdą podpowiedź
lukas88lag - 14-01-2010, 23:24
No nie wiem w fabrycznym radiu (czyli twoj model) jest przycisk "DISP", to on właśnie służy do przełączania funkcji komputera pokładowego. Jego dłuższe przytrzymanie powoduje reset ustawień. Ale z Twojego opisu wynika, że w ogóle nie wyświetla Ci opcji średniego spalania ani żadnych innych, Spróbuj wyciągnąć radio i sprawdź czy wszystkie kostki są wpięte. Może ktoś podłączył radio na szybko i nie podpiął kostki odpowiedzialnej za sterowanie funkcjami komputera.
adams915 - 15-01-2010, 10:53
Przycisk oczywiście jest, jego naciśnięcie lub przytrzymanie nic nie powoduje.
Faktycznie, może kostka nie jest wpięta, wydaje mi się też mało prawdopodobne aby ktoś w Belgii tam grzebał, na typowy bubel fabryczny też nie liczę.
plecho1 - 15-01-2010, 12:08
A może spalił Ci się bezpiecznik od kompa. Z którego roku jest Twoje auto?
Jeśli miałbyś wypiętą kostkę od sterowania kompem to by Ci działały przyciski pod wyświetlaczem.
adams915 - 15-01-2010, 17:31
Produkcja autka 03.2000. Przyciski pod wyświetlaczm owszem działają. Mogę nimi zmienić datę, czas oraz jasność wyświetlacza. Jeśli sugerujesz bezpiecznik to podpowiedz- który, bo instrukcja ani oryginalna ani tłumaczona nie pokazuje oddzielnego do komputerka.
Jeśli to ma być odpowiedzialny za radio to wykluczam, radyjko działa. No może w radyjku samym jeszcze coś siedzi ?
plecho1 - 15-01-2010, 20:55
Opiskę bezpieczników do diesla na forum znalazłem jedynie max do rocznika 1998.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2424
Nie wiem jak jest u Ciebie ale w roczniku 1998 w skrzynce bezpiecznikowej w kabinie bezpiecznik nr 2 - ECU, dach przesuwny zabezpiecza tylko 2 układy i może właśnie za to odpowiadać.
Może sprawdż wszystkie bezpieczniki najlepiej miernikiem bo tak nie trzeba ich wyciągać.
Jeśli byłoby coć z radiem to po jego odłączeniu powinno wszystko działać a funkcje dało by się przełanczać w wyżej opisany przezemnie sposób.
adams915 - 17-01-2010, 14:24
Niestety, wszystkie bezpieczniki w kabinie są ok, sprawdzałem omomierzem, szykuję się do wyciągnięcia radia. Co prawda nie wiem do końca czy mi się uda ale próbować trzeba, jeśli nie to podjadę do "fachowców".
gitarr - 22-06-2010, 19:42
Witam odświeżam temat!!
Moje autko to Carisma II 1,9td. Proszę o pomoc w ustawieniu komputera pokładowego na spalanie średnie. Jedyne co mi się wyświetla to temperatura, data i godzina i za cholerę nie mogę przejść do innych ustawień komputera. Mogę jedynie zmienić datę i godzinę. Przycisk DISP na radiu nic nie przełącza, próbowałem też kombinacji klawiszy komputera z odłączonym radiem. Dodam że wcześniej miałem Carismę GDI bez radia i nie było żadnego problemu z przełączaniem funkcji i nawet nie było takiej opcji żeby pokazywała się data.
Pomocy!
adams915 - 22-06-2010, 20:27
Ja wnioskuje, że jest jakiś "myk". Nienormalne aby firmowe radio nie współpracowało z wyświetlaniem komputerka. Niestety, mam ten sam problem, nic Ci nie jestem w stanie pomóc.
gitarr - 22-06-2010, 20:31
Probowałem, jeszcze odłączyć akumulator, ale jedyne co sie stalo to data sie zresetowała.
Jeżeli ktoś miał podobną sytuację i sobie poradził to prosimy o pomoc.
adams915 - 04-07-2010, 19:00
Niestety, odłączenie radia, tak jak pisali Koledzy wczesniej, nic nie dało.
Nasuwa się pytanie - czy ten komputer gdzieś tam jest, a jeśli tak to gdzie go szukać ?
Proszę o podpowiedź.
gitarr - 05-07-2010, 19:20
Witam,
z tego co mi wiadomo to w tych autach co my mamy nie da sie przelaczac komputera. Przegladajac instrukcje obslugi w jezyku niemieckim (ktorego nie znam) wywnioskowalem ze w dieslu nie ma komputera. Bylo tylko ze w dieslu jest data, a w reszcie silnikow śr. spalanie, śr. prędkość itd. Mialem wczesniej GDI i nie bylo nawet opcji zeby pokazywalo date. Sproboje jeszcze kiedys podjechac do serwisu Mitsubishi, żeby sie upewnić na 100%, bo na tym forum nikt nic nie wie na ten temat.
[ Dodano: 05-07-2010, 19:30 ]
Właśnie przejrzałem sobie kilka aukcji na allegro Carismy z lat 1999-2000 1,9TD na zadnym zdjeciu nie znalazlem, zeby na wyswietlaczu bylo cos innego niz data, wiec podejrzewam, ze tak ma byc i koniec, te auta widocznie nie maja komputera pokladowego.
|
|
|