To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Bagaznik Lancera, a wozki naszych milusinskich

spunki - 29-12-2009, 18:43

Ja mam Bebecar Stylo AT (3w1). Trochę ciężki ale bardzo dobrze i precyzyjnie wykonany i dodatkowo bardzo szybko się składa. Żeby go zmiesić w bagażniku muszę gondolę złożyć a nastepnie wozek. Taki nam sie spodobal i dlatego taki wybralismy. Miesci sie w Lancerku wiec jest OK. Polecam wszystkim.
Kiewar - 29-12-2009, 20:10

pekaes napisał/a:
Panowie, temat wózków jest dla mnie bardzo ciekawy, ponieważ spodziewamy się z żoną bobasa i powoli robimy przegląd rynku.

Możecie podzielić się Waszymi spostrzeżeniami - na co zwracaliście uwagę przy kupnie wózka? I jaki wózek Waszym zdaniem będzie trafnym wyborem (wymiary) w przypadku konieczności przewożenia go w bagażniku Lancerka Sedana?

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

Cześć!

Jak kupowałem wózek, to zrobiłem tak jak radzi Macior: podjechałem pod sklep i sprawdziłem, czy wózek się zmieści do bagażnika, czy w miarę prosto można go złożyć itp.

Zanim kupiłem wózek najpierw poczytałem trochę na wózkowych/mamusiowo-tatusiowych forach.

Wybrałem wózek marki Jedo model Bartatina Freeline alu plus (http://www.jedo.pl/2009/index.html), bo:
1 mieści się do bagażnika
2 miał dobre opinie od użytkowników/internautów - w sensie od rodziców, bo nie sądzę, żeby te opinie pisali faktyczni użytkownicy ;-)
3 ma spore pompowane koła (dobra amortyzacja i duża dzielność w trudnych warunkach typu piasek i śnieg), sportowy bieżnik opon, bajeranckie szprychowe alusy, normalne wentyle (łatwość ew. dopompowania); koła bardzo łatwo zdjąć i założyć - na "szybkozłączki" trochę jak w F1 ;-)
4 zawieszenie na skórzanych pasach, więc bujanie wzdłużne i poprzeczne nie grozi poluzowaniem nitów jak w innych wózkach/modelach, bo tu nie ma nitów na które działają siły podczas bujania
5 był dostępny w kolorze czerwonym (góra) tak jak mój Lancer :-)
6 ten model to 2 w 1 (gondola + spacerówka), w gondoli jest dodatkowo u góry foliowe okienko, dzięki czemu dzieciak może obserwować świat
7 jest do kupienia przejściówka do zamontowania na stelażu wózka, fotelika samochodowego marki Recaro model Young Profi Plus (taki kupiłem)
8 ma dobry i fachowy serwis (w razie czego)
9 dobre, bo polskie
10 pan sprzedawca ze sklepu wózkowego się dobrze wyrażał o tym modelu, choć zachwalał też inne, droższe wózki

Narzekać na ten wózek absolutnie nie mogę, tym bardziej, że dzieciak zasypia w nim błyskawicznie zarówno na spacerze jak i w domu, a to WIELKA ZALETA tego wózka!

Pozdrawiam,

bastek - 29-12-2009, 21:37

pierwszy wózek kupowała moja mama, czyli babcia - kupiła fajny, mrkowy (podobno), ale... niski. ma tzw. "metr piećdziesiąt w kapeluszu" i kupiła pod siebie. nie wiem jaka firma
miałbyć 3 w 1, ale niewykorzystywaliśmy tego - fotelik był wcześniej od szwagra, gondola potrzebna przez 5 m-cy, potem jako spacerówka. też miał zdejmowane koła, zespusły się przy drugim dziecku (mojej siotry). a stelaż się połamał, jak po siostrze przejeliśmy znów my (od skłagania)

więc trochę na cito (bo nasza mała miała 3 m-ce, więc wózek baaardzo potzrebny) kupiłem taki zwykły (1 w 1), używany na allegro - firma anmar
na co patrzyłem - wysokośc rączki, przekładana rączka przód-tył, poj., duże, nieskręcające koła, zawieszenie nie skórzane (w pierwszym było skórzane, nie podobało mis się)

co do bagażnika - przymierzałem poprzedni (ten co się połamał), nowego nie - okazało się, że jest ciut wyższy i wchodzi na styk....

gzesiolek - 30-12-2009, 10:38

Dzieki chlopaki za info ;)
Ktos mial moze fotelik Maxi Cosi Cabrio i wozek z adapterami do niego?

jaca71 - 30-12-2009, 10:59

O jeszcze tu zapomniałem napisać:
Moje obie córki rodziły się na jesieni - od razu zdecydowaliśmy że rezygnujemy z gondolki nie przewidywaliśmy długich mroźnych spacerów.
Kupiliśmy (a właściwie dziadkowie kupili a my wybraliśmy) 3w1 firmy bebe Confort ale bez gondolki. Czyli podwozie, spacerówka i fotelik z możliwością przypięcia do podwozia.
Fotelik super, duży (spokojnie starcza do 13kg) bez problemu mieścił się w corsie, z dobrymi pasami, łatwy do zamontowania w samochodzie i na podwoziu. Do bagażnika wrzucałem samo podwozie bez problemu mieściło się we wspomnianym mikrusie.
W lecie pewnie zdecydowalibyśmy sie na dokupienie gondolki ale w naszym przypadku była zbędna. Spacerówka i fotelik jak pisałem fajne.
Podwozie? Słabo tłumi nierówności, bez szans jazdy w terenie: w dolinie Strążyskiej skapitulował chociaż całą Kościeliską przebrnął i do Morskiego Oka dojechał :P
Następny etap (9-25kg) to był fotelik Maxi Cosi Priori prosty - idealny.
Trzeci etap (15-36kg) to Graco Logico wersja Race Obecnie chyba nie produkowany ale wygląda jak Logico L - wydaje się ok.

Anonymous - 30-12-2009, 12:46

gzesiolek napisał/a:
Dzieki chlopaki za info ;)
Ktos mial moze fotelik Maxi Cosi Cabrio i wozek z adapterami do niego?

Ja mam wózek Quinny Speedi SX -jedyny wielofunkcyjny (z gondolą itp.) i pełnowymiarowy wózek, który mieścił się do bagażnika mojego poprzedniego auta (VW Polo z bagażnikiem 270l). Szczerze polecam, mam go ponad trzy lata, obecnie używa go moja druga pociecha.
Zalety wózka:
-duże, pompowane koła;
-łatwo się składa do niewielkich rozmiarów (do bagażnika lancera sedana spokojnie wchodzi stelaż, gondola, koła i zostaje dużo miejsca na inne żeczy -nic nie muszę wozic w przedziale pasażerskim);
-bardzo zwrotny, można prowadzic jedną ręką;
-na wyposażeniu: gondola i duża spacerówka dla starszych dzieci, folie przeciwdeszczowe, śpiworki na zimę, torba na klamoty z przewijakiem, pompka do kół itp.
Wady:
-cena (trzy lata temu za cały komplet dałem ok. 1500 zł, dziś widzę, że podrożał do ok. 1900zł);
-po trzech latach intensywnego użytkowania delikatne luzy na nitach, poza tym jest git.

Kiedy dzieci były małe używałem fotelika Maxi Cosi Cabrio, który czasami na zakupach wpinałem do w/w wózka -wygodne, ale trzeba miec na uwadze, że do bagażnika trzeba później zmieścic i zakupy i wózek :lol: Dlatego częściej jako podstawy do fotelika używałem sklepowego wózka. Poza tym w foteliku malucha należy trzymac jak najkrócej -na spacery lepiej używac gondoli.

gzesiolek - 30-12-2009, 13:14

Dzięki Forensic, o taka odpowiedz mi chodzilo ;)
R2D2 - 31-12-2009, 12:41

Hej, jeśli chodzi o wózki, to dla starszych dzieci polecam quinny zapp. Rewelacyjna spaceróweczka, która zmieści się nawet za fotelem kierowcy. Solidna aluminiowa rama (wytrzymała nawet moją dwójkę bobasów po 15 kilo) i super kółka. Po dwóch latach zajechałem łóżyska w kołach (od plaży), w sklepie chcieli za kółko 56 zł, ale wujek kupił dwa łożyska za 12 i temat załatwiony. Wózek ma adapter do fotelika maxi cosi - na zakupy po sklepach wielkopowierzchniowych jak znalazł. POLECAM! Cholerka zabrzmiało trochę jak reklama.
megas1 - 23-01-2010, 17:28

Generalnie wózka nie używamy bo małą nosimy w chustach, tj. z nosidła w aucie do chusty i z powrotem. Może kiedyś kupimy wózek ale jakąś "lajtową" wersję typu parasolka
Lestat - 24-01-2010, 15:00

megas1 napisał/a:
Generalnie wózka nie używamy bo małą nosimy w chustach, tj. z nosidła w aucie do chusty i z powrotem. Może kiedyś kupimy wózek ale jakąś "lajtową" wersję typu parasolka

eee sorry nie chce byc niemily ale chusta jest moim zdaniem dobra na pierwsze 2 miesiace zycia i chyba sluzy tylko do transportu - nie chodzicie z Małą na spacery?? Nie wiem tez jak ze wzrostem Waszej małej ale chusta chyba bedzie za mała jak dziecko bedzie mialo 60 -70 cm....a na spacerowke moze bedzie jeszcze za mala bo nie bedzie umiala siedziec...pytam teoretycznie bo nigdy takiej chusty nie uzywalismy...

megas1 - 25-01-2010, 13:47

Jak dziecko nie chodzi to i tak jest wożone w wózku albo noszone. A dzieciaki można nosić tak długo chuście aż ci kręgosłup wytrzyma ;) - są różne sposoby wiązania chust w zalezności od wieku dzieciaka. No i rodzaju chusty bo jest ich kilka różnych rodzajów ale to nie temat na forum mitsu. Raczej chustoforum.pl - tam jest wszystko o tym.
Lestat - 25-01-2010, 14:23

aha ok...zostawiam temat ;-)
Bart007 - 25-01-2010, 14:32

Kiewar napisał/a:
Wybrałem wózek marki Jedo model Bartatina Freeline alu plus

Mam identyczny wózek i potwierdzam jego zalety, acz nie wymieniłeś chyba najważniejszej - że gondola jest bardzo dużo i dziecko ma więcej miejsca niż u wielu innych producentów.

Zakup wózka to faktycznie spora logistyka. Z ogólnych rzeczy warto wiedzieć, że wózki resorowane na paskach mają wyraźnie mniejszą wysokość po złożeniu niż te na sztywnych resorach, a te z kołami skrętnymi są z kolei dłuższe niż z nieskrętnymi, różnice potrafią być spore.

sla - 25-01-2010, 18:29

Ja polecam szwedzkie wózki Emmaljunga, cena co prawda ok.3000, ale są tego warte.
jaca71 - 25-01-2010, 23:22

sla napisał/a:
Ja polecam szwedzkie wózki Emmaljunga, cena co prawda ok.3000, ale są tego warte.

Można wiedzieć co poza cena jeszcze je wyróżnia?