To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Szyba ogrzewana jak to się je

elektryk - 21-01-2010, 01:42

tomek.rzepek napisał/a:
och Ty kur.. teraz to mnie zazyłes. jutro moze podpatzre, a nie jest czasem tak ze jest wtopiony w szybe? no wybacz uszczelkie nie wyskrobie żeby spojrzeć. :D
No tak czy siak jest wtopiony ale którędyś musi wychodzić z szyby i gdzieś być podpięty. Tak na oko mi to wyglądało że jest podłączony gdzieś w okolicach silnika wycieraczek, ale samochód trzymam na dworze i ciężko mi cokolwiek pogrzebać.

Dla zainteresowanych, podgrzewanie szyby przedniej podłącza się do wiązki silnika wycieraczek (jest obok oddzielna kostka). Zrobiłem krótki rekonesans i wygląda że mój samochód posiada wszystkie elementy żeby zasilić podgrzewanie szyby. Albo to fabryczne, albo przypadkowo ten co naprawiał mój samochód włożył dodatkowy przekaźnik bo uznał że jakiegoś brakuje. Jak uruchomię wszystko po wymianie szyby podzielę się dalszymi przemyśleniami.

nytsug - 17-11-2014, 00:15

Odkopię trochę temat. Jak się załącza ogrzewanie przedniej szyby? Przypuszczalnie powinna włączyć się razem z tylną - czy tak to się odbywa?
elektryk - 21-11-2014, 21:35

Załącza się razem z przednią i lusterkami.
miron - 21-11-2014, 21:41

A jakie oznaczenia ma ori szyba. Może jakieś zdjęcia.
nytsug - 22-11-2014, 00:21

Tylko, że ja nie mam grzanych luster więc coś było kombinowane. Albo nie wiem gdzie się to załącza.
apg2312 - 22-11-2014, 00:41

nytsug napisał/a:
Tylko, że ja nie mam grzanych luster więc coś było kombinowane. Albo nie wiem gdzie się to załącza.

Podgrzewanie tylnej szyby i lusterek bocznych załącza się tym samym przyciskiem. Jeśli zamontujesz podgrzewaną przednią szybę, podłączasz ją pod ten sam przycisk.

elektryk - 22-11-2014, 01:12

apg2312 napisał/a:
nytsug napisał/a:

Podgrzewanie tylnej szyby i lusterek bocznych załącza się tym samym przyciskiem. Jeśli zamontujesz podgrzewaną przednią szybę, podłączasz ją pod ten sam przycisk.
Nie do końca, przednią szybą zawiaduje oddzielny przekaźnik w skrzynce pod maską, nie pamiętam, ale przypuszczałbym że jest dedykowany bezpiecznik do tylko do tego obwodu. Przekaźnik jest sterowany z ETACS razem z przekaźnikiem od tylnej szyby i lusterek.
apg2312 - 22-11-2014, 02:14

To, że oddzielny przekaźnik i bezpiecznik być powinien, to logiczne. Chodzi mi o to, że nie ma osobnego przycisku do podgrzewania tylnej szyby, osobnego do lusterek i jeszcze dodatkowo osobnego do przedniej szyby. Wszystko włącza się jednym knefelkiem.
nytsug - 23-11-2014, 00:42

No dzięki! Sprawdzę jak poskładam wszystko bo przed zimą robię blacharkę i tak sobie zauważyłem paski na dole przedniej szyby stąd pytanie o to włączanie ogrzewania.

[ Dodano: 09-12-2014, 11:27 ]
Potwierdzam. Włączenie przedniej szyby załącza się razem z podgrzewaniem tylnej i lustrami, przynajmniej u mnie:)