To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Automatyczna skrzynia biegów - problemy

robertdg - 05-01-2010, 21:30

Kmer, każdy producent zaleca inaczej, jednak wiekszość producentów zaznacza zeby nie holowac auta z automatyczna skrzynia, dlatego zaznaczylem ze moze sie zatrzec skrzynia, dobrze piszesz ze dystans powinien byc nie wiekszy niz 50km, tak samo predkość nie powinna byc wieksza niz 50km/h, takie sa bynajmniej ogolne zalozenia, tak mi nawet powiedzial kiedys gosc u ktorego moj brat serwisuje swoje auto z automatem, ale w kazdej skrzyni pompa olejowa jest napedzana poprzez ruch obrotowy silnika, wiec jezeli auto jest ciagniete na nieodpalonym silniku to skrzynia nie jest smarowana na tyle na ile powinna bys smarowana, prosze napisz w czym popelnilem blad, pragne doskonalic swoja wiedze wiec kazde wskazowki beda gleboko nagradzane ;-)
Kmer - 05-01-2010, 21:40

robertdg, zwróć uwagę na to
JarekC napisał/a:
Silnik odpalał, więc uruchamiany był co jakiś czas.

Czyli co jakiś czas skrzynia miała obieg olejowy,także nie chodziła na sucho,cześć oleju zostaje w części gdzie znajdują się tarczki,jeżeli moja sugestia na nauczenie skrzyni od nowa pracy nie zda rezultatu,to sadze ze będą tarczki do wymiany tylko bo mogły się przypalić jak nie było filtru olejowego na nich,jeżeli kolega ma jakieś pojecie mechaniczne może zrobić to nawet samemu,i niekoniecznie trzeba wyciągać skrzyni na ulice.

robertdg - 05-01-2010, 21:49

Kmer, no tak, wczoraj o tym pamietalem a juz dzisiaj umknelo mi z glowy, oczywiscie nie stawiam odrazu negatywnej diagnozy, bo napisalem wyzej, ze jak Twoja metoda nauki ECU nie da pozytywnego rezultatu to bedzie wina skrzyni, Kmer dzieki za przypomnienie :prayer:
Kmer - 05-01-2010, 21:56

robertdg, widzę ze masz deficyt na wiedzę i tylko Twoje racje są słuszne,no cóż moja wiedza nie dorasta Twojej jak widzę,i nie mam doktoratu ze wszystkiego sorrki :wink: :wink: :wink:
pyjte - 05-01-2010, 22:36

4g63colt, wspomniał istotną rzecz. Olej ! Użytkowałem auto w którym na zimnym nie było wstecznego i szarpało jak choleraaaa i wariował mi z biegami. Po wymianie ustało. Wiem ze przyczyną też może być czujnikk.... i tu nazwy teraz zapomniałem.... ale jutro dopisze
Anonymous - 05-01-2010, 22:43

Panowie,chłodnica była pęknięta,czy aby na pewno trochę oleju ze skrzyni się nie wylało?
Nie wiem jak w colcie ale w wielu samochodach w automacie olej ze skrzyni idzie przez chłodnicę wody.