To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] problem z biegami, zakleszyla sie skrzynia jest t

Anonymous - 24-01-2010, 22:38

witam,
ma dokładnie ten sam problem.. (poruszony w temacie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47894 ).
marcel1984 znajdą się jakieś fotki, co gdzie i jak zrobić aby usunąć tą usterkę, ile czasu zeszło Ci z usunięciem tego problemu?
czekam na info, pozdr.

I jeszcze jedno pytanie: czy jeżeli samochód postoi w dodatniej temperaturze usterka ma prawo sama ustąpić czy bezwzględnie potrzebna jest ingerencja i rozbieranie "połowy samochodu" ?
I drugie, jeżeli pierwsza opcja odpada to czy trzeba wjeżdżać na kanał czy da się dostać do skrzyni po podniesieniu na lewarku?

bleki01 - 25-01-2010, 13:32

Witam.
Wcześniejszy post juz nieaktualny.Teraz mampytanie czy ktos wie jak poskładać rozebraną skrzynie?Moze ma ktoś jakis schemat opis?
Pozdrawiam!

[ Dodano: 25-01-2010, 13:49 ]
amoze ma ktoś na sprzedaz taka skrzynie do 1.6?

Anonymous - 25-01-2010, 14:40

bleki01 napisał/a:
Witam!
Wczoraj stało mi sie prawie to samo.Tak samo jak kolega odpalilem auto z rana na mrozie cofnąłem i tez nie mogłem wbic nic innego poza 5.Z tym ze po puszczeniu sprzęgła auto cały czas jest na wstecznym mimo ze lewarek jest na luzie.Jesli wbije 5 to chyba jest 5 bo silnik staje jak puszcze sprzęgło.Na to też jest jakas rada?

bleki01 jak sobie z tym poradziłeś, czy to była ta usterka co u mnie?

kurde-90 - 25-01-2010, 21:49
Temat postu: zwalone biegi
Ja również niestety miałem przyjemność doświadczyć tej usterki. Jak w temacie samochód w najgorsze mrozy wieczorem cofnięty do tyłu, a kiedy chciałem ruszać do przodu :zonk: nic nie wbija poza 5-tym biegiem . W pierwszej chwili pomyślałem coś ze skrzynią, ale chwilę później opuściłem te myśl gdyż nie było żadnych oznak zużycia skrzyni. Dziwiłem się tylko tą 5tką, było to strasznie irytujące że aż zajrzałem na forum. Przedtem jednak odholowałem samochód z pomocą kolegi do mechanika. Ujrzawszy temat i rozwiązanie problemu, jak również po przyjściu myśli że rozłożenie skrzyni kosztowało by fortunę, przekazałem rozwiązanie problemu mechanikowi który już chciał rozkładać skrzynię. Udało się bez tego, a koszt przyjemności takiej wyniósł mnie "jedynie" 100 zł. Od tej pory staram się parkować tak żeby w te mrozy najpierw wstecznego nie wrzucać tylko od razu z buta do przodu :P .
bleki01 - 26-01-2010, 09:20

bleki01 jak sobie z tym poradziłeś, czy to była ta usterka co u mnie?[/quote]

Teraz juz nie jestem w stanie stwierdzic czy to ta sama usterka.Znalazły sie osoby ktore podczas mojej nieobecnosci chcialy mi pomoc i rozerbały skrzynie :? Terz szukam pomocy jak ja poskladac.moze ma ktos jakis schemat albo jeszcze lepiej opis..???

Anonymous - 03-02-2010, 11:15

już naprawione, (200pln)
kontakt do mojego mechanika na PW lub mailem
pozdr.

Marcel - 04-02-2010, 19:24

Witam ,u mnie parking zasypany ( 1metr śniegu) więc nadal ... z dostaniem się do skrzyni(dobrze że nigdzie nie muszę jezdzić i mogę poczekać aż śniegu trochę ubędzie) .brodix Czy możesz mi napisać jak twój mechanik rozwiązał problem? będę wdzięczny!!! Pozdrawiam
Anonymous - 05-02-2010, 16:22

nie było mnie podczas usuwania usterki
mechanik się pospieszył, miał to zrobić za kilka dni ze względu na nawał pracy ale znalazł chwilę i 2 dni później już jeździłem

Marcel - 07-02-2010, 12:27

Auto naprawione:)!Jak napisał marcel 1984 winna była zębatka(bądz wodzik na której jest umieszczona).Do usunięcia usterki zciągamy lewe koło i jeden plastik zasłaniający nam dojście do dekla skrzyni i nic więcej(łapy silnika nie odkręcamy).By odkręcic dekiel skrzyni dobrze jest mieć klucz nasadowy z przedłużką(jedną łamaną).Pręt powinien być zagięty na końcu 5-10mm w kształt L .Po odkręceniu dekla przez otworek w lewym dolnym rogu zobaczymy zębatkę ,którą za pomocą drucika należy pociągnąć do siebie.Czynność tą robiłem na biegu jałowym.Auta nie trzeba wysoko podnosić wystarczy lewarek , tak więc można to zrobić samemu na parkingu. Dzięki za podpowiedzi i w razie pytań służę pomocą:)
ramzinho - 05-12-2010, 12:59

Witam

Spotkało mnie dziś rano to samo. Czytając powyższe posty wiem co należy zrobić. Ale mam jeszcze pytanie.
Czy usterka ta wystąpiła u was więcej niż raz oraz co zrobić by ona się nie powtórzyła?

pajczer - 05-12-2010, 19:10

Witam, no mnie niestety też to dzisiaj spotkało ale z pomocą Waszych opisów udało się usterkę naprawić.

Problemu przysparza zdjęcie samego dekla, bynajmniej u mnie bez naciskania przez druga osobę od góry na skrzynie sam nie dałbym rady. No i trzeba być przygotowanym na to że zleci nam olej ze skrzyni. Tu akurat zmobilizowałem się do wymiany na świeży.

Ciekaw też jestem czy ta usterka lubi się powtarzać i jak jej zapobiec.

Pozdrawiam

Anonymous - 05-12-2010, 22:28

Witam,
są chyba tylko takie sposoby na uniknięcie tej usterki:
- parkować samochód w garażu ;) (temperatura raczej nie spadnie niżej niż: -10 st.C)
- na mrozie stawiać samochód tak aby ruszając jechać od razu do przodu - unikniemy wrzucania wstecznego.
Przyczyną usterki jest spore zgęstnienie oleju w skrzyni biegów na mrozie już od ok. -15st.C. Po wrzuceniu wstecznego biegu misiek cofnie ale po wrzuceniu 1-ki "wodzik" w skrzyni już nie wróci tam gdzie powinien i efekt taki jak opisano we wcześniejszych postach. Co do oleju stosowanego do skrzyni to ja np. miałem zalecany (wymieniony kilka miesięcy wcześniej) a usterka i tak wystąpiła. Może dlatego, że wymieniłem :wink: heh, na starym przejechane było 180tys.km i nie było tej usterki choć nie pamiętam żeby wcześniej były aż tak niskie temp. albo nie jeździłem..
Tej zimy jak zapowiadają duży mróz to na noc zaprowadzam na parking podziemny lub właśnie parkuję tak żeby wyjeżdżając jechać do przodu.
Pozdr.

+WODZU+ - 09-02-2012, 22:21

Witam.
Podpinam sie pod temat, ostatnio mialem taka przypadlosc jak reszta kolegow i dzieki zawartym tu informacja udalo sie to naprawic bez ponoszenia kosztow demontarzu skrzyni i kupieniu nastepnej.

WIELKIE DZIEKI ZA POMOC :)

Anonymous - 10-02-2012, 11:55

:biggrin:
wichura1 - 10-02-2012, 21:39

Czyli prawdopodobnie czas na wymiane oleju w skrzyni. :wink: