To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - zderzak tylny + wymiana, zna ktoś cenę?

waldinio - 09-01-2010, 00:36

w tym miejscu gdzie parkowałem chyba kamera chyba nie sięga z tego co pamietam
Lestat - 09-01-2010, 06:38

krzychu napisał/a:
też istnieją tylko zastanawiam się co z przejściem to innego ubezpieczyciela chyba o zwyżkach się nie musi dowiedzieć (co innego o zniżkach).

Wszytko jest tak jak napisales. Jesli chodzi o przejscie do innego ubezpieczyciela to bywa z tym roznie ale z reguly zycza sobie aby przedstawic im zaswiadczenie lub twoje oswiadczenie o okresie ubezpieczenie i ilosci stluczek/kolizji pokrywanych z AC oraz OC w tym okresie. Z tego co wiem jak masz stluczke juz u nowego ubzpieczyciela to sprawdzaja, jesli podpisales tylko oświadczenie (czyli nie miales zaswiadczenia od poprzedniego ubezpieczyciela), czy faktycznie miales tylko tyle stluczek ale jak to potem jest przeliczane czy faktycznie robia ci zwyzke 10% czy cos wiecej to juz nie wypowiem sie...

Uwex - 09-01-2010, 12:35

waldinio - generalnie to na nagraniach z monitoringu .... widać ! A jeszcze z dalszej odległości to już wcale . Może odróżnisz czy to był osobowy czy autobus . :wink:

ale może warto spróbować ?

Lestat - 09-01-2010, 12:39

No dokladnie niestety jakość nagran z hipermarketow jest taka ze nawet jak sie uda zorientowac co za model auta to odczytac numery rejestracyjne bedzie niezwykle ciezko...niestetey my nie mamy CSI ;-)
sn - 10-01-2010, 23:33

mam jeszcze pytanie, po prawej stronie w tylnym zderzaku jest miejsce na hak/oczko (przynajmniej tak kojarzę, zaślepka okrągła)?
czy jest możliwe żeby uszkodzić tą część (zapewne to ten kwadrat wystający, podłużnica?)?

autko wygląda tak:

mkrawcz1 - 11-01-2010, 08:38

Po pierwsze to wkręć w to zaczep do holowania, jak Ci się uda, to już 1 punkt dla Ciebie. Po wkręceniu zobacz, czy jest tak, jak być powinno (równolegle do podłoża i do osi podłużnej samochodu).
Adam_T - 12-01-2010, 09:59

A jak wyglada sprawa OC/AC kiedy zderzak uszkodzilo sie samodzielnie ?
mkrawcz1 - 12-01-2010, 10:44

Robisz z AC (jeżeli masz) i tracisz 10% zniżek (więc policz, czy warto). OC nie ma do tego nic.
krzychu - 12-01-2010, 10:53

Dzwonisz i mówisz że się stała straszna rzecz (warto przemyśleć co im powiedzieć ponieważ przy zgłaszaniu pytają o 101 rzeczy).
Adam_T - 12-01-2010, 12:17

Dzieki za szybkie odpowiedzi :-)
mkrawcz1 napisał/a:
Robisz z AC (jeżeli masz) i tracisz 10% zniżek (więc policz, czy warto). OC nie ma do tego nic.

Wlasnie o to mi chodzilo.
A czy oprocz mniejszej znizki na AC ponosze jakies dodatkowe koszty ?
Slyszalem o czyms takim jak 'doubezpieczenie' ..., ale moze to w innych sytuacjach sie zdarza.

mkrawcz1 - 12-01-2010, 12:23

Zależy jak masz podpisaną umowę z ubezpieczycielem.
Np. może Cię obciążyć częściowymi kosztami części z naprawy (z tytułu amortyzacji) - kwestia zapisów w umowie. Z doubezpieczeniem chodzi o to, że gdyby (odpukać) później nastąpiła szkoda całkowita (np. kradzież), to wypłaciliby Ci odszkodowanie (wg wartości z dnia szkody lub z dnia podpisania umowy ubezpieczenia - znów kwestia zapisów w umowie) minus to odszkodowanie, które teraz Ci wypłacają. Możesz dopłacić ułamek kwoty odszkodowania i pozbawić się tego ryzyka (o ile nie masz tego już zapisanego i zapłaconego w umowie).
Najlepiej zadzwonić do ubezpieczyciela lub agenta i sprawdzić - nic Cię to nie kosztuje, jeżeli uznasz, że koszty są za wysokie - sfinansujesz naprawę samodzielnie

Adam_T - 12-01-2010, 12:29

mkrawcz1, Rozwiales moje watpliwosci.
Odnosnie kontaktu z ubezpieczycielem/agentem to zrobie to, ale najpierw chcialem zasiegnac Waszej opini, co stalo sie blyskawicznie i za co serdecznie dziekuje :-)

krzychu - 12-01-2010, 12:34

mkrawcz1 napisał/a:
Z doubezpieczeniem chodzi o to, że gdyby (odpukać) później nastąpiła szkoda całkowita (np. kradzież), to wypłaciliby Ci odszkodowanie (wg wartości z dnia szkody lub z dnia podpisania umowy ubezpieczenia - znów kwestia zapisów w umowie) minus to odszkodowanie, które teraz Ci wypłacają.

Nie do końca.

Ubezpieczyłeś auto 1 stycznia na 40 tys zł. 2 stycznia szkoda na wymianę zderzaka wypłacą np. 4000zł więc ubezpieczenie masz na 36 tys zł. Jeśli 3 stycznia Ci ukradną to wypłacą Ci 36 tys zł. Ale jeśli ukradną Ci 3 grudnia to wypłacą Ci tyle ile będzie warte auto na dzień 3 grudnia (na pewno poniżej 36 tys). Przy małej szkodzie nie opłaca się doubezpieczyć (szczególnie jeśli już np. jest po pół roku ubezpieczenia ponieważ przeważnie wtedy auto jest już mniej warte niż suma ubezpieczenia obniżona o wypłatę) ale przy dużej szkodzie (albo 2-3 w danym okresie ubezpieczenia) już warto przemyśleć doubezpieczenie szczególnie że nie są to duże kwoty. Mam nadzieję że to klarownie wyjaśniłem.

To takie standardowe warunki + są różne opcje np. gwarancja wartości przy szkodzie kradzieżowej itd...

Adam_T - 12-01-2010, 12:39

krzychu napisał/a:
mkrawcz1 napisał/a:
Z doubezpieczeniem chodzi o to, że gdyby (odpukać) później nastąpiła szkoda całkowita (np. kradzież), to wypłaciliby Ci odszkodowanie (wg wartości z dnia szkody lub z dnia podpisania umowy ubezpieczenia - znów kwestia zapisów w umowie) minus to odszkodowanie, które teraz Ci wypłacają.

Nie do końca.

Ubezpieczyłeś auto 1 stycznia na 40 tys zł. 2 stycznia szkoda na wymianę zderzaka wypłacą np. 4000zł więc ubezpieczenie masz na 36 tys zł. Jeśli 3 stycznia Ci ukradną to wypłacą Ci 36 tys zł. Ale jeśli ukradną Ci 3 grudnia to wypłacą Ci tyle ile będzie warte auto na dzień 3 grudnia (na pewno poniżej 36 tys). Przy małej szkodzie nie opłaca się doubezpieczyć (szczególnie jeśli już np. jest po pół roku ubezpieczenia ponieważ przeważnie wtedy auto jest już mniej warte niż suma ubezpieczenia obniżona o wypłatę) ale przy dużej szkodzie (albo 2-3 w danym okresie ubezpieczenia) już warto przemyśleć doubezpieczenie szczególnie że nie są to duże kwoty. Mam nadzieję że to klarownie wyjaśniłem.

To takie standardowe warunki + są różne opcje np. gwarancja wartości przy szkodzie kradzieżowej itd...

Dzieki. Auto jest ubezpieczone na stala kwote, wiec chyba daruje sobie doubezpieczanie - ale jeszcze wszystko przelicze, jak juz emocje opadna ;-)

Jeszcze odnosnie:
krzychu napisał/a:
(warto przemyśleć co im powiedzieć ponieważ przy zgłaszaniu pytają o 101 rzeczy).

Czy sa jakies wazne pytania, na ktore warto zwrocic uwage i odpowiedzi 'przemyslec'?

krzychu - 12-01-2010, 12:44

Adam_T napisał/a:

Czy sa jakies wazne pytania, na ktore warto zwrocic uwage i odpowiedzi 'przemyslec'?

Co gdzie kiedy jak dlaczego kto itd.

Jak stało się wczoraj i zgłaszasz to ok. Ale niekiedy np. zgłasza się po 2 tygodniach a w umowie jest np. do 48h. Więc wtedy warto przygotować sobie gdzie, w jakiś okolicznościach itd. Tak samo uszkodzenie przez samochód na tą samą osobę przeważnie ubezpieczenia nie obejmują.