To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Cari 1.8 GDI] Klimatyzacja

Anonymous - 23-05-2007, 09:14

saphire napisał/a:
Ano wpuszczali jakiś barwnik to po pierwsze.....

po wpuszczeniu czynnika fluoroescesyjnego mozesz stwierdzic po kilku dniach czy cos wycieka i to specjalna lampa, wiec jesli fachowcy po kilku minutach potrafili stwierdzic ze klma jest szczelna na fest to spoko :D oczywiscie nie twierdze ze tak nie jest.
ja dla wlasnego spokoju jesli mialbym rozbierana klime sprawdzilbym laczenia najporostrzym domowym sposobem, tj. woda i ludwik.

saphire - 23-05-2007, 09:58

Oj wiem że po paru dniach może będzie widać barwnik ale lampę mam więc sam sobie w nocy poświecę po złączkach albo za tydzień do nich zajadę na rekontrolę :) Ale imho klima szczelna jednak jest bo jak widziałem na ciśnieniach i to podciśnienie to masakryczna próżnia tam była i nic nie popuszczało tzn. nie zasysało z zewnątrz i się utrzymywała dłuuuuugo bez najmniejszej zmiany podciśnienia. Jestem dobrej myśli w tej kwestii. I tak po wakacjach przecież mogę skontrolowac czynnik :) . Luzik zatem.
Brikston - 03-09-2008, 09:30

arturro napisał/a:
po wpuszczeniu czynnika fluoroescesyjnego mozesz stwierdzic po kilku dniach czy cos wycieka i to specjalna lampa, wiec jesli fachowcy po kilku minutach potrafili stwierdzic ze klma jest szczelna na fest to spoko

To podscisnienie nie do konca mowi prawde. Mi maszyna tez pokazywala bardzo dobra szczelnosc na podcisnieniu i fachowiec mowil ze nie powinno byc zadnego wycieku, ale jednak po paru dniach pod lampa byly widoczne wycieki ze hej. wymienilem sprezarke i wszystko gra

pozdr

bomar007 - 13-03-2009, 23:40

W jaki saposób skutecznie odgrzybić klimatyzacje, bo wszedzie czytam że trzeba odgrzybić parownik, kanały itd, natomiast nie ma gdzie dokładnie wprowadzić wężyk z dyszą, w jaki otwór (czy w kanały wentylacyjne wystarczy czy raczej gdzie indziej). Ostatnio dzwoniłem do serwisu by zapytać się o filtr przeciwpyłkowy i o dziwo usłyszałem że mimo iż go w carismie zazwyczaj nie ma, a w tym miejscu jest jakaś zaślepka, to serwis taki filtr może założyć wycinając coś lub wyciągając tą zaślepkę (takie wyrazy padły z ust serwisu z Gdańska) i koszt tego jest ograniczony tylko do zakupu filtra za około 65zł. Czy ktoś z Was coś takiego słyszał, a może robił?
mitring - 02-04-2009, 19:15

Podpinam się pod temat.
1) Czy ktoś może powiedzieć jak odgrzybić klimę ? Po co płacić jakiemuś Frankowi jak można to samemu zrobić. :)

2) Mam pytanie .. mam klimatyzację manualną - po włączeniu klimatyzacji słyszę, że sprężarka się włączyła leci chlodne powietrze z nawiewu. Ale dziś jak w połowie trasy wyłączyłem klimę to z nawiewu ciągle leciało takie samo powietrze :|

I teraz nie wiem czy coś z klimą, (odczynnik) czy jest ok :oops:

Chooper - 02-04-2009, 20:02

mitring napisał/a:
Podpinam się pod temat.
1) Czy ktoś może powiedzieć jak odgrzybić klimę ? Po co płacić jakiemuś Frankowi jak można to samemu zrobić. :)

w temacie "filtr przeciwpyłkowy..." jest wszystko opisane

mitring napisał/a:
2) Mam pytanie .. mam klimatyzację manualną - po włączeniu klimatyzacji słyszę, że sprężarka się włączyła leci chlodne powietrze z nawiewu. Ale dziś jak w połowie trasy wyłączyłem klimę to z nawiewu ciągle leciało takie samo powietrze

klima jest lekko bezwladnościowa, a ponadto jeszcze nie jest tak ciepło (tj. róznica między tem zewn a temp z klimy jest podobna)

Skoro chłodzi to czynnik masz ok

mitring - 03-04-2009, 18:39

Chooper napisał/a:
klima jest lekko bezwladnościowa, a ponadto jeszcze nie jest tak ciepło (tj. róznica między tem zewn a temp z klimy jest podobna)

Skoro chłodzi to czynnik masz ok

Jednak miałem zwidy, dziś zobaczyłem / porównałem klime u mnie a u kolegi w Golfie IV :finga:
U mnie nic a u niego jak w lodówce :D umówiłem się jutro na nabicie, odgrzybianie, szczelność próżniowa - całość 129zł promocja do końca kwietnia :)

--- EDIT ---
Panowie, nabiłem klimę, odgrzybiłem etc. Pytanie mam takie ... czy w klimatyzacji manualnej w trybie NIE ECONO sprężarka powinna się co chwile załączać, czy być załączona nonstop ??

Bo się załącza co chwile a temperatura jaką mam z nawiewu to była 9st max i nie chciała zejść nic niżej :|

saphire - 09-04-2009, 12:09

Nawet w trybie [*] stałego działania sprężarka jest wyłączana jeśli na parowniku spadnie temperatura do około +5°C - po to by nie uległ oblodzeniu.
mitring - 02-05-2009, 21:04

Drodzy forumowicze, znów jestem zmuszony tu napisać :(
Jaka może być przyczyna, że (klima manualna) po włączeniu ECO działa poprawnie, naciskam raz jeszcze przełącznik i ... zaświeci się * lub świeci ECO + * lub nie świeci ani ECO ani *. Jak mu się podoba ale to od dziś tak :| wcześniej miałem podobnie jak byłą klima niesprawna znaczy było mało odczynnika. Mam dziwne wrażenie, że nie chłodzi też tak tak po nabiciu :( martwi mnie, że coś jest nie tak - nieszczelność lub coś gorszego ;(

saphire - 05-05-2009, 11:38

Corocznie trzeba sprawdzić szczelność, dobić czynnik i olej, wymienić/wyczyścić kabinowy filtr powietrza, odgrzybić. Co drugi rozrząd wymienić też osuszacz.
pamar - 05-05-2009, 13:19

20 minut temu, uzupełniłem czynnik 690g, olej 45ml była mała nieszczelność na górnym zaworze. A że pusto było to właściwie wiedziałem tyle, że od czasu do czasu klima działała to myślałem, że wystarczy nabicie a tu....kuku NIE BANGLA :shock:
Sprężarka teoretycznie działa bo ją słychać styki z grubsza przeczyściłem i nic.
Szukać, kombinować czy od razu zmieniać sprężarkę? I jaki to koszt?
Może to jakaś drobnostka a nie sprężarka :?:

[ Dodano: 07-05-2009, 12:09 ]
A dla czego po włączeniu klimy, obroty nieznacznie rosną?

bleki01 - 11-05-2009, 14:41

a powie mi ktos gdzie znajduje sie wlot powietrza do kabiny?
turek61 - 11-05-2009, 18:44

saphire napisał/a:
Corocznie trzeba sprawdzić szczelność, dobić czynnik i olej, wymienić

Tu mam odmienne zdanie Bartku.Rozmawiałem ze znajomym, który pracuje w KLIMIE i twierdzi, ze jeżeli klima dobrze chłodzi to nie trzeba dobijać czynnika. Jeżeli skuteczność chłodzenia spada to oczywiscie tak.
Po prostu marketing...
Odgrzybianie to rzeczywiście raz do roku.

kkriss - 11-05-2009, 20:41

A możecie powiedzieć które styki przeczyścić jeżeli sprężarka się nie załącza?
Może jakieś zdjęcie?

saphire - 13-05-2009, 22:55

turek61 napisał/a:
Tu mam odmienne zdanie Bartku.Rozmawiałem ze znajomym, który pracuje w KLIMIE i twierdzi, ze jeżeli klima dobrze chłodzi to nie trzeba dobijać czynnika. Jeżeli skuteczność chłodzenia spada to oczywiscie tak.
Po prostu marketing...
Odgrzybianie to rzeczywiście raz do roku.

Lepiej sprawdź ile przez rok użytkowania spitala ci czynnika z obiegu w stosunku do stanu normalnego a wtedy pogadamy :D

Im go mniej tym bardziej musi pracować sprężara by schłodzić auto aż kiedyś... umrze :finga: