Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] ciężko pali
pawelsonx - 17-03-2010, 20:16
goliat napisał/a: | W garazu mialem + 2 | i co z tego
przynajmniej o 1000 razy za mało
literka k oznacza tysiąc
goliat napisał/a: |
Czujnik powietrza zasysanego 6,34 Ω
|
goliat - 17-03-2010, 20:20
oj cos wzrok ostatnio tez juz nie ten ;/
elektronikiem jestem kiepskim ale postaram sie z Wasza pomoca nadrobic zaleglosci
pawelsonx - 17-03-2010, 20:31
zrób pomiar czujników tak jak sie należy
być może poprzednik załozyłł jakiś czujnik z innego samochodu i ecu dostaje błędne informacje
goliat - 17-03-2010, 20:35
Sciagam manuala i jutro przystapie do decydujacej walki
Mam jeszcze jedna prosbe pawelsonx, podaj mi prosze wartosci swiec zarowych. Dzieki
Ppiotr - 18-03-2010, 07:56
koego ustaw sobie rozrząd i będzie ok dokładniej punkt początkowy wtrysku
goliat - 18-03-2010, 15:04
Jak juz wspomnialem jestem kiepskim elektronikiem
Miernik ustawiony na 200 Ω ( najmniejsza wartosc )
Dwie pierwsze swiece 00,8 trzecia 00,7 czwarta 02,1
Czujnik powietrza zasysanego od 3,35 do 4,16 kΩ
( Mierzone na cieplym silniku, kilka razy w odstepach 10min )
Wtryskiwacz sterujacy 107,4 Ω
Ppiotr napisał/a: | koego ustaw sobie rozrząd i będzie ok dokładniej punkt początkowy wtrysku |
W maju robilem rozrzad i do tej pory nie ustawialem pompy PO niedzieli jade do pompiarza
pawelsonx - 18-03-2010, 15:12
jedna świeca kończy żywot pewnie słabo grzeje
czujnik w normie wtryskiwacz sterujacy też
został ci czujnik cieczy i potencjometr dźwigni
goliat - 18-03-2010, 15:20
pawelsonx napisał/a: | jedna świeca kończy żywot pewnie słabo grzeje |
Myslisz o tej 02,1 ? Jesli ta, to jest na pierwszym cylindrze Wymienie ja bez demontazu pompy wtryskowej ?
pawelsonx - 18-03-2010, 15:46
wymień wszystkie
dasz rade wymienić bez demontażu pompy trochę gimnastyki .
[ Dodano: 18-03-2010, 15:58 ]
tu masz katalog
http://www.kager.pl/kager...5011D7E8C7A959C
goliat - 19-03-2010, 12:36
Po wymianie 1 swieczki Cari pali na dotyk
Wychodzi na to, ze kontrola swec zarowych na lampke nie zdaje egzaminu. Sprawdzilem ja podlaczajac bezposrednio do aku. Byla zaledwie letnia
Dzieki pawelsonx
sony35 - 23-10-2011, 09:21
Mam pytanie ile grzeją Ci świece? czy to na zimnym lub ciepłym silniku ?
bo mi ciągle 12-do 15s.
Ppiotr - 23-10-2011, 10:46
Czas grzania świec jest uzależniona od nagrzania silnika i np u mnie, jak ciepły tylko mignie kontrolka, jak lekko ciepły z 5 sek. Zimny to długo, kontrolka świeci się ok 10-15 sek ale świece grzeją się tak naprawdę dłużej, a tak przy okazji świece na żarówkę sprawdzanie to kiepski pomysł wręcz deb... Amperomierzem najlepiej sprawdzić polecam świece lucasa najdłużej wytrzymują .Amperomierz podłączasz w szereg jak masz silnik zimny to powienien wskoczyć powyżej 20A i po 10 sek spadać tak do około 8A. Możesz też prostownikiem to zrobić jak masz taki mocny . natomiast powracając do żarówki jak weźniesz 100 W żarówkę to przy 50procentowej sprawności żarówka raczej będzie świecić cyba że będzie całkowicie padnięta to tą metodą sprawdzisz. Z doświadczenia jak wymieniasz jedną świece bo masz uszkodzoną wymień wszystkie, bo za nie długi czas poleci następna itd. Dwie pierwsze świece najłatwiej wymienić przy użyciu klucza przegłóbowego nasadowego te za pompą oczkowy gięty ale odkręcamy przewody od wtryskiwaczy klucz 17 i ściągamy przewody powrotu i przelewowe
czas wymiany świec 20 min max tydzeiń temu przerabiałem
Pozdrawiam Piotr
[ Dodano: 23-10-2011, 10:51 ]
A dodam jak wykręcisz świecę podłączasz pod aku 3-5 sek i powinna być czerwona do znaczy że sprawna sprawdzenie bez nażędzi przed założeniem nowych tak sprawdzam
Pozdrawiam Piotr
sony35 - 23-10-2011, 19:08
Ppiotr napisał/a: | Czas grzania świec jest uzależniona od nagrzania silnika i np u mnie, jak ciepły tylko mignie kontrolka, jak lekko ciepły z 5 sek. Zimny to długo, kontrolka świeci się ok 10-15 sek ale świece grzeją się tak naprawdę dłużej, a tak przy okazji świece na żarówkę sprawdzanie to kiepski pomysł wręcz deb... Amperomierzem najlepiej sprawdzić polecam świece lucasa najdłużej wytrzymują |
Jakie najlepiej kupić świece Lukasa czy NGK
w mojej Cari jedna była wymieniona na nową a reszta kij wie kiedy były wymieniane
ale myślę ,że coś jest nie tak bo świece grzeją czy na ciepłym czy zimnym silniku tak samo ok12-15s
może winę za to ponosi jakiś sterownik?
Ppiotr - 24-10-2011, 20:45
niech koledzy mnie poprawią jak się mylę ale z tego co się orientuję czujnik temperatury silnika nie jestem mechanikiem
Pozdrawiam Piotr
[ Dodano: 24-10-2011, 20:53 ]
masz go mniej więcej w okolicy termostatu przy filtrze powietrza
goblin_85 - 23-02-2012, 08:12
Witam wszystkich, mam problem z moją Cari (1.9 TD rok 1997.)...
Otóż w okresie zimowym przy -19 stopniach przy odpalaniu musialem nagrzac ja ze 2 razy i bardzo dlugo krecic rozrusznikiem az odpali- wytlumaczeniem moze byc to ze bylo zimno a auto nie jest juz pierwszej nowosci.
Kiedy mrozy opadly- ok, palil od pierwszego razu...do wczoraj.
Pomimo iz jest temp dodatnia to strasznie dlugo kreci zanim odpali, tak jakby paliwo dlugo docieralo z baku do silnika.
Co to moze byc?
Swiece wraz z filtrem byly wymieniane poltora roku temu, wyciekow przy pompach nie ma.
Dodam ze raz jak jechalem w mrozach to zgasl mi na skrzyzowaniu i nie chcial odpalic. Odlaczylem wtedy przewod przy pompie wtryskowej zeby spr czy wogole dziala pompa paliwa- paliwo polecialo. Zalozylem przewod i odpalil bez problemu.
Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam
|
|
|