Carisma - Ogólne - Zdjecia "syfu" m.in. w silnikach FSI
Robson86 - 18-01-2010, 16:34
Hubeeert napisał/a: | To ciekawe. Mój miał. |
Audi Rs4 b5, przebieg w okolicach 200 000km (wersja jeszcze bez wtrysku bezposredniego)
Pozdroo
Bartek - 18-01-2010, 17:15
tomekrvf, jeżeli tak, to powiedz dlaczego mimo zaślepienia zaworu EGR w GDi problem nadal występuje...... Powiedzmy przebieg międzyzasyfieniowy wydłuża się o max 50%, a nie o 4400%?
ciniak - 18-01-2010, 19:52
Poprzednio miałem CarineE na ubogą mieszankę. Nie miała bezpośredniego wtrysku, ani EGR. Przy 150 tys. przepustnica była tak zasyfiona, że po dwudniowym parkowaniu trzeba było kopnąć w pedał gazu żeby się odkleił.
bomar007 - 18-01-2010, 23:19
Ja w Carismie GDi miałem 150 000km jak chciałem czyścić przepustnice (nigdy na bank nie była czyszczona) i praktycznie kompletnie żadnego syfu nie było. Kumpel mechanik za nim rozebrał dziwił się, że chce wogóle to czyśćić , a cały syf jeśli już to bierze się z nie wymieniania filtra powietrza.
[ Dodano: 18-01-2010, 23:20 ]
Powyższa wypowiedz dotyczy oczywiście przepustnicy
mlun - 18-01-2010, 23:39
Raczej to niej wina filtra bo za dużo osób ma problem z brudną przepustnicą a wiadomo,że niektórzy z nas zmieniają go dosyć często i to na dobrej jakości produkty.
rasiak1980 - 19-01-2010, 12:49
jeżeli chodzi o kwestie powstawania syfu w dolocie to najważniejszą różnicą pomiędzy silnikami gaźnikowymi z wtryskiem pojedynczym bądź wielopunktowym, (gdzie widzimy wyraźnie że doloty są dużo czystsze) a silnikami z wtryskiem bezpośrednim jest to że mieszanka paliwowo powietrzna wymywa wszystko z dolotu przez to właśnie dolot w takich silnikach jest czystszy. w gdi mieszanka powstaje dopiero w komorze spalania przez co kanały dolotowe nie są wymywane przez tą mieszankę, dodatkowo są omywane przez klejące opary oleju z przewodów odpowietrzających + sadza z EGR i drobne cząstki stałe które zdołały przedostać się przez filtr. myślę że filtr dobrej firmy, pułapki olejowe na odmy, i zaślepiony zawór EGR, te wszystkie zabiegi znacznie zmniejszyły by zasięg tego zjawiska.
jeżeli chodzi o przepustnice brudzi się ona od oleju i niedopalonego paliwa które zasysa nam samochód tzw. traffic film taka mieszanka wraz z odrobinkami kurzu tworzy bardzo twardą spójną warstwę syfu, prawie jak lakier dodatkowo myślę że też w jakiś stopniu odma i powietrze w połączeniu z olejem które cofa się w stronę przepustnicy w jakiś magiczny sposób, (podejrzewam że podczas gwałtowniejszego otworzenia się przepustnicy wtedy się cofa) co do zaślepiania zaworu EGR jakoś nie jestem przekonany silnik potrzebuje trochę spalin w innym wypadku temperatura spalania znacznie się podniesie to z kolei może spowodować wypalenia gniazd zaworowych,
saphire - 20-01-2010, 12:05
Czytam i widzę że filmik gościa od Shell'a obejrzeliście ale nie słuchaliście lub nie zrozumieliście co on mówił.
W skrócie:
Paliwo wpadając do cylindra w zetknięciu z rozgrzanymi do 300° powierzchniami podlega crack'ingowi czyli łamaniu długich łańcuchów węglowodorów na krótkie przy czym wytrącają się także pewne składniki z dużą zawartością węgla które osiadają właśnie na tych najbardziej rozgrzanych powierzchniach metalu w postaci sadzy, nagaru, popiołu.
Uszlachetnione paliwa mają dodatki myjące które mają na celu rozpuszczanie tych osadów i nagarów. Zwykłe paliwa ich nie mają.
skull - 21-01-2010, 13:10
a jak jest z paliwem Orlen Verva 98,niby piszą że ma dodatki uszlachetniające.Ja ostatnio ciągle na Vervie ciskam
tomekrvf - 21-01-2010, 13:28
Bartek napisał/a: | tomekrvf, jeżeli tak, to powiedz dlaczego mimo zaślepienia zaworu EGR w GDi problem nadal występuje...... |
GDI to specyficzny przypadek. Z racji pracy na ubogiej mieszance, bogate w tlenki azotu spaliny trafiają do skrzyni korbowej i zabijają olej silnikowy. Stąd opary oleju mają trochę inny skład niż w normalnym silniku.
W Galancie od razu po kupnie samochodu wyczyściłem kolektor, zaślepiłem EGR i po przejechaniu 40 000km wygląda tak samo jak po czyszczeniu.
rasiak1980 - 26-01-2010, 19:43
jeszcze warto by było coś takiego zamontować na odmy catch tank
saphire - 27-01-2010, 13:37
Dalej nie czytacie. Olej, odma, EGR nie ma tu nic do rzeczy. Crack'ing paliwa i tyle. Koniec kropka. Na to pomaga tylko (o ile w ogóle) chłodniejsze gładzie na zaworach/cylindrach albo paliwo z dodatkami toto zmywającymi. Nic innego.
Anonymous - 31-01-2010, 08:08
aprppo tankowania lepszych paliw typu V-Power i inne, to trzeba dokładnie to przemyslec. Poniewaz jesli ktos zrobgil 150tys km na zwylkym paliwie i zdarzyl mu sie osadzic nagar i inny syf to lepsze paliwo to wyczyści, ale czy nie zrobi nie potrzebnych szczelin, co sprawi ze bedzie spalał olej.
Pracowałem na stacji benzynowej i czesc kientów posiadająca satrsze auta po zatankowaniu lepszego paiwa narzekała na to ze właśnie zaczął wpiepszać olej.
Ja juz mam wymuchane gniazda zaworowe i troche sie wacham czy zaczać tankować lepsze paliwa.
mlun - 31-01-2010, 11:08
E tam.Ja od czasu do czasu zaleje lepszym paliwkiem i nie ma problemu(ubytki oleju są ale to z innej przyczyny) także tego bym się nie obawiał.
Robson86 - 31-01-2010, 11:17
Ja takze wczesniej ezdzilem na zwyklej tylko shellowskiej 95, a od kilku miesiecy przerzucilem na benzyny klasy premium 98. Statoil suprema98 lub Bp Ultimate 98 i nie widze zadnych minusow tylko same plusy Mysle ze starszej generacji silniki mialyby wieksze problemy ale GDI to nowoczesna konstrukcja wiec jest ok
Pozdroo
gigant87 - 31-01-2010, 11:29
Jakie widzisz plusy?
|
|
|