[XX-92]Colt C50 i starsze - Czujnik prędkości jazdy?
szpala85 - 20-01-2010, 18:05
avangarda, ja też miałem takiego Colta ( nawet dwa 1,3 i 1,6 GTi oba C5x ) i oba miały linkę pociągniętą do prędkościomierza .... w Coltach C5x nie ma Vss
zobacz dokładnie jakiego masz manuala ... 4G15 tak ..... ale jaki rocznik bo np. w Coltach 92-95 CA0 już nie było linki tylko właśnie Vss .... ten sam silnik ale inny rocznik
avangarda napisał/a: | skoro nie mam vss to co może być przyczyną objawów identycznych w 100% z padającym czujnikiem...? |
nie rozumiem .... nie działa ci prędkościomierz ?
avangarda - 20-01-2010, 21:55
szpala85 napisał/a: | zobacz dokładnie jakiego masz manuala ... 4G15 tak ..... ale jaki rocznik bo np. w Coltach 92-95 CA0 już nie było linki tylko właśnie Vss .... ten sam silnik ale inny rocznik
| 4g15 1989r. tak pisze w manualu, czyli idealnie do mojego pasuje...
szpala85 napisał/a: | nie rozumiem .... nie działa ci prędkościomierz ? | poczytałam na necie o objawach padającego vss, objawy takie, że po CAŁKOWITYM zatrzymaniu trzyma idealnie obroty a w czasie jazdy jakby zacina sie na około 1500 rpm, pozatym przed regulacją krokowca i przepustnicy trzymał niziutkie obroty (500-600) co też jest objawem padającego czujnika (bo nie pływały tylko były niskie). Ale okej, póki nie sprawdzę to nie będę się upierać, po prostu objawy pasują bardzo do tego, boskoro to nie czujnik to co może dawać takie objawy jeszcze...?
docencik87 - 20-01-2010, 22:26
Z tego co wiem, to ten czujnik znajduje się w liczniku.
Burst robiąc komputer pokładowy do C5xA właśnie z tamtąd brał sygnał prędkości do komputerka.
Gdzieś w dziale Lancer C6x jest temat komputerka. Tam znajdziesz wszystko
http://forum.mitsumaniaki...ter+pok%B3adowy
tutaj, ale widzę tomat został już okrojony z postów!!
avangarda - 20-01-2010, 22:37
docencik87, kolega Burst lancerkiem C6x pomyka i zrozumiałam z postów, że to przy nim kombinował. Ja upieram się, że ten impulsator tam jest, ale jak widać zdania są mocno podzielone hehe, jutro popołudniu wszystko stanie się jasne...
londolut - 20-01-2010, 22:53
szpala85 napisał/a: | 4G15 tak ..... ale jaki rocznik bo np. w Coltach 92-95 CA0 już nie było linki tylko właśnie Vss .... ten sam silnik ale inny rocznik | szpala85, w CAx nie było silnika 4G15 to po pierwsze, po drugie w CAx linka jest do końca produkcji dopiero w CJx jest 100% elektroniczny licznik.
Sylwia, podmień najpierw licznik i potem szukaj dalej.
avangarda - 20-01-2010, 23:16
londolut napisał/a: | podmień najpierw licznik i potem szukaj dalej | z golfa II może być? nie mam możliwości za bardzo, więc pozostaje mi go po prostu rozkręcić i sprawdzić w ten sposób. Zachciało mi się kombinować z przepustnicą i teraz mam za swoje, a wszystko było dobrze i chciałam przedobrzyć pytałam kolegę Krzyżaka bo może rzeczywiście coś zostało przeoczone przy regulacji (choć wątpię), ale milczy jak narazie...
Hugo - 20-01-2010, 23:16
londolut napisał/a: | w CAx nie było silnika 4G15 to po pierwsze | Były, ale na niektóre rynki.
szpala85 - 21-01-2010, 02:22
avangarda napisał/a: | objawy takie, że po CAŁKOWITYM zatrzymaniu trzyma idealnie obroty a w czasie jazdy jakby zacina sie na około 1500 rpm, pozatym przed regulacją krokowca i przepustnicy trzymał niziutkie obroty (500-600) co też jest objawem padającego czujnika (bo nie pływały tylko były niskie). Ale okej, póki nie sprawdzę to nie będę się upierać, po prostu objawy pasują bardzo do tego, boskoro to nie czujnik to co może dawać takie objawy jeszcze...? |
no to masz przebicia na kablach WN ..... przecież czujnik Vss nie ma wpływu na pracę silnika ( chyba że masz ABS !! )
londolut napisał/a: | szpala85, w CAx nie było silnika 4G15 to po pierwsze, po drugie w CAx linka jest do końca produkcji dopiero w CJx jest 100% elektroniczny licznik. |
rzeczywiście .... już całkiem mi się pomieszało
swoją drogą ciekawe że w Coltach CAx nie ma jeszcze Vss ...np w moim Galancie 1994 rok juz jest wszystko elektryczne ...
londolut - 21-01-2010, 02:52
Hugo napisał/a: | londolut napisał/a: | w CAx nie było silnika 4G15 to po pierwsze | Były, ale na niektóre rynki. | I nazywało się Proton
avangarda napisał/a: | Zachciało mi się kombinować z przepustnicą i teraz mam za swoje, a wszystko było dobrze i chciałam przedobrzyć | Nie ruszaj kupy bo będzie śmierdziało...
Sprawdź jeszcze kopułkę i palec jeśli coś jakby zacina/przerywa.
szpala85 - 21-01-2010, 02:54
cofam to co napisałem jest Vss ....
po stronie pasażera rozbierasz tapicerkę ( tam gdzie nogi ) i ukazuje ci się 13 pinowa Białą wtyczka , jest to pin 12 -sty
avangarda - 21-01-2010, 07:05
szpala85 napisał/a: | no to masz przebicia na kablach WN | sprawdzę
londolut napisał/a: | Sprawdź jeszcze kopułkę i palec jeśli coś jakby zacina/przerywa. | wymieniane jakieś pół roku temu szpala85 napisał/a: | po stronie pasażera rozbierasz tapicerkę ( tam gdzie nogi ) i ukazuje ci się 13 pinowa Białą wtyczka , jest to pin 12 -sty | jakaś nowa wersja ale sprawdzę
Hugo - 21-01-2010, 19:25
londolut napisał/a: | I nazywało się Proton | Oraz Mitsubishi Colt Widziałem nie raz na sprzedaż.
docencik87 - 21-01-2010, 22:19
szpala85 napisał/a: | cofam to co napisałem jest Vss ....
po stronie pasażera rozbierasz tapicerkę ( tam gdzie nogi ) i ukazuje ci się 13 pinowa Białą wtyczka , jest to pin 12 -sty |
I podejrzewam, że jest on podłączony właśnie do licznika.
ECU w C5x podczas jazdy na luzie podbija obroty tak do ok 1300 obrotów.
Skądś musi w końcu brać sygnał, że samochód jedzie!!
avangarda - 21-01-2010, 22:32
docencik87 napisał/a: | ECU w C5x podczas jazdy na luzie podbija obroty tak do ok 1300 obrotów. | a nie powinien i wcześniej tak się nie działo.
docencik87 napisał/a: | Skądś musi w końcu brać sygnał, że samochód jedzie!! | i właśnie o to mi się rozchodzi od pierwszego posta w tym temacie... niestety nie mam sposobności narazie się o tym przekonać, miś musi poczekać kilka dni na diagnozę
szpala85 - 21-01-2010, 22:41
Cytat: | I podejrzewam, że jest on podłączony właśnie do licznika. |
do licznika jest podłączona tylko linka
ale kabelek sygnałowy też jest jak widać
|
|
|