To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - rezerwa paliwa?

robus75 - 31-01-2010, 20:04

A u mnie jak komputer wskazuje ok 40 km do przejechania to zaczyna mrugac dopiero kontrolka rezerwy. Czy to jest ok?
bartekall28 - 08-03-2010, 10:32

Witam,

podłącze się do dyskusji bo mam podobne problemy, posiadam swoją Cari od niedawna i chciałem wyjeździć paliwo do rezerwy, ale kiedy wskazówka była już na 0 i komputer piknął dwa razy i pokazał ze zostało 35km do przejechania zjechałem na stacje i zatankowałem (bałem się żeby nie zapowietrzyć).

Niestety kontrolka rezerwy w ogóle się nie pojawiła, nawet nie wiem w którym miejscu powinna się znajdować ? A drugie pytanie na ile można ufać wskazaniom komputera tych, które pokazują ile można jeszcze przejechać na tym co jest w baku?? Bo u mnie to wyglądało tak: pokazywał 200km przez dłuższy okres czasu później nagle spadło to do 35km i zjechałem na stację, zatankowałem za 50 zł i teraz pokazał 400 km. Więc trochę się pogubiłem w tym wszystkim, ktoś miał podobne doświadczenia?

RobsonR83 - 08-03-2010, 13:21

bartekall28 napisał/a:
Witam,

podłącze się do dyskusji bo mam podobne problemy, posiadam swoją Cari od niedawna i chciałem wyjeździć paliwo do rezerwy, ale kiedy wskazówka była już na 0 i komputer piknął dwa razy i pokazał ze zostało 35km do przejechania zjechałem na stacje i zatankowałem (bałem się żeby nie zapowietrzyć).

Niestety kontrolka rezerwy w ogóle się nie pojawiła, nawet nie wiem w którym miejscu powinna się znajdować ? A drugie pytanie na ile można ufać wskazaniom komputera tych, które pokazują ile można jeszcze przejechać na tym co jest w baku?? Bo u mnie to wyglądało tak: pokazywał 200km przez dłuższy okres czasu później nagle spadło to do 35km i zjechałem na stację, zatankowałem za 50 zł i teraz pokazał 400 km. Więc trochę się pogubiłem w tym wszystkim, ktoś miał podobne doświadczenia?

Ja juz mojej nigdy nie uwierze bo pierwsza nasza trasa i niby zostalo mi jeszcze 50km do zrobienia i zgon.... bylo to zadupie i nie bylo nigdzie stacji ,bo wcale nie chcialem testowac rzetelnosci kompa :)

carismax - 08-03-2010, 13:39

Hehe... jak mi wskazówka pokazuje pusty bak, zapala się rezerwa a komp pokładowy pokazuje że mam jeszcze paliwa na 300km :wink: :wink:
bartekall28 - 08-03-2010, 14:41

Cytat:
Hehe... jak mi wskazówka pokazuje pusty bak, zapala się rezerwa a komp pokładowy pokazuje że mam jeszcze paliwa na 300km :wink: :wink:

No ja chcę najpierw sprawdzić czy w ogóle się zapali u mnie rezerwa. Nie wiem nawet gdzie ta kontrolka się znajduje ( powinna być chyba na dole pomiędzy wskaźnikiem paliwa a prędkościomierzem )?.
W każdym razie jak w prosty sposób zdiagnozować czy np. żarówka się nie spaliła ? Czytałem, że rezerwa powinna się zapalić jak wskazówka będzie poniżej zera, tylko obawiam się tego że u mnie może się nie zapalić i stanę gdzieś na bezdrożu bez paliwa :)

Saqu - 08-03-2010, 17:28

Kontrolka rezerwy znajduje się w dolnym rogu na samym jego końcu, czy tam pierwsza od lewej :P jak zwał tak zwał, taka duża prostokątna pomarańczowa. Jak chcesz sprawdzić czy żarówka nie jest spalona możesz wymontować zegary i zobaczyć ją.
forke - 08-03-2010, 20:30

U mnie rezerwa zapala się jak komputer pokazuje, że zostało ~80km. Jak po tym zatankuję, to wchodzi mi około 53litrów, więc rachunek prosty, że rezerwa zapala się gdy zostaje mniej niż 7litrów :)
Saqu - 08-03-2010, 21:07

A po lifcie nie były montowane czasem zbiorniki o pojemności 65 litrów? ;)
Luq - 08-03-2010, 21:52

Mi tez sie jeszcze nigdy nie zdarzylo, zeby zapalila sie ta lampka. Wczoraj nawet zalalem 55 l, wskazowka byla wczesniej blisko zera ale nic sie nie palilo. (GDI po lifcie)
forke - 08-03-2010, 21:53

Wydaje mi się, że jest 60 litrów, ale głowy uciąć sobie za to nie dam :)
Raczej wątpię, aby komputer wyliczył 80km dla 12litrów paliwa :) Moja Cari pali w mieście (Kraków) 8l/100km :)

lukas88lag - 08-03-2010, 22:21

Ze swojego doświadczenia (GDI po lifcie) wiem, że na zapalenie się "rezerwy" duży wpływ ma styl naszej jazdy.
Mój przypadek: jadę dość spokojnie, wskazówka pokazuje już "0" ale rezerwa ani myśli się zaświecić, gwałtownie przyśpieszam (spalanie dość szybko wzrasta - średnie spalanie liczone na krótkim odcinku) kontrolka się zaświeca myślę, czas zajechać na stacje (parenaście km) i zdjąć trochę noge z gazu. Jadę spokojnie (spalanie normuje się) kontrolka gaśnie i przez całą droge do stacji nie zaświeca się. Być może to jakiś odosobniony przypadek :wink: . Ale gdy u mnie choć raz zapali się rezerwa (nie ważne jak jadę - szybko czy oszczędnie) nie czekam i jadę uzupełnić brakujący "płyn" :P

MikeDID - 08-03-2010, 22:29

Student napisał/a:
Ja uważam że ona zapala się za często w każdym modelu.
Lampka na pewno jest w GDI zapalała się przy przebiegu ok. 600k., w DID zapala się przy ok.700km.
I żeby nie bylo ; zbiorniki są takie same 60l :lol: .

700km przy DID? Mi przy ok. 600km już się zapala i w zasadzie wskazówka jest na zerze lub mniej... Czy aby na pewno dopiero przy 700km? Przy jakiej jeździe - rozumiem, że poza miastem? :)

forke - 08-03-2010, 22:34

MikeDID napisał/a:

700km przy DID? Mi przy ok. 600km już się zapala i w zasadzie wskazówka jest na zerze lub mniej... Czy aby na pewno dopiero przy 700km? Przy jakiej jeździe - rozumiem, że poza miastem? :)

To coś słaby ten dieselek :) Moja 1,8 GDI przy jezdzie tylko po mieście zrobi ponad 650km nim się rezerwa zapali :) A nie oszczędzam jej specjalnie jak stoję na światłach pierwszy ;)

MikeDID - 08-03-2010, 23:02

forke napisał/a:
To coś słaby ten dieselek :) Moja 1,8 GDI przy jezdzie tylko po mieście zrobi ponad 650km nim się rezerwa zapali :) A nie oszczędzam jej specjalnie jak stoję na światłach pierwszy ;)

Hmm.... no to mało pocieszające... Ile w takim razie przejeżdżasz na pełnym baku w mieście?

A jak to wygląda u innych DIDowców? Ile w mieście na pełnym baku Wasz DID przejeżdża?

forke - 08-03-2010, 23:10

MikeDID napisał/a:

Hmm.... no to mało pocieszające... Ile w takim razie przejeżdżasz na pełnym baku w mieście?

Myślę, że ponad 700km w mieście bym zrobił nim by stanął na środku drogi, ale boję się zapowietrzyć, więc jak mi się zapala rezerwa, to przy najbliższej okazji skręcam na stację :) Tyle, że ja tankuję BP Ultimate ;)