Carisma - Techniczne - rezerwa paliwa?
robus75 - 31-01-2010, 20:04
A u mnie jak komputer wskazuje ok 40 km do przejechania to zaczyna mrugac dopiero kontrolka rezerwy. Czy to jest ok?
bartekall28 - 08-03-2010, 10:32
Witam,
podłącze się do dyskusji bo mam podobne problemy, posiadam swoją Cari od niedawna i chciałem wyjeździć paliwo do rezerwy, ale kiedy wskazówka była już na 0 i komputer piknął dwa razy i pokazał ze zostało 35km do przejechania zjechałem na stacje i zatankowałem (bałem się żeby nie zapowietrzyć).
Niestety kontrolka rezerwy w ogóle się nie pojawiła, nawet nie wiem w którym miejscu powinna się znajdować ? A drugie pytanie na ile można ufać wskazaniom komputera tych, które pokazują ile można jeszcze przejechać na tym co jest w baku?? Bo u mnie to wyglądało tak: pokazywał 200km przez dłuższy okres czasu później nagle spadło to do 35km i zjechałem na stację, zatankowałem za 50 zł i teraz pokazał 400 km. Więc trochę się pogubiłem w tym wszystkim, ktoś miał podobne doświadczenia?
RobsonR83 - 08-03-2010, 13:21
bartekall28 napisał/a: | Witam,
podłącze się do dyskusji bo mam podobne problemy, posiadam swoją Cari od niedawna i chciałem wyjeździć paliwo do rezerwy, ale kiedy wskazówka była już na 0 i komputer piknął dwa razy i pokazał ze zostało 35km do przejechania zjechałem na stacje i zatankowałem (bałem się żeby nie zapowietrzyć).
Niestety kontrolka rezerwy w ogóle się nie pojawiła, nawet nie wiem w którym miejscu powinna się znajdować ? A drugie pytanie na ile można ufać wskazaniom komputera tych, które pokazują ile można jeszcze przejechać na tym co jest w baku?? Bo u mnie to wyglądało tak: pokazywał 200km przez dłuższy okres czasu później nagle spadło to do 35km i zjechałem na stację, zatankowałem za 50 zł i teraz pokazał 400 km. Więc trochę się pogubiłem w tym wszystkim, ktoś miał podobne doświadczenia? |
Ja juz mojej nigdy nie uwierze bo pierwsza nasza trasa i niby zostalo mi jeszcze 50km do zrobienia i zgon.... bylo to zadupie i nie bylo nigdzie stacji ,bo wcale nie chcialem testowac rzetelnosci kompa
carismax - 08-03-2010, 13:39
Hehe... jak mi wskazówka pokazuje pusty bak, zapala się rezerwa a komp pokładowy pokazuje że mam jeszcze paliwa na 300km
bartekall28 - 08-03-2010, 14:41
Cytat: | Hehe... jak mi wskazówka pokazuje pusty bak, zapala się rezerwa a komp pokładowy pokazuje że mam jeszcze paliwa na 300km |
No ja chcę najpierw sprawdzić czy w ogóle się zapali u mnie rezerwa. Nie wiem nawet gdzie ta kontrolka się znajduje ( powinna być chyba na dole pomiędzy wskaźnikiem paliwa a prędkościomierzem )?.
W każdym razie jak w prosty sposób zdiagnozować czy np. żarówka się nie spaliła ? Czytałem, że rezerwa powinna się zapalić jak wskazówka będzie poniżej zera, tylko obawiam się tego że u mnie może się nie zapalić i stanę gdzieś na bezdrożu bez paliwa
Saqu - 08-03-2010, 17:28
Kontrolka rezerwy znajduje się w dolnym rogu na samym jego końcu, czy tam pierwsza od lewej jak zwał tak zwał, taka duża prostokątna pomarańczowa. Jak chcesz sprawdzić czy żarówka nie jest spalona możesz wymontować zegary i zobaczyć ją.
forke - 08-03-2010, 20:30
U mnie rezerwa zapala się jak komputer pokazuje, że zostało ~80km. Jak po tym zatankuję, to wchodzi mi około 53litrów, więc rachunek prosty, że rezerwa zapala się gdy zostaje mniej niż 7litrów
Saqu - 08-03-2010, 21:07
A po lifcie nie były montowane czasem zbiorniki o pojemności 65 litrów?
Luq - 08-03-2010, 21:52
Mi tez sie jeszcze nigdy nie zdarzylo, zeby zapalila sie ta lampka. Wczoraj nawet zalalem 55 l, wskazowka byla wczesniej blisko zera ale nic sie nie palilo. (GDI po lifcie)
forke - 08-03-2010, 21:53
Wydaje mi się, że jest 60 litrów, ale głowy uciąć sobie za to nie dam
Raczej wątpię, aby komputer wyliczył 80km dla 12litrów paliwa Moja Cari pali w mieście (Kraków) 8l/100km
lukas88lag - 08-03-2010, 22:21
Ze swojego doświadczenia (GDI po lifcie) wiem, że na zapalenie się "rezerwy" duży wpływ ma styl naszej jazdy.
Mój przypadek: jadę dość spokojnie, wskazówka pokazuje już "0" ale rezerwa ani myśli się zaświecić, gwałtownie przyśpieszam (spalanie dość szybko wzrasta - średnie spalanie liczone na krótkim odcinku) kontrolka się zaświeca myślę, czas zajechać na stacje (parenaście km) i zdjąć trochę noge z gazu. Jadę spokojnie (spalanie normuje się) kontrolka gaśnie i przez całą droge do stacji nie zaświeca się. Być może to jakiś odosobniony przypadek . Ale gdy u mnie choć raz zapali się rezerwa (nie ważne jak jadę - szybko czy oszczędnie) nie czekam i jadę uzupełnić brakujący "płyn"
MikeDID - 08-03-2010, 22:29
Student napisał/a: | Ja uważam że ona zapala się za często w każdym modelu.
Lampka na pewno jest w GDI zapalała się przy przebiegu ok. 600k., w DID zapala się przy ok.700km.
I żeby nie bylo ; zbiorniki są takie same 60l . |
700km przy DID? Mi przy ok. 600km już się zapala i w zasadzie wskazówka jest na zerze lub mniej... Czy aby na pewno dopiero przy 700km? Przy jakiej jeździe - rozumiem, że poza miastem?
forke - 08-03-2010, 22:34
MikeDID napisał/a: |
700km przy DID? Mi przy ok. 600km już się zapala i w zasadzie wskazówka jest na zerze lub mniej... Czy aby na pewno dopiero przy 700km? Przy jakiej jeździe - rozumiem, że poza miastem? |
To coś słaby ten dieselek Moja 1,8 GDI przy jezdzie tylko po mieście zrobi ponad 650km nim się rezerwa zapali A nie oszczędzam jej specjalnie jak stoję na światłach pierwszy
MikeDID - 08-03-2010, 23:02
forke napisał/a: | To coś słaby ten dieselek Moja 1,8 GDI przy jezdzie tylko po mieście zrobi ponad 650km nim się rezerwa zapali A nie oszczędzam jej specjalnie jak stoję na światłach pierwszy |
Hmm.... no to mało pocieszające... Ile w takim razie przejeżdżasz na pełnym baku w mieście?
A jak to wygląda u innych DIDowców? Ile w mieście na pełnym baku Wasz DID przejeżdża?
forke - 08-03-2010, 23:10
MikeDID napisał/a: |
Hmm.... no to mało pocieszające... Ile w takim razie przejeżdżasz na pełnym baku w mieście?
|
Myślę, że ponad 700km w mieście bym zrobił nim by stanął na środku drogi, ale boję się zapowietrzyć, więc jak mi się zapala rezerwa, to przy najbliższej okazji skręcam na stację Tyle, że ja tankuję BP Ultimate
|
|
|