[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.
jaca71 - 20-01-2010, 15:30
mkrawcz1 napisał/a: | jaca71 napisał/a: | nie bardzo widzę sens mielenia tego samego powietrza. Po co? |
Żeby je osuszyć? |
To ja proszę krok po kroku napisz jak osuszysz powietrze o temperaturze poniżej 0C przy pomocy klimatyzacji?
mkrawcz1 - 20-01-2010, 15:42
Al Ty nie negowałeś mielenia powietrza o temp. poniżej 0 st. C, tylko mielenia w ogóle
A nawet ja ma poniżej 0 st. C, to też osuszę: cała wilgoć osadzi mi się na parowniku
Luk - 20-01-2010, 15:45
jaca71 napisał/a: | To ja proszę krok po kroku napisz jak osuszysz powietrze o temperaturze poniżej 0C przy pomocy klimatyzacji? |
Tak jak napisałem wcześniej, klimatyzacja osusza powietrze w okolicy 0C. Z moich obserwacji wynika, że tak do -2-3C działa. Być może dlatego, że parownik pod maską ma temperaturę wyższą niż 0C.
jaca71 - 20-01-2010, 15:57
mkrawcz1, Ale jak ma poniżej 0C to nie osuszysz bo parownik nie zadziała Znaczy zdziała tak samo jakbyś zmarzniętą blachę postawił przed nawiewem. Lepszym rozwiązaniem niż ochładzania zimnego powietrza jest jego zagrzanie co skuteczniej osuszy powietrze.
Co do mielenia w ogóle to też jestem sceptykiem - nie widzę sensu osuszania wilgotnego z oddechów powietrza zamiast pobrania bardziej suchego z zewnątrz. Wyjątkiem jest oczywiście sytuacja gdy koło ciebie stoi stary ikarus i wali kłębami czarnego dymu z rury.
Luk napisał/a: | Tak jak napisałem wcześniej, klimatyzacja osusza powietrze w okolicy 0C. Z moich obserwacji wynika, że tak do -2-3C działa. Być może dlatego, że parownik pod maską ma temperaturę wyższą niż 0C. |
Luk sam sobie przeczysz - jak parownik ma wyższą temperaturę niż powietrze przez niego przelatujące to go nie osuszy. Wrażenie osuszenia mroźnego powietrza bierze się z tego że wystarczy je podgrzać o parę stopni żeby było "bardziej suche".
Luk - 20-01-2010, 16:06
jaca71, Nie wiem jak to działa, ale działa
Chodzi mi o to, że przy zewnętrznych temperaturach np. -2C naciśnięcie przycisku z gwiazdką i zapalenie się tej kontrolki powoduje szybsze odparowanie szyb. I nie interesuje mnie dlaczego, ważne że działa
Trik - 20-01-2010, 20:46
Na mój chłopski rozum to wydaje się że; przy - 12 klima działa, znacznie rzadziej ale jednak, kompresor czy co tam jest włącza się. Klima to chyba nic innego jak taki rodzaj wymiennika ciepła. Zimą ( niska wilgotność) powietrze jest ogrzewane z temp np -10 do +17 (26st) a parownik do tego nie jest potrzebyny i może dzięki temu najpierw osuszana jest szyba na cieplo plus prędkość nadmuchiwanego powietrza a reszta (para) rozchodzi się z tyłu kabiny . Latem powietrze trzeba oziębić z np +30 do +22 i przez to włąśnie potrzebny jest w układzie parownik żeby to między innymi przyspieszyć. No i przy okazji wszelkie "dziadostwo bakteryjne" osiada i rozkwita w przewodach i "tsza" to wtenczas zlikwidować. Ale ja, za czorta, się na tym nie znam i niech mnie ew. ktoś poprawi lub zgani.
Realista - 20-01-2010, 22:35
ulrik napisał/a: |
...mozna raz do roku podjechac do jakiejkolwiek stacji zajmujacej sie klima i poprosic o zbadanie czy nie trzeba napelnic. |
Nie da się tak po prostu zbadać czy aby nie za mało jest czynnika. Zbadanie czy klimy nie trzeba napełnić będzie polegało na pełnej obsłudze. Po prostu trzeba podpiąć urządzenie do obsługi klimatyzacji, odciągnąć czynnik bedący w układzie w aucie, urządzenie go zważy i wtedy dopiero porównując z danymi fabrycznymi masz informację czy nie należy dopełnić. Po tym stwierdzeniu czynnik chłodniczy R 134a wtłacza się (z raczej jest zasysany) z powrotem do układu klimatyzacji w aucie.
A więc to sprawdzenie będzie Cię kosztować tyle co pełna obsługa z regeneracją czynnika. Od 80 - 180 zł.
ulrik napisał/a: | Dodatkowo co jakis czas warto poddac klime zabiegowi odgrzybiania i sprawdzenia jej szczelnosci |
Poddać odgrzybianiu okresowo - bezsprzecznie tak. Moim zdanie raz na rok prewencyjnie. Jak się zabierzemy za to kiedy już będzie smród w aucie to może się w skrajnym przypadk okazać, że bez demontażu niektórych elementów i ich fizycznego czyszczenia się nie obejdzie. A to juz poważne koszty. Krótko mówiąć lepiej (taniej) zapobiegać niż leczyć.
Co do sprawdzanie szczelności to odbywa się to automatycznie podczas procesu opisanego wczesniej (odzysk czynnika i nabijanie) Urządzenia do obsługi mają procedurę badania szczelności na podciśnieniu zanim wtłoczą czynnik chłodniczy ponownie do układu w aucie.
Lestat - 21-01-2010, 06:37
jaca71 napisał/a: | Na otwartym obiegu kompresor się nie włączy. Na zamkniętym jeśli przekroczy 5C jest szansa że się załączy |
A kto mowi o obiegu otwartym badz zamknietym powietrze do parownika zawsze idzie z kabiny...http://www.autoklimatyzac...yzacja#parownik
jaca71 - 21-01-2010, 15:38
ulrik napisał/a: | jaca71 napisał/a: | Na otwartym obiegu kompresor się nie włączy. Na zamkniętym jeśli przekroczy 5C jest szansa że się załączy |
A kto mowi o obiegu otwartym badz zamknietym powietrze do parownika zawsze idzie z kabiny...http://www.autoklimatyzac...yzacja#parownik |
Nie twórzmy nowych konstrukcji. Na parownik powietrze idzie albo ze środka samochodu albo z zewnątrz. Wybierasz to przyciskiem "obieg zamknięty"
http://www.opony.btx.pl/schemat.html
http://www.allhappy.krakow.pl/klima4.html
Lestat - 22-01-2010, 06:40
Nie bede sie klocic tylko nie wiem czemu na stronach do ktorych podalem linka jest wyraznie napisane co innego...
Trik - 08-06-2010, 14:23 Temat postu: Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja. Jak w temacie.
Jestem właśnie po tzw. kontroli i napełnianiu klimy, powodem zabiegu było wrażenie słabszej skuteczności działania przy temp. minimalnej. Cała operacja zajęła 40 min.
W czynnościach tych nie ma odgrzybiania, mam zamiar wykonać to za kilka dni.
Reasumując, Wypompowanie czynnika, sprawdzenie szczelności m.in. metodą próżniową i napełnienie układu czynnikiem, uzupełnienie oleju w układzie.
Po 30 m-cach w układzie brakowało 100 gram czynnika , cały układ ma 520gr pojemności, koszt 10PLN za 100 gram. Podobno norma to utrata czynnika to ok 10% rocznie, czyli by pasowało.
Same czynności wykonane przez maszynkę Valeo koszt 50PLN.
Olej 20 ml - gratis. Razem 60PLN.
Pomiar kontrolny temperatury w nawiewie (6,5 st C przy temp zewnętrznej 21,6 st C), wydruk z maszynki i wlepka pod maskę z terminem wykonania czynności.
Owczar - 08-06-2010, 16:15
Trik napisał/a: | 6,5 st C przy temp zewnętrznej 21,6 st C |
Czyli nie najlepszy. Normy w galancie EA dla 20 stopni to 2,5-4,5 stopnia. Dla 25 tak samo.
Trik - 08-06-2010, 22:30
Wg tabeli w SeMa USA strona 55A-115 temp powietrza nawiewanego przy 20 st C na zewnątrz powinna wynosić 4,7-17 st C, a przy 25 st C 10-23 st C, a przy 30 15-28 st C. Czyli nie najgorzej, a czasy się zmieniają normy również.
Dodam do tego ten fragmencik:
"IDLE-UP OPERATION CHECK
M1552001600940
Before inspection and adjustment, set vehicle in the following condition:
•Engine coolant temperature: 80 − 90 °C (176.0 − 194.0 °F)
•Lights, electric cooling fan and accessories: OFF
•Transmission: Neutral ("N" or "P" position)
•Steering wheel: Straightforward"
a ja miałem włączone światła do jazdy dziennej.
tom17 - 09-06-2010, 00:09
wg. mnie wynik nie rewelacyjny ale mieszczący się w normie. jak chcesz mniej ustaw nawiew na min. wtedy jest najlepsza wymiana ciepła
te dane co podałeś są przesadzone bo przy 20stC na zewnątrz 17na wylocie to chyba bez klimy można uzyskać.
Cytat: | Czyli nie najlepszy. Normy w galancie EA dla 20 stopni to 2,5-4,5 stopnia. Dla 25 tak samo. |
ale do tego trzeba się przyzwyczaić. to norma że w nowych autach są takie wyniki. mniejsze układy z mniejszą ilością czynnika a kubatura kabiny się nie zmienia, ilość ciepła którą trzeba odebrać również.
Trik - 09-06-2010, 07:46
tom17 napisał/a: | te dane co podałeś są przesadzone bo przy 20stC na zewnątrz 17na wylocie to chyba bez klimy można uzyskać | Czepiłeś sie fragmentu rozpiętosć jest od 4,7 do 17 w zalezności od nastawy rządanej przez urzytkownika i czasu potrzebnego do wymieszania zimnego z ciepłym albo inaczej wymiany ciepłego na zimne..
Przeciez jak nastawiasz 15 st C to w którymś momęcie we wnętrzu tą temp otrzymasz, więc po kiego Ci do szczęścia powietrze o temp np 5 st C przez cały czas. Nie ma takiej potrzeby, chyba że włączasz klimę na min. i otwierasz okna
|
|
|