Carisma - Ogólne - od 0 do 100km/h
saphire - 19-09-2006, 08:14
A według danych z hamowni podwoziowej 152Nm i 113 KM (na kołach) - reszta to straty na przekładniach itp. Dane zmierzone na hamowni podwoziowej w stosunku do producenckich dla golego silnika: moc -9% a moment -13%
Przydało by się jeszcze znaleźć wykresy dla gołych silników z hamowni silnikowych.
akbi - 19-09-2006, 10:16
saphire napisał/a: | A według danych z hamowni podwoziowej 152Nm i 113 KM (na kołach) - reszta to straty na przekładniach itp. Dane zmierzone na hamowni podwoziowej w stosunku do producenckich dla golego silnika: moc -9% a moment -13% |
Wg mnie to nie strata na przekładniach ale na wieku samochodu
saphire - 19-09-2006, 12:14
Chyba nie przeczytałeś informacji jakie auto było testowane - zakładka ,,Details'':
Cytat: |
Official test no. STR-97102301
Model year 1998
Mileage, km 2690
|
chyba że miałeś na myśli ,,za nowe'' a nie że ,,za stare'' zatem to całkiem nowe auto było, jednakże trzeba zwrócić uwagę na fakt że producenci zawsze podają dane ,,gołego'' silnika a nie auta na hamowni podwoziowej więc każde auto ma straty - pooglądaj wyniki innych aut.
akbi - 19-09-2006, 12:45
No 8 lat to już nie nowe autko, przebieg pewnie też już ponad 150K
mlun - 19-09-2006, 12:52
Przebieg tez jes podany:P
Student - 19-09-2006, 13:20
Dla mnie to kit z tymi stratami, dlaczego auto po 10latach nie ma straty a GDI prawie nowe 13%, ktos zalewa albo fabryka 125chciała mieć i nie wyszło.
saphire - 19-09-2006, 14:25
Jejku, czytajcie ze zrozumieniem! Test robili auta z rocznika 1998 gdy miało przebeg niecałe 3000 i nie teraz ale dobrych parę lat temu! Gdzie niby jest napisane że go robili teraz a nie 8 lat temu? Tak po prawdzie jak sobie pobierzecie ten certyfikat testu na lokalny dysk to na jego drugiej stronie są dane o teście m.in.
data testu: 1997-10-19 16:21
paliwo: 95 RON
ciśnienie atm.: 991 hPa
milage: 2690 km
...
Jeszcze raz powtarzam - inne wyniki są gdy na hamownię idzie _CAŁE_ auto a inne gdy _GOŁY_ silnik...
BTW. Carisma 1.6 też tam jest:
Powertrain performance
Wheel power 65 (88 / 87)
kW (PS / bhp)
at 1/min 6005
Total wheel torque / total reduction 127 (94)
Nm (lb-ft)
at 1/min 4000
Discrepancy (measured/stated)
Power / Torque -1% / -7%
i też ma odchylenia
Anonymous - 19-09-2006, 15:37
saphire napisał/a: | inne wyniki są gdy na hamownię idzie _CAŁE_ auto a inne gdy _GOŁY_ silnik... | Zgadza się wyniki będą troszkę inne, gdyż korzystając z hamowni podwoziowej straty trzeba zmierzyć i obliczyć, a w przypadku hamowni silnikowej problem w ogóle nie istnieje.
Ale na wykresie z hamowni podwoziowej, pomimo że mierzona jest moc na kołach, i tak podawany jest wykres "w przeliczeniu na silnik", tzn. po uwzględnieniu strat w przeniesieniu napędu. Wykres mocy czasami uzupełniany jest mocą na kołach i mocą strat, ale często - tak jak na podanej stronie - tych wykresów akurat nie ma. Tak więc niższe od katalogowych moc i moment to nie kwestia sposobu pomiaru, a mniejszych możliwości silnika.
Zamieszczam wykres 1.8 GDI z krakowskiego V-Techu. Niższe linie dwóch górnych wykresów dotyczą silnika w stanie fabrycznym, a wyższe po ingerencji w chip. Najniższe, stale rosnące wykresy, to moc strat.
Widać że ten egzemplarz 1.8 GDI dopiero po zachipowaniu zbliżył się do katalogowych wartości maks. momentu i mocy. "Fabrycznie" bywa różnie: sam, w czasach gdy jeszcze jeździłem swoją 1.6, miałem ze trzy razy okazję poprowadzić GDI, i przyznać muszę że ich kop wcale mnie nie zachwycił. Co prawda dupohamownia potrafi oszukować, ale wrażenia były symbolicznie tylko lepsze niż 90-konnej 1.6.
Robson86 - 20-09-2006, 08:52
Alek napisał/a: | Widać że ten egzemplarz 1.8 GDI dopiero po zachipowaniu zbliżył się do katalogowych wartości maks. momentu i mocy |
Mozliwe, ze akuracik ten egzemplarz byl taki nie pelno mocny
Ja mam zupelnie inne odczucia...Powiem tak: z pod swiatel (do drugich swiatel-jakies 600m) Moja Carisma GDI (standartowa, bez zadnych Chipow ) szla prawie rowno z Focusem 2,0 kombi brata (on ma jakies 9,6s do 100 i 130KM)-Moj przod byl na wysokosci gdzies miedzy slupkiem A, a kolem przednim focusa!(wydaje mi sie ze, niewiele). ...a Focus jest sporo lzejszy.
Pozdroo wszystkich
Anonymous - 20-09-2006, 10:35
Trafił Ci się egzemplarz "katalogowy", a może nawet z jakimś "giftem" od fabryki, choć to raczej mało prawdopodobne. Ale jak widać z wykresów z V-Techa i ze strony podanej przez saphire, z GDI może być bardzo różnie. Wypadałoby więc przed kupnem wpuścić autko na hamownię by przekonać się o jego rzeczywistych osiągach. Bo jeśli GDI ma reprezentować poziom 150 Nm i 113 KM, to ja wolałbym 1.6.
Cezar - 20-09-2006, 13:14
Ja w swoim GDI na brak mocy i momentu nie narzekam
Jest dobrze, ba bardzo dobrze
Robson86 - 20-09-2006, 13:15
Możliwe,ze mam jakiegos gifta . Z drugiej strony tez mozliwe, ze akurat tam ten wyzej opisany egzemplarz mial niedobor mocy-tylko tak przypuszczam, bo czy producent nie bal by sie podawac moc 125 czy 122KM a w rzeczywistosci wypuszczal by samochody o mocy o 10KM mniejszej????
W gazetach typu Auto swiat i innych tego typu. nikt nigdy sie nie skarzyl na niedobor mocy czy uciekajace koniki w Cari. ...a tam podobno wszystko sprawdzaja
Choc "znam przypadek" (moj braciszek jest w Focus Klub Polska), ze gosc kupil sobie nowa foke ST 225, pojechal na hamownie by sprawdzic ile ma kucykow itp ,a tam po testach okazalo sie ze, nie ma 225Km ale 190( <-kilka, nie pamietam ile dokladnie). Zaczal sie sadzic, ale przegral, no i przyszlo mu sprzedac foke... bo kupowal auto z mysla ze ma 225KM a nie 190 ...ale to chyba byl przypadek
Pozdrooo & Respect
Anonymous - 20-09-2006, 16:14
a wszystko bylo mierzone jako moc na kolach (ST)
saphire - 20-09-2006, 16:20
Jeśli jego przeniesienie napędu z silnika na koła robiło 15,5% strat to mu zamiast 225 kucyków na silniku wyszło 190 na kółkach
Robson86 - 20-09-2006, 22:42
nie mam zielonego pojecia jak bylo mierzone (popytam, wtedy napisze jak i co)
Jak braciszek opowiadal mi "historie" tej foki (ST) nie wchodzilem w szczegoly(jaka hamownia, itp), napisalem z grubsza to co uslyszalem !
Generalnie chodzi mi o fakt, ...ze nie tylko w Cari zdarza sie zanik mocy
W kazdej marce zdarzaja sie jakies pojedyncze sztuki samochodow, w ktorych np. brakuje paru konikow albo jest ich za duzo... (niz wartosci katalogowe)
Pozdrooo
|
|
|