Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wirusy
Chooper - 17-09-2006, 09:59
Memphis napisał/a: | Używam programu Spybot serch and destroy |
Primo. Wywal to badziewie, bo to jest program, który "więcej szkodzi niż pomaga". Tzn, pozwala się ładować koniom trojańskim i innym robalom, z którymi trzyma sojusz.
ZOstań przy AdAware.
IMO, ja zainstalowałbym progsa "Hijackthis" zrobił skana z zapisaniem loga i zarejestrował się na forum MKS, gdzie poprosiłbym o przeanalizowanie loga, który z zapisów trzeba zamknąć definitywnie. W tym programiku jak się zamknie jakiś zapis, to on się już nie uruchomi
arekp - 17-09-2006, 11:42
adams12 napisał/a: | dobra, wyspalem sie i wytrzezwialem wiec teraz napisze |
W sieci znajdziesz wielu takich, ktorzy w stopkach maja wpisane "Prawdziwi twardziele backupow nie robia". Mysle, ze sa po prostu glupcami ... jak i ci, ktorzy uwazaja ze program antywirusowy to tez niepotrzebna sprawa - no chyba, ze na komputerze nie ma zadnych danych a uzytkownik ma czas robic za kazda awaria reinstalacje systemu.
Oczywiscie, ze rozumiem Twoje podejscie do bezpieczenstwa i calkowita blokade IE. Jest sluszne jesli patrzec z tej strony.
Ja osobiscie nie mam zablokowanego IE, uzywam lokalneg programu antywirusowego oraz sprzetowego firewalla. Dodatkowo mam aktualnego windowsa, nie sciagam plikow z sieci P2P, nie otwieram zalacznikow od nieznanych osob oraz 'fajnych animacji' w postaci prezentacji Power Point. I to uwazam za bezpieczne podejscie - byc moze dlatego, ze przywrocenie komputera do pracy od reinstalacji windowsa zajmuje w moim przypadku okolo 5-6 godzin.
Kazdy ma swoje sposoby
Memphis: START => Ustawienia -> Panel Sterowania -> Narzedzia administracyjne
Znajdziesz tam 'Uslugi'. Na liscie uslug sprawdz czy masz uruchomiona usluge o nazwie 'Centrum zabezpieczen' (nie wiem jak w przypadku wersji EN ale spodziewalbym sie 'Security center'). Powinna byc uruchomiona.
Czym jest SC? Dba o to zebys mial uruchomione aktualizacje automatyczne, program antywirusowy oraz firewalla.
szczeslaw - 17-09-2006, 13:42
Chooper, używam Spybota i jakoś nie zauważyłem w związku z tym nic dziwnego. Poza tym AdAware i Spybot uzupełniają się. Zrób sobie skan Spybotem po wyczyszczeniu kompa AdAwarem - zobaczysz ile syfu jeszcze znajdzie.
Żaden program antywirusowy nie zastąpi tych 2 programików - zawsze używam antyświra ORAZ AdAware i Spybota.
arekp, Kaspersky to dobry program - skuteczny - ale ma jedną zasadniczą wadę - podobnie jak kobyła Norton, potwornie zamula komputer.
arekp napisał/a: | Czym jest SC? Dba o to zebys mial uruchomione aktualizacje automatyczne, program antywirusowy oraz firewalla. |
SC to nachalna ikonka plująca się przy każdej możliwej okazji, że coś jest niby nie tak. Być może przydatna u użytkowników początkujących.
Anonymous - 17-09-2006, 13:45
arekp napisał/a: | uzywam lokalneg programu antywirusowego oraz sprzetowego firewalla. |
tez mam sprzetowego firewalla - i dobrze mi sie zyje z avastem, czasami przelece wszystko jeszcze adawarem - formata nie robilem juz od 2 lat
arekp napisał/a: | nie otwieram zalacznikow od nieznanych osob oraz 'fajnych animacji' w postaci prezentacji Power Point. |
ja tez nie znosze spamu, nie otwieram i objezdzam znajomych co wysylaja
arekp napisał/a: | "Prawdziwi twardziele backupow nie robia". |
ja robie a twardzielem tez jestem
szczeslaw - 17-09-2006, 14:09
adams12 napisał/a: | dobrze mi sie zyje z avastem |
Avast niestety sporo syfu przepuszcza.
Anonymous - 17-09-2006, 14:26
szczeslaw napisał/a: | adams12 napisał/a: | dobrze mi sie zyje z avastem |
Avast niestety sporo syfu przepuszcza. |
tez slyszalem takie opinie, aczkolwiek system chodzi mi nadal szybko a dane sa tam gdzie byc powinny...
Anonymous - 17-09-2006, 14:52
Ad-Aware, zapomniałem to też mam wersje SE
A tych windowsowych zabezpieczeń nie używam bo nie ufam microshitowi.
Nie wiem jeszcze jak to jest bo ostatnio zrobiłem skan kasperskim i nic nie znalazł, zaraz po tym zrobiłem skan spybotem i znalazł i to całkiem sporo.
Dlaczego kasper tego nie znalazł
arekp - 17-09-2006, 15:00
szczeslaw napisał/a: | arekp, Kaspersky to dobry program - skuteczny - ale ma jedną zasadniczą wadę - podobnie jak kobyła Norton, potwornie zamula komputer. |
Jestes kolejna osoba, ktora uzywa tego samego argumentu w stosunku do Kasperskiego. Pierwsza byl dyrektor techniczny home.pl, ktory nie chcial mi go kupic wlasnie ze wzgledu na obciazenie - kupilem sobie sam bo na komputerach w domu i prywatnej firmie swietnie sie spisuje
Nigdy nie narzekalem na obciazenie komputera podczas jego pracy a dociera do mnie kilkaset e-maili dziennie (glownie spam). Nie przepuscil mi wirusa a w ciagu 2 lat posiadania licencji i uzywania go niczym sie zasluzyl na minusa Dodam tez, ze powylaczalem opcje typu wykrywanie atakow sieciowych i inne wodotryski - od tego mam sprzet, program dziala tylko jako antyvirus.
Jesli chodzi o obciazenie podczas pelnego skanowania systemu to ma opcje pozwalajace na wysterowanie programu. Ustawiasz podczas jakiego obciazenia systemu ma zawiesic skanowanie i to robi. Wlasnie podczas pelnego skanowania systemu odczuwam, ze on pracuje - slysze po dysku, ktorego podczas normalnej pracy nie slychac.
Byc moze jest to zwiazane z bardzo wydajnym sprzetem na ktorym pracuje w domu - bo sluzbowego laptopa faktycznie zamulal podczas pelnego skanu i musialem zrezygnowac z tej opcji.
Przekonywac nikogo nie zamierzam, a jedynie polecam to rozwiazanie poniewaz sam go uzywam - ale w wersji antyvir a nie kombajn bezpieczenstwa sieciowego, bo moze stad wynika roznica w obciazeniu.
Nortona zdecydowanie odradzam kazdemu
EDIT:
Avasta nie uzywalem wiec sie nie wypowiadam. Jakos mam wieksze zaufanie do komercyjnego produktu istniejacego jak dla mnie 'od kiedy mam cos wspolnego z komputerami' - czyli od 10 lat.
[ Dodano: 17-09-2006, 15:07 ]
Memphis napisał/a: | Nie wiem jeszcze jak to jest bo ostatnio zrobiłem skan kasperskim i nic nie znalazł, zaraz po tym zrobiłem skan spybotem i znalazł i to całkiem sporo.
Dlaczego kasper tego nie znalazł |
Ale co Ci znalazl? Bo podales tylko wpis w rejestrze, ktory informuje o wylaczonym centrum zabezpieczen a nie o konkretnym wirusie czy trojanie.
Poza tym powtorze to co napisalem na poczatku ... trzeba zabezpieczac a nie leczyc. Osobiscie uwazam, ze jesli masz w kompie wirusa to za pozno myslisz o skutkach.
Moja recepta jest prosta:
- instalacja systemu z oryginalnego krazka
- instalacja SP2 z plytki CD (MS za darmo przysylal je chetnym)
- instalacja programu antywirusowego
- podpiecie kabelka sieciowego
- aktualizacja MS i programu antywirusowego
- instalacja czegokolwiek innego
Nigdy nie podpinam kompa z golym windowsem pod siec.
Ewentualnych chetnych na kopie krazka z SP2 zapraszam na priv. Moge poswiecic troche czasu na zrobienie kopii.
EDIT2:
Jesli chodzi o otrzymywanie oprogramowania od MS to od dwoch dni dostepna jest wersja RC1 Windows Vista. Mozna ja pobrac bezplatnie ze strony lub zamowic na krazku DVD ~9-10 Euro.
klik do strony glownej programu Beta
klik do plikow
Numer licencji do wersji beta dla obu wersji (32 i 64 bit): HX48H-T7JF7-CMQ33-TQF2Y-4KVWX
Anonymous - 17-09-2006, 15:27
Ja mam cały czas odpalonego kasperskiego i wszystkie procesy ochrony są uruchomione. Uruchomiony jest też Ad-watch. Miałem kiedyś przez chwile firewalla kasperskiego ale był z nim problem bo mam drugiego kompa i mam postawiony lan, i cały czas mi blokował interent dla drugiego komputera. Nie wiedziałem jak to ustawić. Niby jest zapora systemowa ale nie wiem czy on cokolwiek blokuje.
Ktoś poleci jakiego firewalla?
szczeslaw - 17-09-2006, 15:35
Memphis napisał/a: | Nie wiem jeszcze jak to jest bo ostatnio zrobiłem skan kasperskim i nic nie znalazł, zaraz po tym zrobiłem skan spybotem i znalazł i to całkiem sporo.
Dlaczego kasper tego nie znalazł |
Bo te programy szukają zupełnie innych rzeczy.
arekp napisał/a: | Jestes kolejna osoba, ktora uzywa tego samego argumentu w stosunku do Kasperskiego. Pierwsza byl dyrektor techniczny home.pl, ktory nie chcial mi go kupic wlasnie ze wzgledu na obciazenie - kupilem sobie sam bo na komputerach w domu i prywatnej firmie swietnie sie spisuje |
Bo dla mnie jest to ważny argument. Nie zrozum mnie źle - sam używałem Kasperskyego, ale takie spowolnienie pracy kompa jest dla mnie uciążliwe, dlatego przesiadłem się na NODa 32. Ale do odwirusowywania kompów zawsze używam Kasperskyego.
arekp napisał/a: | polecam to rozwiazanie poniewaz sam go uzywam - ale w wersji antyvir a nie kombajn bezpieczenstwa sieciowego, bo moze stad wynika roznica w obciazeniu. |
Kaspersky ma bardzo rozbudowaną bazę sygnatur wirusów (wspomaganą metodami heurystycznymi) i każdy plik jest porównywany z tą bazą - stąd wynika to spowolnienie. NOD32 bazuje na metodach heurystycznych (wposmaganych bazą danych).
arekp napisał/a: | Nigdy nie podpinam kompa z golym windowsem pod siec. |
To jest podstawa.
arekp - 17-09-2006, 15:40
Memphis napisał/a: | Ktoś poleci jakiego firewalla? |
Z Kasperskim problem faktycznie istnieje jesli udostepniasz Internet przez jednego kompa.
Kiedys uzywalem Kerio Personal Firewall. Byl bezplatny do uzytku domowego. Niestety jak to juz bywa z dobrymi produktami, ktos zauwaza w nich konkurencje dla swoich rozwiazan i wykupuje produkt (patrz HomeSite wykupiony przez Macromedie).
Obecnie KPF rozwijany jest przez Subnelt Software i stal sie produktem w pelni komercyjnym. Jesli cena 20 USD nie jest dla Ciebie czyms strasznym to szczerze to polecam.
szczeslaw - 17-09-2006, 16:03
Może być jeszcze Outpost Firewall Free lub Sygate Personal Firewall.
Musisz przetestować który z tych firewalli sprawdzi się u ciebie - z doświadczenia wiem, że każdy z nich na niektórych kompach ma problemy (błędy przy uruchamianiu, brak netu, duuuuuuuże spowolnienie działania netu itp.).
Hubeeert - 17-09-2006, 18:49
Ja używam ZONE ALARM Security Suite do spółki z Pest Patrolem. Obydwa mam legalnie - tzn Zone Alarm uzywam od prawie 4 lat a PP dostałem jak dodatek przy zakupie. Odkąd pokazał się ZA z Atywirusem i AntySpyware używam i jestem zadowolony w 150%. Zero Problemów a dodatkowo mam coś co się Program Control nazywa i jest dość często natrętne ale skutecznie wyłapuje gdy jakiś program (a instaluję i wywalam sporo) próbuje się zachowywać w sposób rzekłbym nieoczekiwany
Polecam
Grześku - 20-09-2006, 08:32
arekp napisał/a: | Nortona zdecydowanie odradzam kazdemu |
Dlaczego?
Możesz to bardziej rozwinąć?
arekp - 20-09-2006, 11:12
Grześku napisał/a: | arekp napisał/a: | Nortona zdecydowanie odradzam kazdemu |
Dlaczego?
Możesz to bardziej rozwinąć? |
Potrafi z nieukrywana latwoscia zamulic kazdy komputer podczas zwyklej pracy jako monitor. To wystarczajacy powod.
|
|
|