Eclipse - Techniczne - [2G 95-99] Duże spalanie i kopci z rury
Adaho_krak - 05-06-2010, 13:29
kicek86, mi po Krakowie w korach potrafi chapnąć 14l/LPG, biorąc pod uwagę dynamikę jazdy to czasem do 15l/LPG dobije. Instalacja to STAG4 więc powinno być teoretycznie oszczędniej niż w STAG300. Twój i mój problem podejżewam nie wynika z mechanicznego punktu widzenia, tylko z tego, że w dużych miastach dystans 12 km niejednokrotnie pokonujesz nerwowo przez 1h, gdzie w mniejszych aglomeracjach taką odległość pokonujesz spokojnie w 10 min. Sprawdź spalanie poza miastem, na trasie. Przy prędkości około 120km/h na trasie mój pali 7-8l/LPG.
kicek86 - 05-06-2010, 13:55
no mój pali na trasie 9-10 przy 130 km/h. To prawda, że dojazd 7 km zajmuje mi około 30 min, więc może to też z tego wynikać. Zatem będę się delektować przyjemnością z jazdy przy takim spalaniu
Adaho_krak - 05-06-2010, 14:08
kicek86, dodatkowo na spalanie ma wpływ tzw. "czynnik ludzki" lub też "ciężkość obuwia"
marekrybnik89 - 06-06-2010, 09:10
łohoho to ja nad moim miskiem muszę jeszcze popracować co prawda nie mam sekwencji tylko BRC JUST czyli taki zwykły z mikserem, i sprawdzałem w tym tyg ile pali, chapnał mi 20/100LPG hmm może bedzie tez dobrze wybrac sie do gazownika go ustawić i nie wiem czy mnie nie czeka wymiana lambdy;/
kamil4711 - 06-06-2010, 09:54
Cytat: | jeżeli chodzi o dolot, bo tylko rura dolotowa jest od filtra, a ona z tego co sprawdzałem to cała jest i nigdzie pęknięć nie ma. obejmy są dobrze pozakładane więc nieszczelności być nie powinno. |
uszczelka na kolektorze , przepustnicy
Adaho_krak - 06-06-2010, 10:48
marekrybnik89 napisał/a: | łohoho to ja nad moim miskiem muszę jeszcze popracować co prawda nie mam sekwencji tylko BRC JUST czyli taki zwykły z mikserem, i sprawdzałem w tym tyg ile pali, chapnał mi 20/100LPG hmm może bedzie tez dobrze wybrac sie do gazownika go ustawić |
Miałem też mikser, wywaliłem w kosmos misiek palił 22l/100km LPG. Regulecje dawały tyle że albo mulił i palił 15, albo śmigał i palił 22. Teraz mam STAG4 i pali max 14l/100km LPG i nie czuć żadnej różnicy między jazdą na PB a LPG. Mikser do Eclipse się absolutnie nie nadaje.
marekrybnik89 - 08-06-2010, 19:52
Oo i chyba zrobię tak jak Ty Adaho zmienię na STAG4 bo jak pali 20l/100km lpg to żadna oszczędność a tylko silnik cierpi
kicek86 - 08-06-2010, 22:26
marekrybnik89, jak już to stag 300 plus, stag 300 i stag 4 to jedno i to samo różniące się gabarytami, a w plusie zostało poprawionych parę rzeczy
HouseM - 09-06-2010, 00:45
Widzę ,że odkopaliście stary temat więc tez się dołączę.
Mnie jakoś dziwnie każde auto na trasie więcej pali. Po mieście Eclipse max 14 litrów. Natomiast na autostradzie to i 17 potrafi zeżreć. Ciekawe w czym tkwi problem ?!
... no tak wiem technika jazdy
A tak na poważnie to w moim jedynym aucie jakie miałem z gazem różnica w spalaniu potrafiła sięgać nawet i 4 litrów / 100km w zależności na jakiej stacji zatankowałem. Może w tym własnie problem.
kicek86 - 18-08-2010, 14:19
próbuję z autem co się da zrobić i skończyły mi się pomysły. Wymieniłem uszczelkę przy przepustnicy i przy kolektorze dolotowym. Wyjechałem na trasę jechałem w miarę równomiernie 110 i wyszło mi spalanie gazu 10,5. Wracając nie szczędziłem sobie gazu i pozwalałem sobie na sporo więcej. Co się okazało? 9,5 spalanie wyszło. Brak mi sił, jak widać spalanie jest odwrotnie proporcjonalne do dynamiki i szybkości jazdy. Poradźcie mi, co można sprawdzić, może jakieś ciśnienie gdzieś jest nie takie, jakiś zawór się nie domyka albo nie otwiera, co można sprawdzić jeszcze w tym aucie? Szczelność dolotu sprawdzałem kilku krotnie na gumowej rurze, wygląda na całą. Może ktoś mi zdradzić po co jest taki platikowy element za przepływką podłączony na rurze dolotowej? odstaje ponad nią i jest on w środku pusty, tak jak by to była jakaś puszka. nie można wyrzucić tego i zaślepić ? W ogóle mam wrażenie (może błędne), że jak zresetuję komputer, to autko na początku fajnie chodzi, a po niedługim czasie już standardowo, nie pracuje tak idealnie równiutko. Troszkę mi też falują obroty, nie za bardzo, ale jeszcze widać że o 100 obrotów potrafią się podnieść czasem. Przepustnica była czyszczona.
drtymf - 18-08-2010, 15:44
Cytat: | A tak na poważnie to w moim jedynym aucie jakie miałem z gazem różnica w spalaniu potrafiła sięgać nawet i 4 litrów / 100km w zależności na jakiej stacji zatankowałem. | Może być i to. Wcześniej jak miałem LPG tankowałem zazwyczaj na jednej stacji i robił mi jak w zegarku 310-330km na zbiorniku. Kiedyś w trasie zatankowałem zdaje się na Orlenie i przejechał 220km. Po zatankowaniu na innej stacji znów koło 300. Między stacjami są czasem zastraszające różnice w jakości i wydajności LPG.
zenek_bb - 19-08-2010, 12:51
zacznijmy od sterownika gazu i gratów jakie posiadasz, kiedy montowałeś, kiedy i gdzie serwisujesz
kamil4711 - 19-08-2010, 13:49
Ta puszka na dolocie to jest rezonansowa bodajże , można zmienić dolot tylko po co , będzie ryk z filtra , obroty należało by ustawić po resecie i powinno być dobrze jak nie to sprawdź błędy to będziesz wiedział co go boli .
kicek86 - 19-08-2010, 15:22
Posiadam sterownik STAG 300, Instalacja ma około 2 lat, u serwisantów zostawiłem już 700zł, w szczecinie jest sprawdzony zakład na nehringa firma Gaz-Tech. Jakie graty jeszcze opisać prócz sterownika? Co do błędów to mam ciągle jeden i ten sam 41 (czyli wtryski) pojawia się on i znika jedynie na gazie, gdy jest na jałowym biegu. Zapali się błąd i się świeci i jak trzymam gaz to nie zgaśnie, do póki go na luz nie wrzucę i sam nie zgaśnie. Jak zgaśnie i będę jeździć to nie zapali się. Jedynie na jałowym biegu zapala się i gaśnie. Gdy przełączę na benzynę to check engine się nie zapala.
zenek_bb - 19-08-2010, 18:41
znam to, trzeba wymienić rezystory emulujące w sterowniku ze 100ohmowych na 50ohmowe, masz po gwarancji więc jak chcesz to podejdź do jakiegoś serwisu RTV niech rozkręci i wymieni takie cztery niebieskie 2Watowe rezystory po lewej stronie PCB z tych 100ohm na 47-56ohm tylko 5 watowe albo dolutuje równolegle do każdego takie same 100ohm 2W wtedy wypadkowa będzie taka sama, koszt jakieś 2zł (rezystorki) lutowanie nie wiem ile, dołączam fotke mojego sterownia sprzed modyfikacji:
kiedy ecli ma błąd wtryskiwacza wydłuża na nim czas wtrysku, jest to bardzo zaawansowana funkcja, odkryłem ją w trakcie modyfikacji, po usunięciu tego błędu łatwiej przeprowadzić kalibrację mapy gazowej i silnik lepiej się zachowuje na wolnych obrotach
inne graty? najważniejsze czyli reduktor, wtryskiwacze, jakie filtry zastosowano i jaki wielozawór w butli, jak mi powiesz że masz pod maską cztery kwadraty koloru czerwonego albo żółtego to tego nawet nie skomentuje... jak reduktor zavoli zeta n też słów brak...
|
|
|