To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - [EAxx] Renowacja felg, jak zrobić to samemu

tommyc1 - 31-03-2010, 08:17

Też chciałem to robic samemu w tym roku, ale znalazłem ofertę, za 80zł/szt. kompletna renowacja felgi z lakierowaniem proszkowym...w profesjonalnym zakładzie. :)
Mrmsim - 02-04-2010, 20:35

tommyc1 napisał/a:
Też chciałem to robic samemu w tym roku, ale znalazłem ofertę, za 80zł/szt. kompletna renowacja felgi z lakierowaniem proszkowym...w profesjonalnym zakładzie. :)

Podrzucił byś jakiś namiar na ten warsztat bo moim też by się renowacja przydała gruntowna a na robótki ręczne to czasu zupełnie nie mam :|

tommyc1 - 05-04-2010, 21:17

Witaj
prawdę mówiąc, to tamtego konkretnego nie pamiętam, wpisałem po prostu w google "renowacja felg aluminiowych warszawa" i posypala się masa odpowiedzi. Dzisiaj znalazłem nawet taniej, bo za 73zł/szt.
http://www.wulkanizacja24...elg_cennik.html

A pamiętam ,że tez na WOli jest zakład sprawiający wrażenie profesjonalnego. Z żadngo nie korzystałem, więc nie mogę opinii własnej zapodać.
Poniewaz jednak wiekszość ofert wiąze się z zostawieniem felg na 3-4 dniw warsztacie, mnie to nie odpowiada i dogadałem się wstępnie na samo piaskowanie przy zmianie opon na letnie, zamówiłem już lakier bezbarwny i po prostu sam sobie je po piaskowaniu polakieruję w domu. Za samo piaskowanie mam płacić 30zł d sztuki...

jOkerek - 07-04-2010, 07:25

ja tez wlasnie jestem na etapie renowacji swoich felg / jesli ktos to zrobi za 80zl to sie nie zastanawiajcie tylko oddajcie prace w jego rece :)
ja zrobilem jak narazie 2 sztuki , rece mi odpadaja a to dopiero polowa...
jeden rant zewnetrzny musialem poprawic na lustro - tutaj to jest dopiero zabawy :)

tommyc1 - 07-04-2010, 10:26

A powiedzcie ile w tym prawdy, gosc od piaskowania powiedzial mi ze po piaskowaniu musze natychmiast lakierowac a ja chce tylko piaskowanie a lakier sobie w domu rzucic, czy przez ta godzine od piaskowania aluminium juz szlag trafi? w sensie powierzchni?
costa brawa - 07-04-2010, 20:58

tommyc1, 30 zl od sztuki to mi sie wydaje ze chyba on Ci to śrutem zrobi albo czyms podobnym i narobi dolkow ( tak ja mam na tych 16 swoich i musze poprawic malowanie) i jak nie wyrownasz papierem sciernym to Ci wyjdzie taki baranek smieszny - nie jest pewne ze wyjdzie ale bardzo mozliwe ,
raz czekalem na piaskowanie kilku elementow i zapewniam Cie ze bardzo wolno to idzie a szczegolnie przy felgach gdzie jest zabawy z zakamarkami
no chyba ze robi za 30 zl piaskiem bardzo drobnym albo innym srodkiem sciernym (korund szklo itp ) to smialo .. ja za takie cos placilem od 100 zl/kpl ( wlasnie te 16 moje i to same fronty felg i spitolone bo mialo byc drobnym piarskiem) do 250zl/kpl ( drogo ale bylem zadowolony bo bardzo ladnie zrobili - cale felgi ) oczywiscie zalezy od regionu bo jak jest gdzie to zrobic i zakladow duzo to moze i taniej u was licza

mi baranek wyszedl po dwoch warstwach lakieru proszkowego i teraz musze zmatowic czyli rownoczesnie zrownac calą tzw "skórke pomaranczy" i pomalowac jeszcze raz zeby byla ladna gladka powierzchnia

a co do tego zeby od razu malowac ... felgi malowalem w misku i w hondzie - od hondy lezaly chyba z tydzien od miska 2 dni - wytarlem sucha szmatka , sprezone powietrze zeby odmuchac ladnie z pylkow, delikatnie calosc papierkiem sciernym "na szybko" powierzchownie i do malowania ( kraweznik zaliczylem w zimie i nawet gram lakieru nie odpadl z rantu a felga do prostowania , a dysze od Karchera (hds duzy cos ok 100 bar daje z tego co pamietam) moge przylozyc do samej felgi i nie odpadnie nic

tommyc1 - 09-04-2010, 10:29

Gosciu juz zmienił cenę- 30zł to miało być jesienią zeszłego roku, kilka dni temu zapytałem ponownie, to za 60zł/szt samo piaskowanie. Ale chyba ma średnio dobrą maszynę do tego, bo jak się chciałem konkretnie umówić to zaczął plątać, ze on nie polakieruje, a to trzeba zaraz bo lipa z aluminium, wiec moze on to do kogoś zabierze...he he, chyba po prostu kupię na zimę stalowe i wtedy alusy oddam choćby i na tydzien do kogos kto NA PEWNO potrafi to dobrze zrobić...a narazie ręcznie podszlifuję papierkiem to co widac i lakiera rzucę na blysk...
seir - 12-04-2010, 19:57
Temat postu: [EAxx] Czyszczenie felg
Witam,
Mam do Was pytanie odnośnie mycia felg z bardzo uporczywego brudu, na który nie działa żaden środek "felgoczyszczący". Czy znacie może jakiś magiczny preparat lub inny sposób na pozbycie się nalotu na felgach?

U mnie wygląda to tak:

robertdg - 12-04-2010, 20:54

Przemysłowy preparat do mycia podłóg, bez problemu zmywa osady asfaltowe, albo dobra chemia do mycia silników, tylko przy zakupie zwróc uwage czy nie szkodzi powierzchniom lakierowanym, a jak nie to benzyna ekstrakcyjna i zabawa ze szmatkami, na końcu polerka.
5wi5tak - 12-04-2010, 20:58

Trochę roboty Cię czeka... ja zawsze używałem płynu do mycia silników o których wspomniał robertdg, ale nie radzę tego używać w brodziku, w którym stoi felga na zdjęciu bo nie wiadomo jak płyn i cały syf z felgi wpłynie na kafle, fugę, silikon itd. Powodzenia
zuku3210 - 12-04-2010, 21:18

Użyj preparaty do "czyszczenia silników" ja używam zawsze od Autoland'u z nano czasteczkami i innymi bajerami nano technologii. Koszt śmieszny bo 9zł niecałe w Makro a dziadostwo jest strasznie mocne i jak psiknąłem silnik nie wiadomo ile lat zasyfiony to poszło wszystko z niego w moment!! Na sezon wiosenny czyscilem tez felgi z calego syfu typu pył z klocków itp. Robisz psik psik czekasz chwile, w zakamarkach traktujesz jakąś szczotką do kibla później spłukanko i felga jak nowa :wink: proponuje używać na dworze bo opary strasznie drażniące no i silikon z tego brodzika by ci zjadło moment pewnie :P A pózniej polecam potraktować pastą tempo :wink:
Anonymous - 12-04-2010, 21:43

płyn do mycia silnika daje rade z takim syfem sam czyściłem swoje a nie były w dużo lepszym stanie
Pimpek - 12-04-2010, 22:07

Ja parę dni temu też czyściłem felgi z podobnego syfu, i używałem preparatu firmy K2 TruckCleaner. Bardzo mocny i skuteczny. Bankowo nie szkodzi lakierowi na felgach :wink:
tommyc1 - 13-04-2010, 12:52

A czy to czysciwo silnikowe mozna użyć na felgach z oponami-czy to nie działą szkodliwie na oponę?
robertdg - 13-04-2010, 14:31

tommyc1, jeżeli używaja tego do mycia silnika, a dużo osprzętu silnika jest gumowego, głownie węże chłodnicze, smoki od powietrza, najwidoczniej nie szkodzi to gumie ;-)