Space Star Techniczne - [MSS ALL] [SILNIK] Znaczny ubytek oleju i problem z ręcznym
bogdan54 - 20-02-2010, 11:03
xjacobs napisał/a: | wg mnie przyczyną będzie tradycyjna dolegliwośc 1.6, czyli zapiekające się pierścienie |
Znalezione na forum cytrynki ;przepis admina na usunięcie nagarów wg. mnie bardzo dobry .
http://www.klub.citroen.t...&post_id=556097
xjacobs - 20-02-2010, 13:02
bogdan54 napisał/a: | xjacobs napisał/a: | wg mnie przyczyną będzie tradycyjna dolegliwośc 1.6, czyli zapiekające się pierścienie |
Znalezione na forum cytrynki ;przepis admina na usunięcie nagarów wg. mnie bardzo dobry .
http://www.klub.citroen.t...&post_id=556097 | Widocznie skutkuje, ale to taki półśrodek, na pewno nie wytrzyma tyle ile nowe pierścienie
irasek1111 - 22-02-2010, 17:17
Cytat: | LM ma drogie oleje - a czy są lepsze, może i tak, ale nie na tyle na ile są droższe. Ja ich w każdym razie nie stosuje, mimo że mam dostęp po cenach hurtowych - i tak są za drogie.
LM robi dobre dodatki i płukanki, je stosuje jak najbardziej - właśnie ten EngineFlush jest niezły, ale i tak lepiej uzupełnić płukanie silnika czymś innym - jak chcesz wypłukac stary olej niewiadomej jakości, albo nawet rozruszać pierścionki tłokowe, robisz tak:
- grzejesz silnik, do starego oleju dolewasz 10% ON (czyli jak micha mieści 5Ltr to dajesz 0,5Ltr ON) + płukanke LM. Dajesz mu 10 minut popracować na wolnych obrotach. Gasisz i zostawiasz w spokoju na nocke - po to, żeby chemia zawarta w LM miała czas poluzować nagary.
- rano odpalasz, niech pochodzi z 15 minut, aż się zagrzeje olej do min. 60-70st. Tylko na wolnych obrotach, max. 1000-1200rpm. Po zagrzaniu - spuszczasz zawartość miski. Filtr oleju opróżniasz i płukasz 2-3 razy w ON. Wkręcasz spowrotem - jak masz kase, możesz go też wymienić, ale posłuży tylko kwadrans.
- zalewasz miskę mieszanką 50/50 świeżego oleju i ON troszkę powyżej stanu min. Dajesz mu 10-15 minut popracować - tylko wolne obroty!
- spuszczasz to, dajesz nowy filtr oleju. Niech sobie pokapie z miski min. 2-3 godzinki, lepiej całą noc.
- zalewasz olejem docelowym.
- po połowie regularnego przebiegu robisz tym razem już normalną wymianę oleju, potem wymieniasz co tyle ile fabryka nakazała.
Tym sposobem masz silnik czysty, a pierścienie jeżli były lekko zapieczone to puszczą. Sposób prawdzony wielokrotnie, nawet na bardzo starych silnikach, czesto zmniejszały się wyraźnie przedmuchy z odmy, efekt wyczyszczonych pierścieni.
Oczywiście, jak auto tylko raz było zalane jakimś minerałem czy zapomniano na pare tkm o wymianie, to wystarczy użyć płukanki wg. instrukcji z opakowania, ale w przypadkach gdzie nie wiadomo co w silniku siedzi, albo gdy odma już mocno dmucha, warto przepłukać układ troche szerzej |
Znalazłem taki przepis na rozlużnienie pierścieni, nikt mi nie potrafi jednak powiedzieć jak to zadziała?
Co wy na to?
[ Dodano: 12-03-2010, 17:45 ]
Myślałem ,że może macie opinie w temacie powyższego przepisu na usówanie nagarów? Jeżeli ktoś moze cos takiego testował, prosze o podpowiedź. I wogle czy jest szansa , że cos takiego zadziała.
pozdrawiam
[ Dodano: 20-04-2010, 21:10 ]
Witam ponownie.
Jestem już z 1000 km po akcji czyszczenia silnika podanym sposobem przez LM, ON itp. Nic sie nie zepsuło, a czy pomogło to sie dowiem dopiero za pare tyś km. Mam nadzieje , że pomogło bo zabawy z tym troszku było.
pozdrawiam
emjot - 28-08-2011, 23:17
Witam wszystkich na forum!
Podczepiam się do tematu i pytam - czy podany wyżej sposób poskutkował? Jak sprawuje się autko teraz, po dłuższym czasie od zastosowania ww akcji? Świeżo nabyłem SS i wiem już od poprzedniego właściciela, że trochę mu ubywa. U mnie po ok. 1500 km tak z 1/4 bagnetu, więc zastanawiam się póki co nad tańszym od remontu rozwiązaniem.
Pozdrawiam.
plecho1 - 29-08-2011, 06:43
emjot, Jaki autko ma przebieg i czy było przegrzane? Jeśli nie ma żadnych widocznych wycieków, nie było przegrzane i ma do 300tys to na pewno nie wina pierścieni a uszczelniaczy zaworów. Mój ojciec ma starą astrę z przebiegiem 300tys która pobierała około 2l na 10tys km, pół roku temu wymieniłem w niej uszczelniacze i problem zniknął prawie zupełnie.
emjot - 29-08-2011, 09:18
Z tego co czytam, to zapiekające się pierścienie to typowy problem tego konkretnego silnika w MSS 1.6.
Silnik ma 207 tys i nie miał przegrzania ani innych tego typu. Ile dokładnie oleju ubywa to jeszcze nie wiem, przejechałem dopiero 1,5 kkm i zeszło ok. 1/4 bagnetu. Olej 5W50.
Czeka mnie wymiana oleju za jakieś 3 kkm, przy okazji mógłbym taką płukankę jak wyżej opisana wykonać - ale najpierw chcę się dowiedzieć o skuteczność.
EDIT: U mnie problemem była cieknąca miska... teraz już nie ubywa oleju...
|
|
|