Forum ogólne - Ceny Lancerów Polska vs USA
Bart007 - 12-02-2010, 15:27
Arturro, jako żywo napisałeś, że brutto nie jest proporcjonalne do netto i to jest oczywista matematyczna herezja.
A co relacji cen Lancerów - w Polsce jest generalnie tendecja do skubania klientów na towarach z wyższej półki. Koniak VSOP może być np. tylko 10% droższy niż na Zachodzie, ale już koniak XO tego samego producenta - 50% droższy. Pewnie ten mechanizm działa i przy samochodach...
jaca71 - 12-02-2010, 15:29
arturro, Samo pojęcie procentów niesie ze sobą proporcjonalność. Nie da się tego zmienić. Nie brnijmy dalej bo jeśli faktycznie trafi tu dziecko, które właśnie poznało procenty to się zdziwi.
Proporcjonalności nie będzie jeśli dla różnych wersji, będzie rożna wysokość podatków co jest możliwe bo EVO w USA nie należy do tej samej klasy co Lancer cywilny.
Bart007 - 12-02-2010, 15:33
W Polsce taką proporcjonalność często narusza akcyza, której są dwie stawki (dobrze widać w nowych Outlanderach 2.0 i 2.2) ale akurat przy Lancerze tego problemu nie ma...
Anonymous - 12-02-2010, 15:33
Bart007 napisał/a: | Arturro, jako żywo napisałeś, że brutto nie jest proporcjonalne do netto i to jest oczywista matematyczna herezja. |
no tak ale tak to jest jak pisze sie po kryjomu zeby dyr nie widzial ze siedze na forum i palnie sie jakas glupote majac zupelnie cos innego na mysli.
jaca71 napisał/a: | Samo pojęcie procentów niesie ze sobą proporcjonalność. |
powiedz to UC jak naliczaja akcyze podatek itd
Uwex - 12-02-2010, 16:47
No faktycznie dyskusja weszła na poziom Balcerowicza Pomijając te wszystkie mądrości chciałem zwrócić uwagę na fakt , że jak już napisałem "w USA za 2 Lancery masz EVO a u nas Ralliarta a EVO za 3 Lancery" . I tyle .
Anonymous - 12-02-2010, 17:18
Uwex napisał/a: | w USA za 2 Lancery masz EVO a u nas Ralliarta a EVO za 3 Lancery" . I tyle . |
wez jeszcze pod uwage ze przecietny amerykaniec pracuje tydzien (lub kilka dni) na miesieczna rate na taki samochodu i tankuje go za grosze
jaca71 - 12-02-2010, 17:22
arturro napisał/a: | Uwex napisał/a: | w USA za 2 Lancery masz EVO a u nas Ralliarta a EVO za 3 Lancery" . I tyle . |
wez jeszcze pod uwage ze przecietny amerykaniec pracuje tydzien (lub kilka dni) na miesieczna rate na taki samochodu i tankuje go za grosze |
Weź jeszcze pod uwagę że dla przeciętnego amerykańca EVO często nie przekracza 6 miesięcznych dochodów
Misiek :) - 12-02-2010, 22:45
Nie kłóćcie się, tylko niech ktoś kto zna dobrze stawki podatków obliczy ile kosztuje bez podatku w PL w Niemczech i w USA analogiczna wersja pojazdu.
Powracając do początku rozmowy o częściach, to przypominam, że w pl są inne standardy narzędziowe (chodzi o wielkość główek śrób itp) i sama takowa różnica wymaga zmian w montażu aut.
Uwex - 13-02-2010, 09:32
arturro napisał/a: | wez jeszcze pod uwage ze przecietny amerykaniec pracuje tydzien (lub kilka dni) na miesieczna rate na taki samochodu i tankuje go za grosze |
wiem i wcale nie przeczę temu - nie o dostępność czy inne różnice mi chodzi - to są inne tematy .
Misiek napisał/a: | Nie kłóćcie się |
luzik - nikt się nie kłóci - wymieniamy sobie poglądy.
Misiek :) - 13-02-2010, 18:00
Uwex napisał/a: | uzik - nikt się nie kłóci - wymieniamy sobie poglądy. |
miałem na myśli nie dyskutujcie... :)
|
|
|