Forum ogólne - opony zimowe
Morfi - 17-02-2010, 10:16
W Firmówce mam Kormorany snowpro masakra. Już lepiej radziły sobie Daytony.
jaca71 - 17-02-2010, 13:03
Z oponami to jest bardzo dziwnie. Każdy ma inne odczucia. Ja przerabiałem 3 opony zimowe ze niskiej półki - samochody z mocą poniżej 100KM to nie szalałem z kasą.
1. Dębica Frigo Directional - masakra, zero różnicy w porównaniu letnimi.
2. Kleber Krisalp 3 - najlepsze na jakich jeździłem. Ekstra zarówno po czarnym jak i po białym
3. Fulda Fulda KRISTALL MONTERO - bardzo dziwna opona. Nie miała problemów w śniegu, ale na mokrym czarnym zachowywała się dziwnie. Zero czucia podłoża. Kierownica kręciła się jakby opony stały na lodzie ale o dziwo nie ślizgały się. Bardzo nie lubiłem na nich jeździć.
Student - 17-02-2010, 14:58
Jaca w żaden sposób nie jestem w stanie zaakceptować twojej opinii na temat Dębicy ale całe szczęście jest to twoje zdanie .
jaca71 - 17-02-2010, 15:12
Student, Dlatego napisałem że z oponami to tyle opinii ile osób. Dębice nic nie oferują: Głośne, śliskie na asfalcie, nie trzymają na śniegu. To po co mi takie opony - nigdy więcej nie kupię i nikomu nie polecę.
Anonymous - 17-02-2010, 15:38
to ja sie troche odniose do opon i aut na nich jezdzacych (konkretnie):
A4 - BF Goodrich G-force - TRAGEDIA
A6 - Fulda Montero 2 - super
Golf V - Fulda Montero 2 - SUPER
Fabia - Klebr Krisalp 2 - TRAGEDIA, TRAGEDIA i MASAKRA (wymienilem niedawno na ultragrip)
Yaris - Viking (costam) - slaba
Sonata - Ultra Grip 7- SUPER
Merc S - Micheline Alpine - najlepsza opona na jakiej do tej pory jezdzilem
Octavia - Ultra Grip 7 - Super
Carisma - Debica Directional - Super, potem Winterstar - srednia
Focus - CEAT - moze byc
ogolnie polecam Fulde ze wzgledu na stosunek cena/mozliwosci opony w zimie.
Luq - 17-02-2010, 21:04
Ja mam Vredestein snowtrac 195/60/R15. Opony sa swietne, fantastycznie sie spisuja. A do tego kupilem za pol-darmo na gieldzie. To byl dobry interes
marrok - 23-09-2013, 11:34
Witam, czasu do zimy jeszcze trochę jest jednak lubię kupować opony na spokojnie tak więc szukam czegoś dla siebie. Opona śniegowa, Suwałki i okolice są często zasypane i w samym mieście nie trudno znaleźć nie odśnieżone drogi....
Szwagier poleca Dębice Frigo 2, ale nie mam do nich przekonania,
znajomy poleca Yokohama V902 W drive. Budżet na 4 sztuki do 1400 zl, choć wolałbym tańsze, jakkolwiek nauczony oszczędnym zakupem Continentala TS830 - leżaka w tym roku mam zamiar kupić dobre opony. Rozmiar 195/65/15. Jazda raczej spokojna, na pokładzie zazwyczaj będzie pół roczna pasażerka
Wasze opinie sugestie ?
Im więcej tym lepiej
Morfi - 23-09-2013, 12:04
Ja kupuje Fuldy montero 3. 185/65/15 za 788 zł za komplet tylko musze do hurtowni 10 km podjechać
meydey000 - 23-09-2013, 12:49
a ja mam sava eskimo s3 - bardzo dobra opona na śnieg i mokry asfalt. cena również niewygórowana. aktualnie są s3+ które mają lepszą mieszankę i mam je na golfie 4 .
eremita - 23-09-2013, 15:03
Warto by było pisać ilu letnie są opony bo kilku letnie opony zimowe są już tylko z nazwy
Z tych co pamiętam
Ja najbardziej sobie chwale semperit speed-grip 2
Lassa Snoways ERA dobrze się się sprawdzają tylko są głośne.
Najgorsze jakie miałem to barumy głośne i strasznie szybko się ścierały
Trik - 23-09-2013, 19:23
Dla krajana polecić mogę Nokiany WR D3 lub ekstremalnie Hakkapeliitta 5 http://www.nokiantyres.no...Hakkapeliitta+5 ( nad tymi sam jeszcze myślę, dokupienia na Litwie) Swego czasu w Ładzie miałem Pirelli Carving http://www.opony.pl/opona...183375&rodzaj=0 były rewelacyjne.
marrok - 23-09-2013, 21:08
I powiem wam, że zgłupiałem. Testy wskazują niby na najdroższe opony jako najlepsze, ale po doświadczeniach z Coninentalem, który miał być super a nie był nie chcę wyrzucać kasy w błoto. Do Savy mam uprzedzenie bo jak kupiłem 4 nowe do galanta na lato to ściągały od nowości, i nie chcieli mi gwarancji uznać...
Trik, znasz te rejony i wiesz jak jest nad nokianem nie myślałem, ale może warto. Powiem, że chodzi mi o opinie osób które jeżdżą na oponach zimowych a nie podają opisy z testów, tym nie ufam, tym bardziej że w większości są tylko testowane główne marki, a tych mniej znanych nie ma.
Miałem jeszcze kiedyś Vredesteiny, ale jakoś szału nie było. Miał ktoś do czynienia z tymi Yokohammai? A może jakieś BFGoodrich są warte zainteresowania ?
Trik - 23-09-2013, 23:46
Na Nokian-ach WR D3 będę ganiał 2 sezon, wcześniej 3 sezony miałem WR G2 były dobre do szybkiej jazdy po ubitym śniegu. Ogólnie dobrze radzą sobie z błotem pośniegowym. Wszystko jest kwestią rozsądku. Ale przychodzi okres, gdzie muszę do pracy jechać 15-20km po lodzie i rynnach lodowych, to żałuję że nie dopłaciłem 100 do każdej opony i nie kupiłem Hakkapeliitta 5. Nie ważne że zakazane . Niestety na lód niema silnych. W Twoim rozmiarze wyrobisz się w 1200pln.
krzychu - 24-09-2013, 06:50
marrok - Yokohamy zimowe z testów i opinii bardziej nadają się na lżejszą aurę (np. autostrady).
A jeśli szukasz opony głownie na śnieg, to jak najbardziej może się okazać, że tańsza jest lepsza, ale ona będzie sobie gorzej radziła w lżejszych warunkach np. na mokrej czy suchej nawierzchni. Weź kilka testów i sprawdź uciągi na śniegu po prostu. U mnie też się zdarza śnieg, ale bardziej szukałem opony uniwersalnej która dobrze trzyma nawet na lodzie, suchej, mokrej nawierzchni i były ciche. UG7+ (teraz 8 ) jest pod tym względem świetny, na śniegu też jak najbardziej daje radę.
Juiceman - 24-09-2013, 10:05
Ja miałem yokohamy to stwierdziłem nigdy więcej, jak był śnieg to były nie do zajechania, jak była breja, opady deszczu to już z zatrzymaniem się były problemy.
Patrze na testy
Michelin Alpin A4
Continental ContiWinterContact
Pirelli Snow Control III
Continental ContiWinterContact
Goodyear UltraGrip 8
Także nad Continentalem i Michelinami warto zwrócić uwagę.;-)
|
|
|