Carisma - Techniczne - Carisma gaśnie
Moomin - 16-02-2010, 23:43
kozuch2 napisał/a: | dzieki Moomin
myslałem ze moze uda sie tylko sam komputer podmienic. Ztego co rozumiem to musiałbym wymienic ECU immo,stacyjkę no i dalej klucze.Jednak trochę roboty jest i kilka stówek mniej. |
Z kluczami chyba takiego strachu nie ma. Mi radzono żeby przełożyć tylko wkład stacyjki i używać tego kupionego klucza do zapalania tylko, reszta pozostaje bez zmian. Jak sam się z tym uporam to zobaczymy jak to wyjdzie.
Siero19 - 16-02-2010, 23:54
Panowie jak powiedzialem tak zrobilem zresetowalem komputer, i podczas programowania komputera (biegu jałowego) wszystko dzialalo fantastycznie, zadnego gaśnięcia zupełnie inaczej, az w pewnym momecie kiedy myslalem ze jest juz git, obroty skoczyly do gory pozniej spadly i zgasl. Odpalilem samochod wreszcie udalo mi sie powrocic do momentu aby chodzil silnik bez gazu ale zauwazylem wyrazne dosc rzucanie silnikiem, co by oznazalo ze nie chodzi na wszystkie gary.
I w tym momęcie nasuneło mi sie pytanie, czy cewki zaplonowe moga sie przegrzewac??czy to moze powodowac ??? czy numery na nich muszą byc takie same bo ja mam na 3 nr 8909 (lub jakos tak) a na 1 nr 7902 (lub jakos tak) , i ta o nizszym numerze zauważylem ze jest zaczarniona.
jak by komuś pomogło w diagnozie podaje nr VIN:
XMCLNDA2AWF117432
Anonymous - 17-02-2010, 08:10
Cytat: |
I w tym momęcie nasuneło mi sie pytanie, czy cewki zaplonowe moga sie przegrzewac??czy to moze powodowac ??? |
Cewki mogą nawet się spalić. Może to spowodować uszkodzony komputer, wtedy, gdy na pinie sterującym pracą cewek z komputera będzie, zamiast sygnału sterującego, podawane napięcie stałe.
Jeśli takie sa objawy - to następny powód do jak najszybszego przyjrzenia się pracy komputera, bo cewki są dosyć drogie, szczególnie. że często nie uszkadza się tylko jedna.
Siero19 - 17-02-2010, 10:42
A co jesli mam inny numer na jednej z cewek? czy to oznacza ze tacewka nie jest do mojego silnika? i jeszcze jedno pytanie czy mozna rozlozyc cewke aby oddzielic korpus od fajki?
[ Dodano: 04-03-2010, 19:32 ]
Śmieszna sprawa powiem wam dziś, kolega z warsztatu powiedzial ze bedzie sie nudzil i moze zajrzec w ta przepustnice, gdyż caly czas czekalem na splywy aby sie wybrac do serwisu. Caly czas niedowierzalem, ze to bedzie przepustnica gdyz po kupnie auta przebieg 271 tys. wymienialem rozrzad itp i ten sam kolega zagladal rowniez do przepustnicy stwirdzajac ze jest czysta jak nowa, dzis przebieg 279 tys kolega rozebral i stwierdzil ze masakrycznie jest brudna wyczyscil, nauczyl obrotow i samochodzik juz nie gasnie. Dla mnie niesamowita sprawa ze po przejechaniu zaledwie 8 tys km byly takie zmiany. I z tad ostrzezenie dla wszystkich jesli myslicie ze gasniecie i falowanie obrotow nie ma u was zwiazku z brudna przepustnica mimo wszystko zrobcie to, a noz pomoze, a koszta nie sa wielkie tym bardziej ze mozna to zrobic samemu.
Mam rowniez wytanie co ile taka przepustnice trzeba czyscic, lub co ile wy ja czyscicie???
|
|
|