Nasze Miśki - Drugie życie dla czarnego miśka :)
emzet - 01-03-2010, 20:09
W sobotę colt dostał nowe amorki bilsteina na tył:
Pierwsze wrażenie to utwardzenie zawieszenia i o niebo lepsze prowadzenie w zakrętach. W piątek jadę na przegląd, to się zobaczy jak te amorki wypadną .
emzet - 08-03-2010, 22:14
No i jestem po przeglądzie. Wydaje mi się, że nowe amorki wypadły dosyć blado: 67% i 66%. Spytałem, czy nie jest to za mało jak na nowe amory a diagnosta odpowiedział, że wszystko jest bardzo dobrze oraz, że nowe auta z salonu mają koło 80%. Dodał jeszcze, że wynik może być zaniżony przez 15' felgi oraz niskoprofilowe opony. Podczas pomiaru komputer wyświetlił informację: amortyzatory bardzo dobre.... Nie macie wrażenia, że to dosyć słaby wynik....? A może na tylnych amorkach ta wartość zawsze jest mniejsza niż z przodu?
pawela - 08-03-2010, 22:29
emzet, spokojnie. U mnie na przeglądzie z tyłu potrafią wyjść absurdalne wyniki, np po 10-20% sprawności. Wtedy mówię diagnoście, że mam baaardzo sztywne sprężyny, a tył lekki. Otwieram kufer, siadam do niego i magia - amorki mają po 70 kilka %
mkm - 08-03-2010, 22:29
Zapewne „Blad aparatury pomiarowej”.
Dokladnosc urzadzen lub ich obsluga czesto pozostawiaja duzo do zyczenia, wiec czasem zdarzaja sie takie „kwiatki”.
Tu Ci elegancko wytlumaczyl co moglo miec wplyw na odczyt, wiec niczym sie nie przejmuj.
Jak Ci sie bedzie nudzic to mozesz „przetestowac” inne stacje
emzet - 08-03-2010, 22:39
pawela napisał/a: | Wtedy mówię diagnoście, że mam baaardzo sztywne sprężyny, a tył lekki |
Diagnosta też wspominał, że dociążenie tyłu poprawiło by wynik pomiaru. Czyli nie ma co się wczuwać w te pomiary. Dla mnie najważniejsze jest, że odczułem dużą poprawę "organoleptycznie" bo auto dużo lepiej prowadzi się w zakrętach.
emzet - 10-03-2010, 19:45
W kwietniu planuje zakup używanej skrzyni. Jeśli ktoś posiada na sprzedaż w pełni sprawną skrzynie do 1.6 to proszę o informację.
Mam jeszcze takie pytanko: czy przegub wewnętrzny jest "zintegrowany" tzn nierozłanczalny z półosią?
Czy można gdzieś zakupić same przeguby wewnętrzne (nowe)?
Hugo - 10-03-2010, 22:43
emzet napisał/a: | czy przegub wewnętrzny jest "zintegrowany" tzn nierozłanczalny z półosią? | Jest osobnym elementem. emzet napisał/a: | Czy można gdzieś zakupić same przeguby wewnętrzne (nowe)? | Telefon do japaneze.
emzet - 22-03-2010, 22:54
Ostatnio wynalazłem jedyną fotkę z dnia zakupu auta Niestety zrobiona komórką więc nie widać "mankamentów" auta.
A tutaj aktualny stan colciaka, na letnim obuwiu (obok zaprzyjaźniona honda ) Jak narazie tylko sesja nocna
Można oceniać i porównywać...
Juiceman - 22-03-2010, 23:49
A zadzwonić emzet to nie mogłeś ?! : ) Coraz ładniej ten Colt wyglada Graty!!
emzet - 23-03-2010, 17:52
Juiceman napisał/a: | A zadzwonić emzet to nie mogłeś ?! |
następnym razem dam znać
Juiceman napisał/a: | Coraz ładniej ten Colt wyglada Graty!! |
Dzięki, w końcu ktoś docenił
emzet - 12-04-2010, 20:45
Jako, że w dziale "colt CA0" nikt mi nie odpisał to pozwolę sobie tutaj zapytać. Otóż potrzebuję poduszkę skrzyni zaznaczoną na zdjęciu:
Czy ktoś wie jak ona się nazywa?
Może to któraś z tych??:
http://motoallegro.pl/ite...olt_lancer.html
http://motoallegro.pl/ite...olt_lancer.html
http://motoallegro.pl/ite...v_1_6_glxi.html
Ludziska pomóżcie...... . Pilna sprawa!
Z góry dzięki, pozdrawiam
robertdg - 12-04-2010, 20:58
Podejrzewam że prędzej będzie to prawa poduszka silnika, dla pewności zadzwoń do sprzedawcy i powiedz ze rozchodzi Ci się o poduszke na podporze skrzyni od strony chłodnicy, wydaje mi się ze to powinna być poduszka z linku nr2, ze względu na budowe.
mkm - 12-04-2010, 21:01
emzet, w temacie 2Fast4U sa dokładne fotki jak wyglada ta poduszka.
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
PS. Doczytaj do konca, bo ktoras nie pasowała
emzet - 04-05-2010, 19:09
Troszkę nowinek się uzbierało. W końcu zdecydowałem się na wymianę skrzyni bo moja miała zarżnięte łożyska. Z samej wymiany nie mam fotek bo byłem asystentem mechanika i miałem brudne łapy. Po demontażu starej okazało, że ze sprzęgłem jest słabo. Gość sprzedający mi colta twierdził, że wymienił komplet sprzęgła. Okazało się, że wymienił tylko tarczę i to na kagera Tak wygląda fabryczny docisk aisina po 210 tyś:
Łożysko już ledwo zipało. Ze względu na brak większej gotówki wybrałem wariant niskobudżetowy i kupiłem komplet PHC VALEO
To taki mix koreańsko japoński: tarcza i docisk to koreańskie valeo a łożysko japońskie (chyba MRK....już nie pamiętam )
Do wymiany poszła też jedna z poduszek:
Zakupiłem yamato z alledrogo. Ma w sobie o połowę gumy mniej niż oryginał
Wrażenia po wymianie całości (skrzynia miała ze sobą te "puszki" przegubów wewnętrznych): zanik drgań w okolicy 100km/h, cicha praca skrzyni w czasie jazdy, nie słychać łożysk przy hamowaniu silnikiem czy przyspieszaniu więc ogólnie ogromna poprawa . Ale żeby nie było tak pięknie: gdy odpalę zimne auto to coś w skrzyni chrobocze, dosyć nieregularnie (2 sek coś szumi, 2 sek przerwy i tak na zmianę), szczególnie po lekkiej przegazówce gdy silnik spada z obrotów.... Wystarczy kawałek się przejechać, żeby objaw znikł. Po rozgrzaniu "nowa" skrzynia pracuje cicho (stara non-stop chrobotała). Do skrzyni dolałem (trochę oleju się wylało) valvoline-a o właściwych parametrach.
Dla zaspokojenia ciekawości pomierzyłem sobie kompresję: 14,25 14 14 13,5
Jest OK?
Tak wyglądają świece NGK po ok 25 tyś:
No i na koniec deser Znajomy ma firmę reklamową i na moją prośbę wykonał podkładki pod tablicę. Nie jest to wierna kopia mitsumaniakowych bo nie mogliśmy znaleźć identycznej czcionki Litery są z folii odblaskowej (super efekt w nocy) i są sporo większe niż w oryginale A tak to się prezentuje:
kartomaniak gti - 04-05-2010, 19:20
emzet napisał/a: | Dla zaspokojenia ciekawości pomierzyłem sobie kompresję: 14,25 14 14 13,5
Jest OK? | jest ok
|
|
|