[97-04]Galant EAxA/W - chlodnica -węże
Owczar - 18-02-2010, 22:50
Zhan, tak.
pelu - 18-02-2010, 22:51
Zhan napisał/a: | a u mnie ostatnio jak sprawdzalem (bylo na minusie) to na postoju gorna rura przy chlodnicy byla letnia a przy gazowaniu szybko sie ogrzewala... czy to normalne? |
normalne
Zhan - 18-02-2010, 22:55
dzieki...
JacekBB - 09-09-2012, 15:12
tematu nie usuwać !!! u mnie dzieje sie teraz coś takiego że po odpaleniu nawet na wolnych obrotach po 10 minutach włączają sie wentylatory na maxa i temperatura rośnie w góre aż pod czerwone pole, górny wąż jest twardy i gorący a dolny zimny, szukałem po różnych tematach i dopiero przy tym doszedłem że winą u mnie raczej będzie padnięty termostat, dodam że parę dni temu jak jechałem do pracy(odcinek ok 3 km) zjeżdżając z drogi szybkiego ruchu, wpadłem w poślizg na łuku przy prędkości ok 80km/h, zdarzyło sie czasem że pokonywałem go przy większej prędkości i dlatego byłem w szoku jak mi sie tylne koła oderwały od asfaltu, mój pierwszy lot przy takiej prędkości na szczęście poradziłem sobie z manewrami na swoim pasie ale niestety obróciło mnie i przytuliłem sie troszkę tyłem do barierki a po dojechaniu do pracy (jeszcze jakieś 300metrów) po zgaszeniu silnika z pod maski wyleciała gęsta para od strony zbiorniczka wyrównawczego i głośno syczało a że maska mi sie zacięła już 2 tyg temu to nie mogłem nawet tam zaglądnąć ale zauważyłem że koła z jednej strony miałem całe mokre z płynu chłodniczego i nadkola też całe schlapane. Nie wiedziałem co sie stało, na początku myślałem że za szybko tam wleciałem w ten zakręt ale to chyba temperatura skoczyła na maxa i zaczęło wywalać płyn z wyrównawczego przez tą rurke spustową od nadmiaru bo udało mi sie wczoraj otworzyć maskę ( kosztem wytargania grila) i tylko w tamtym miejscu gdzie ta rurka spustowa było najwięcej śladów płynu chłodniczego bo silnik i reszta jest czyściutka. Jutro lece po jakiś termostat tylko jeszcze poszukam na forum jaki tam doradzaliście najlepszy Dzięki za temat mi sie bardzo przydał
Hugo - 09-09-2012, 17:54
JacekBB napisał/a: | jeszcze poszukam na forum jaki tam doradzaliście najlepszy | Wahler lub Vernet.
Anonymous - 23-05-2013, 22:14
kojarzy ktoś gdzieś opis wymiany chłodnicy wody w 2.5 z automatyczną skrzynią ? interesuje mnie czy jakoś specjalnie trzeba się obchodzić z wężami od skrzyni. szukajka nic mi nie znalazła
wyderka - 23-05-2013, 22:19
yyy nie wiem jak manual ale ja przy wymianie normalnie zsunąłem i zaślepiłem ręcznikiem papierowym, wylało się tylko trochę oleju, po wymianie uzupełniłem nowym i finito
Anonymous - 27-05-2014, 09:53
Jakiś czas temu zauważyłem, że puchnie (robi się dwa razy grubsza) górna rura chłodnicy, teraz już zrobił się wyciek, małe pękniecie i tu moje pytanie
1 Mam 2,5 v6 czy rura z innego modelu silnikowego będzie mi pasowała? Czy są jakieś zamienniki oprócz używek (oryginały na pewno są nieźle drogie).
2 Na spodzie zbiorniczka wyrównawczego pojawił się brązowy osad. Co to jest? Czy sama wymiana płynu wystarczy.
WreX - 27-05-2014, 15:31
dmn1 napisał/a: | 1 Mam 2,5 v6 czy rura z innego modelu silnikowego będzie mi pasowała? Czy są jakieś zamienniki oprócz używek (oryginały na pewno są nieźle drogie).
|
Oryginalne będą używane i też będą miały +10 lat, zamienników się nie dostanie, najlepiej dobrać po prostu nowy wąż z innego samochodu oczywiście odpowiedni do chłodziwa.
|
|
|