To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - filtr stozkowy

gogan1 - 21-02-2010, 23:20

ja mam filtr k&n i wydaje mi sie że troszke lepiej chodzi i troszke inny dzwiek jest silnika tylko koszt takiego filtra to około 150 zł ale według mnie sie opłaca
GORG - 21-02-2010, 23:26

gogan1 napisał/a:
ja mam filtr k&n i wydaje mi sie że troszke lepiej chodzi i troszke inny dzwiek jest silnika tylko koszt takiego filtra to około 150 zł ale według mnie sie opłaca

No na allegro ja spotkałem za 270 ale jeśli fajniej sie kręci i mniej pali no i tylko trzeba czyścić co 10.000 km to muszę przemyśleć a jaki silnik z tym u Ciebie chodzi 1.8 GDI ?

lesmen - 22-02-2010, 00:12

Tu znalazłem tańszy:
http://sklep.tuning.pl/dz...=CARISMA#search
Tylko czy to jest warte tych pieniędzy?

MarcinNaw - 22-02-2010, 08:08

koledzy niech mi ktos napisze czy jest sens wydawac pieniadze na takie wklady jesli jak narazie nie widze zeby ktos napisal ze to naprawde pomaga i ze widzi duza roznice...
Jak narazie to gogan1, napisal tyklo ze troszke lepiej ale nie wiadomo jakie to troszke duze.......
Konkretnie nikt nic nie napisal o tym wkladzie....

kkriss - 22-02-2010, 08:17

ok rozumiem, że głównie chodzi o opór zasysania powietrza, ale ten filtr za 270 to w sumie prawie taka siateczka, a nie filtr.
Myślę, że efekt podobny jakby jechać bez filtra, choć trochę niebezpiecznie.
Ale, jeżeli filtr to siateczka, to coś mi się wydaje, że szybko będzie się zatykał i będzie powodował wzrost spalania.

MarcinNaw - 22-02-2010, 08:31

kolego dokladnie to samo co ty pomyslalem zamiast filtra za 270 zalozyc siateczke jakas albo rajtki babci i bedzie taniej :mrgreen:
saphire - 22-02-2010, 09:51

Taniej pozornie bo później tan nie odfiltrowany syf z powietrza trafi do cylindrów i z czasem będzie drożej... jak się zużyją przedwcześnie.
MarcinNaw - 22-02-2010, 10:05

mi tu kolega wczesniej wszystko wytlumaczyl i jednak zostaje przy standardowym filtrze
gogan1 - 22-02-2010, 13:28

witam no wiecie lepiej troszke chodzi na tym k&n ale niema sie bugwie czego spodziewac jakiejs wielkiej rużnicy niema za filtr dałem 150-180 zł u znajomego w sklepie ale to było 2 lata temu przez te dwa lata dobrze sie spisuje tylko co jakis czas trzeba go czyscic i nasanczac olejem specjalnym k&n po czyszczeniu
MarcinNaw - 22-02-2010, 13:40

Czyli jednym slowem poza dbaniem zeby byl czysty i smarowaniem go nic wiecej nie ma w nim dobrego
tzm ja nic nie widze moze ktos tam cos zobaczy

Krzesio - 22-02-2010, 13:46

Mialem w swoim poprzednim aucie (Suzuki Swift 1.3 75 km) filtr stozkowy, tyle ze marki Filtron. Moc: nie czulem roznicy. Dzwiek silnika: nizszy, bardziej basowy, glosniejszy. Po 5000 km, filtr wygladal jakbym go w bloto rzucal. Cena 70 zl. Odp: Szkoda zachodu.
MarcinNaw - 22-02-2010, 14:05

ja tez jestem tego zdania po tym co widze jak tu piszecie wole standardomy w takim razie mniej roboty przy nim co 10 000 do kosza i spokuj
Krogoth - 22-02-2010, 17:04

Ja tez miałem w swojej mazdzie stożek załozony i poza tym, że auto "grzmiało" jak kazdy Golf, Beta czy Vectra po wieś-tuningu to nie było różnicy... Ogólnie więc - nieopłacalny gadżet który w większości przypadków prędzej zaszkodzi jak pomoże.
MarcinNaw - 22-02-2010, 18:07

moze to zadzialoby jakby to zamontowal jakis fachowiec a nie samemu pod blokiem ja nie znam i nie mam takiego fachowca wiec zostaje przy orginale
GORG - 22-02-2010, 20:25

lesmen napisał/a:
Tu znalazłem tańszy:
http://sklep.tuning.pl/dz...=CARISMA#search
Tylko czy to jest warte tych pieniędzy?

Dzięki za fatygę poszukania .... doceniam gest :finga:
nadal rozważam .... ewentualny zakup

MarcinNaw napisał/a:
moze to zadzialoby jakby to zamontowal jakis fachowiec a nie samemu pod blokiem ja nie znam i nie mam takiego fachowca wiec zostaje przy orginale

Filozofii tu nie ma ... :roll: filtr jest ekstra dopasowany taki jak oryginał nie to co stożek nigdy nie wiadomo skąd zasysa powietrze i jakie długości będą optymalne .. to jest niestety zawsze laboratorium :doubt: