Małopolskie - Spotkanie małopolskich MM w Krakowie. - 21.03.2010 g.19.oo
jaca71 - 24-03-2010, 16:44
Jako że na spocie wynikła dyskusja na temat pierwszeństwa autobusu MPK lub jego braku przy wyjeżdżaniu z zatoczki obiecałem wkleić odpowiednie paragrafy:
Cytat: | Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego
przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym,
jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać
się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się
do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje
kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na
jezdnię.
2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może
wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu
się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego. |
Jak widać z cytatu pierwszeństwo teoretycznie ma autobus ale... Ale w przypadku kolizji kierowca autobusu jest winny. Bo to kierowca autobusu ma się upewnić że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa. A kierowca samochodu jest tylko zobowiązany zwolnic lub zatrzymać się. Jak całość PoRD tak i te paragrafy są tak napisane by były niejednoznaczne i by można je było interpretować na dowolna ilość sposobów.
Adaho_krak - 24-03-2010, 17:55
jaca71 napisał/a: | Jako że na spocie wynikła dyskusja |
Zapytam Czy może na ostatnim spocie wynikła dyskusja o terminie następnego spota ?? Jeśli tak to było by mi bardzo przyjemnie jeśli ktoś by się podzielił wiadomościami
jaca71 - 24-03-2010, 18:13
Jako że nie było na spocie nikogo z wierchuszki regionu poza stwierdzeniem że widzimy się za miesiąc bez podania terminu.
Czyli albo 18 albo 25.
Adaho_krak - 24-03-2010, 18:57
18 bliżej środka, mi pasuje. Jakieś propozycje ?? W piątek ustalę nowy termin spota Przy waszej mam nadzieje pomocy. Jak komu pasuje ??
jaca71 - 24-03-2010, 19:12
18 Pasuje
mis_smis - 25-03-2010, 18:59
może być 18 nie wnoszę sprzeciwu
Marcin-Krak - 26-03-2010, 00:45
Ja tam jak zwykle bez względu na termin postaram się być - no chyba, że znowu mi wagary wypadną
sieegurd - 26-03-2010, 07:10
Ja już nie wpisuję się na listę, bo jak zwykle w nidzielę cośmi wypada :/ Mam nadzieję, że kiedyś się uda
|
|
|